Linkuri accesibilitate

Steagul ucrainean, arborat simbolic în Crimeea ocupată de ruși. „Operațiune specială” de Ziua Independenței Ucrainei


Soldații ucraineni ridică steagul național în Crimeea ocupată de ruși de Ziua Independenței țării de sub ocupația sovietică, într-o „operațiune specială” simbolică - termen cu care Kremlinul și-a botezat invazia ilegală și neprovocată începută pe 24 februarie 2022 în țara vecină.
Soldații ucraineni ridică steagul național în Crimeea ocupată de ruși de Ziua Independenței țării de sub ocupația sovietică, într-o „operațiune specială” simbolică - termen cu care Kremlinul și-a botezat invazia ilegală și neprovocată începută pe 24 februarie 2022 în țara vecină.

De Ziua Independenței sale, Ucraina a lansat o „operațiune specială” - termen prin care Kremlinul numește invadarea țării vecine - în Crimeea ocupată de ruși.

Ucraina susține că trupele sale au aterizat pentru scurt timp noaptea trecută în peninsula Crimeea ocupată ilegal de Rusia, de Ziua Independenței sale, când ucrainenii sărbătoresc 32 de ani de la eliberarea lor de Rusia sovietică, transmite Reuters.

Toate obiectivele „operațiunii speciale” au fost atinse fără victime, a spus ministerul apărării, citat de BBC, într-o parafrază care aduce ironic de mult cu discursul Kremlinului care pretinde că „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina este un succes, în ciuda faptului că aceasta a fost planificată să dureze 3 zile și joi a împlinit 18 luni.

Acesta a adăugat că în timpul unui incendiu din Olenivka și Maiak, din vestul Crimeei, „inamicul a suferit pierderi”.

Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina în 2014, cu opt ani înainte ca Moscova să lanseze o invazie pe scară largă, pe 24 februarie 2022, neprovocată și nedeclarată oficial, numind-o „operațiune specială” de „denazificare”.

Kremlinul nu a făcut până acum niciun comentariu public cu privire la „operațiunea specială” ucraineană.

Într-o postare făcută pe Telegram, principalul departament de informații al ministerului ucrainean al apărării a revendicat operațiunea de joi și a spus că Marina ucraineană a sprijinit operațiunea.
Acesta a spus că „unități speciale pe ambarcațiuni au aterizat pe țărm” înainte de a se angaja în luptă cu trupele rusești staționate în zonă.

„De asemenea, steagul statului a arborat din nou în Crimeea ucraineană”, se mai spune în comunicat.

Departamentul de informații a postat un scurt videoclip în care se presupune că soldații ucraineni ridică steagul național. În filmări se aud zgomote de focuri de armă.

Canalul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat că încăierarea a implicat avioane și nave ale marinei. Un canal rus Telegram raportase, de asemenea, că au avut loc lupte în acea zonă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un mesaj de Ziua Independenței pe X - fostul Twitter - în care își mobilizează compatrioții pentru a ajuta la menținerea independenței țării.

„În această luptă, toată lumea contează. Pentru că lupta este pentru ceva care este important pentru toată lumea", a spus Zelenski.

Ziua Independenței a câștigat o importanță sporită în rândul ucrainenilor de când invazia pe scară largă a Rusiei a început în februarie 2022, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.

Acum este a treia sărbătoare ca importantă a țării, după Paște și Crăciun.

Ucraina și-a lansat contraofensiva în iunie, încercând să-i expulze pe ruși de pe terenurile pe care le capturaseră în estul și sudul țării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG