De la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, România a permis tranzitul a peste 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, adică aproximativ jumătate din totalul de 41 de milioane de tone expediate, prin așa-numitele benzi de solidaritate.
Oficialii de la București ar putea deschide noi puncte de trecere a cerealelor cu țara vecină, să mărească personalul la cele existente și să aducă piloți pensionari și militari pentru a accelera tranzitul navelor prin canalele Dunării, a declarat ministrul de externe, Luminița Odobescu, într-un interviu pentru Bloomberg.
„Suntem în contact strâns cu Ucraina pentru a identifica cele mai bune opțiuni pentru a crește și accelera acest tranzit”, a declarat Odobescu. „Situația de securitate, desigur, nu este ușoară, dar suntem foarte hotărâți să continuăm să ajutăm Ucraina”.
Prăbușirea acordului privind cerealele din Marea Neagră a declanșat îngrijorări legate de securitatea alimentară în Africa - unde aproximativ jumătate din țări importă mai mult de o treime din grâul lor din Ucraina și Rusia - și a sporit presiunea asupra culoarelor de solidaritate existente, înființate de Uniunea Europeană.
Portul românesc Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră prin care se exportă cereale, este în prezent opțiunea preferată de companiile ucrainene datorită proximității și costurilor.
Cu toate acestea, având în vedere că România este la rândul ei un mare exportator de cereale, riscul de supraaglomerare crește atât în porturi, cât și pe rutele terestre. Există deja cozi de kilometri întregi de camioane la punctele de trecere existente cu Ucraina și zeci de nave pe Dunăre.
Acest lucru a declanșat nemulțumirea fermierilor locali, ceea ce a determinat România și alte patru națiuni est-europene să interzică importurile directe de cereale ucrainene, cu aprobarea UE.
Atacurile rusești asupra porturilor fluviale ucrainene au făcut ca unele echipaje de nave să se teamă să facă escală acolo, ceea ce ar putea limita parțial măsura în care capacitatea extinsă se traduce în volume mai mari de transport.
Cu toate astea, Portul Sulina a înregistrat chiar un trafic record în luna mai, cu peste 470 de nave care au traversat, potrivit Ministerului Transporturilor.
Bulgaria, de acord cu creșterea tranzitului de cereale
Mai la sud, de-a lungul rutei, Bulgaria este, de asemenea, dispusă să crească „semnificativ” tranzitul de cereale ucrainene prin rețeaua sa feroviară, atât timp cât porturile grecești au capacitatea de a prelua cerealele, a declarat premierul Nikolai Denkov la începutul acestei săptămâni, după ce s-a întors dintr-o vizită la Atena și a discutat cu omologul grec Kyriakos Mitsotakis.
Bulgaria a ajutat până acum tranzitul cerealelor ucrainene în principal prin portul său Varna, în timp ce opțiunea de a exporta prin porturile grecești nu a fost încă realizată, a spus el.
Începând de luna viitoare, numărul piloților de pe canalul fluvial din România va începe să crească treptat până la aproximativ 60, de la 40 în prezent, prin readucerea personalului pensionat și a căpitanilor de marină.
Acest lucru va crește capacitatea de transport prin canal cu 50%, a declarat pentru Bloomberg Gabriel Covrig, oficialul responsabil cu pilotajul.
Țările baltice, rută alternativă
Europa Liberă comsemna joi că Lituania propunea UE să accepte Marea Baltică pentru exportul de cereale ca alternativă la Marea Neagră. Oficiali lituanieni spun că cinci porturi din țările baltice – Lituania, Letonia, Estonia - toate state membre ale Uniunii Europene și aliați NATO, pot prelua exporturile ucrainene.
Capacitatea lor este de 25 de milioane de tone de cereale pe an. Dar ar fi nevoie de îmbunătățirea infrastructurii, se arată în scrisoarea publicată miercuri.
Comisia Europeană a investit până acum peste 100 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii de transport din România pentru a ușura exportul de cereale din țara invadată de Rusia.
La Consiliului AGRIFISH de marți după amiază, miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană au discutat propunerea Lituaniei.
Ulterior reuniunii, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Adalbert Jahnz, a declarat că în curând Comisia va da un răspuns la propunerea Lituaniei.
17 iulie - Rusia a anunțat că nu prelungește acordul privind exportul de cereale
Acordul care a permis exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră a expirat pe 17 iulie.
Moscova a anunțat că nu va mai semna nicio prelungire a înțelegerii intermediate de Turcia pentru a combate criza alimentară globală, agravată de invazia Rusiei.
Anunțul a fost făcut după ce Ucraina atacase podul care leagă Rusia de Crimeea. Ulterior, Rusia a bombardat porturile ucrainene care exportau cereale, precum și depozitele unde erau depozitate grânele. Atacul asupra facilității de la Reni s-a văzut chiar de pe teritoriul României.