La centrul de transfuzie din București, în zilele obișnuite din timpul săptămânii, donează sânge în jur de 150-200 de persoane. În toată țara, sunt maximum 900 de donatori pe zi.
Duminică, a doua zi după ce mai multe explozii au avut loc la o stație GPL (gaz petrol lichefiat) din Crevedia/jud. Dâmbovița, la aproximativ 30 de kilometri de Capitală, la centrul de transfuzii s-a făcut coadă.
Rodica Bucur, o femeie de 43 de ani din Săbăreni, județul Giurgiu, spune că a plecat spre București după ce a văzut în presă că este nevoie de sânge.
Ea stă aproape de comuna Crevedia.
„Și eu am avut nevoie de sânge [în trecut] pentru fetița mea de 19 ani, care a avut cancer și nu mai este. Și eu am fost ajutată atunci când am avut nevoie și de aceea acum ajut și eu când este nevoie”, ne-a spus Rodica Bucur.
Dintr-un motiv similar a mers la donare și Alina Dobre, o mamă al cărei copil a avut nevoie, în trecut, de sânge.
„Știu ce înseamnă să stai prin spitale și să nu fie sânge”, ne-a spus femeia.
Peste 700 de persoane au donat sânge duminică, la centrul de transfuzii din București.
Cei care nu au apucat să o facă sau au decis după ora 14.00 să meargă la donat au fost îndrumați către Spitalul Militar.
Mai mulți angajați MAI, printre donatori
Printre donatori, atât în București, cât și în alte orașe, au fost mai mulți pompieri, polițiști sau militari, sensibilizați de drama prin care trec colegii lor care au intervenit la explozie.
Aproape 1.000 de persoane au donat sânge duminică, în toată țară.
43 de angajați ai Ministerului de Interne, 39 pompieri, doi polițiști si doi jandarmi au fost răniți în urma exploziei.
Printre cei care au donat la București este și Mara, o femeie care spune că lucrează în Ministerul Apărării Naționale.
„Donez pentru prima dată. Lucrez în Apărare, dar și dacă nu lucram, tot veneam să donez”, spune femeia.
La Cluj-Napoca, 20 de pompieri au mers pentru a dona sânge, iar reprezentații Instituției au solicitat public, pe Facebook, clujenilor să se alăture demersului.
Centrul de Transfuzii a fost deschis în mod excepțional și duminică, între 9-13:30, după ce conducerea centrului a făcut un apel către donatori.
Pe lângă cei 20 de pompieri, la centru au mai ajuns în jur de 60 de persoane.
Și la Iași oamenii au dat dovadă de solidaritate - au fost mai mult de 100 de persoane la centrul de tranfuzii, cetățeni obișnuiți sau polițiști.
Sunt mai mult persoane decât ne-am așteptat, ne bucurăm. Am mobilizat personalul azi noapte, s-au prezentat toți la serviciu de dimineață.Alina Pleșu, coordonatoare centru tranfuzii Iași
„Este nevoie de concentrat de trombocite pe care le obținem de la donatorii fideli. Fiind vorba de persoane care au suferit arsuri, au nevoie de plasmă și concentrate trombocitar”, spune Alina Pleșu, coordonatorul centrului.
Două persoane au murit și alte 57 au fost rănite după ce mai multe explozii au avut loc sâmbătă seară în localitatea Crevedia, la o stație GPL care funcționa fără a avea autorizație de securitate la incendiu.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a precizat că stația nu mai era autorizată din 2020, când pompierii au descoperit că SKID-ul stației nu mai respecta amplasamentul pentru care obținuse autorizație.
Tot atunci, autoritățile au aflat că proprietarii foloseau o pompă neomologată cu care mutau lichidele dintr-o cisternă în alta, dar și că o stație de incintă pentru alimentarea cu motorină prezenta scurgeri de carburant.
Șapte instituții au fost notificare după acel control, însă stația, deținută de firma Flagas SRL, a continuat să funcționeze.
Compania este deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, Ioan Doldurea, și Ionuț Stîngă.