Linkuri accesibilitate

Un cimitir al mercenarilor Wagner, demolat cu buldozerul, iar crucile și coroanele aruncate la gunoi


Cimitirul mercenarilor Wagner din Samara, înainte să fie distrus și nivelat cu buldozerul
Cimitirul mercenarilor Wagner din Samara, înainte să fie distrus și nivelat cu buldozerul

Un cimitir al mercenarilor Wagner a fost demolat cu buldozerul și acoperit cu pietriș după ce liderul grupării, Evgheni Prigojin, a fost declarat mort într-un accident de avion, prăbușit în condiții încă neelucidate la sol.

Sute de morminte ale mercenarilor Wagner, din satul rusesc Nikolaievka au fost demolate cu buldozerul, crucile și coroanele de flori au fost strânse și aruncate la gunoi iar terenul a fost acoperit cu pietriș.

La începutul acestui an, cimitirul mercenarilor Wagner a apărut în regiunea Samara, din sud-vestul Rusiei, unde Evgheni Prigojin a dezvelit un obelisc negru consacrat luptătorilor morți în Ucraina invadată de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.

După ce mormintele au fost demolate, întreg terenul cimitirului a fost nivelat și acoperit cu pietriș, iar crucile încă inscripționate cu numele celor decedați și coroanele de flori au fost „îngrămădite ca gunoiul”, scrie thesun.co.uk și skynews.

Dar vineri, cruci și coroane de flori au fost „îngrămădite ca gunoiul”, iar bulevardul care odată a fost un memorial a fost înlocuit cu un câmp acoperit cu pietriș, arată mai multe postări făcute pe fosta rețea Twitter, acum X, și pe Telegram.

Unul din videoclipuri arată un câmp cu pietriș, crucile și coroanele strânse grămadă și doar obeliscul lui Prigojin neatins.

„Unde este acest cimiti? Erau morminte aici. Totul a fost demolat", spune un adept Wagner care a făcut filmarea. „Ce-ați făcut, măi băieți? Aceasta este o blasfemie, oamenii au murit în Rusia și voi le-ați nivelat mormintele? Nu vă e frică de Dumnezeu?”, comentează bărbatul în timp ce filmează terenul și pietrișul turnat în locul mormintelor.

Momentul a fost marcat și de Anton Gherașcenko, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și fost adjunct al ministrului Apărării din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG