Linkuri accesibilitate

Aproape 1.000 de oameni au donat sânge duminică pentru victimele de la Crevedia. Printre ei, pompieri, jandarmi, polițiști


Un pompier din Cluj-Napoca donează sânge după ce mai mulți colegi de ai săi au fost răniți într-o explozie care a avut loc la Crevedia/jud. Dâmbovița.

Centrele de transfuzii din marile orașe au fost pline duminică, după ce autoritățile au cerut ajutorul populației pentru a dona sânge pentru victimele tragediei de la Crevedia. Mulți dintre cei care au răspuns apelului au fost pompieri, polițiști sau militari.

La centrul de transfuzie din București, în zilele obișnuite din timpul săptămânii, donează sânge în jur de 150-200 de persoane. În toată țara, sunt maximum 900 de donatori pe zi.

Duminică, a doua zi după ce mai multe explozii au avut loc la o stație GPL (gaz petrol lichefiat) din Crevedia/jud. Dâmbovița, la aproximativ 30 de kilometri de Capitală, la centrul de transfuzii s-a făcut coadă.

Rodica Bucur, o femeie de 43 de ani din Săbăreni, județul Giurgiu, spune că a plecat spre București după ce a văzut în presă că este nevoie de sânge.

Ea stă aproape de comuna Crevedia.

„Și eu am avut nevoie de sânge [în trecut] pentru fetița mea de 19 ani, care a avut cancer și nu mai este. Și eu am fost ajutată atunci când am avut nevoie și de aceea acum ajut și eu când este nevoie”, ne-a spus Rodica Bucur.

Dintr-un motiv similar a mers la donare și Alina Dobre, o mamă al cărei copil a avut nevoie, în trecut, de sânge.

„Știu ce înseamnă să stai prin spitale și să nu fie sânge”, ne-a spus femeia.

Mai multe persoane stau la coadă pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din București. 27 august 2023.
Mai multe persoane stau la coadă pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din București. 27 august 2023.

Peste 700 de persoane au donat sânge duminică, la centrul de transfuzii din București.

Cei care nu au apucat să o facă sau au decis după ora 14.00 să meargă la donat au fost îndrumați către Spitalul Militar.

Mai mulți angajați MAI, printre donatori

Printre donatori, atât în București, cât și în alte orașe, au fost mai mulți pompieri, polițiști sau militari, sensibilizați de drama prin care trec colegii lor care au intervenit la explozie.

Aproape 1.000 de persoane au donat sânge duminică, în toată țară.

43 de angajați ai Ministerului de Interne, 39 pompieri, doi polițiști si doi jandarmi au fost răniți în urma exploziei.

Printre cei care au donat la București este și Mara, o femeie care spune că lucrează în Ministerul Apărării Naționale.

„Donez pentru prima dată. Lucrez în Apărare, dar și dacă nu lucram, tot veneam să donez”, spune femeia.

La Cluj-Napoca, 20 de pompieri au mers pentru a dona sânge, iar reprezentații Instituției au solicitat public, pe Facebook, clujenilor să se alăture demersului.

Pompierii din Cluj așteaptă la rând pentru a dona sânge, la o zi după exploziile de la Crevedia.
Pompierii din Cluj așteaptă la rând pentru a dona sânge, la o zi după exploziile de la Crevedia.

Centrul de Transfuzii a fost deschis în mod excepțional și duminică, între 9-13:30, după ce conducerea centrului a făcut un apel către donatori.

Pe lângă cei 20 de pompieri, la centru au mai ajuns în jur de 60 de persoane.

Și la Iași oamenii au dat dovadă de solidaritate - au fost mai mult de 100 de persoane la centrul de tranfuzii, cetățeni obișnuiți sau polițiști.

Zeci de persoane au mers la centrul de transfuzii sanguine din Iași după exploziile de la Crevedia. 27 august 2023.
Zeci de persoane au mers la centrul de transfuzii sanguine din Iași după exploziile de la Crevedia. 27 august 2023.
Sunt mai mult persoane decât ne-am așteptat, ne bucurăm. Am mobilizat personalul azi noapte, s-au prezentat toți la serviciu de dimineață.
Alina Pleșu, coordonatoare centru tranfuzii Iași

„Este nevoie de concentrat de trombocite pe care le obținem de la donatorii fideli. Fiind vorba de persoane care au suferit arsuri, au nevoie de plasmă și concentrate trombocitar”, spune Alina Pleșu, coordonatorul centrului.

Două persoane au murit și alte 57 au fost rănite după ce mai multe explozii au avut loc sâmbătă seară în localitatea Crevedia, la o stație GPL care funcționa fără a avea autorizație de securitate la incendiu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a precizat că stația nu mai era autorizată din 2020, când pompierii au descoperit că SKID-ul stației nu mai respecta amplasamentul pentru care obținuse autorizație.

Tot atunci, autoritățile au aflat că proprietarii foloseau o pompă neomologată cu care mutau lichidele dintr-o cisternă în alta, dar și că o stație de incintă pentru alimentarea cu motorină prezenta scurgeri de carburant.

Șapte instituții au fost notificare după acel control, însă stația, deținută de firma Flagas SRL, a continuat să funcționeze.

Compania este deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, Ioan Doldurea, și Ionuț Stîngă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

    OfiteruA@rferl.org 

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG