Linkuri accesibilitate

Rețea de trafic de persoane care recruta soldați pentru Rusia, demascată în Cuba


Autoritățile din Rusia au ordonat creșterea numărului de recruți în armată. Străinii din țări mai slab dezvoltate sunt atrași de promisiunea unui salariu mare și de cetățenia rusă.
Autoritățile din Rusia au ordonat creșterea numărului de recruți în armată. Străinii din țări mai slab dezvoltate sunt atrași de promisiunea unui salariu mare și de cetățenia rusă.

Guvernul din Cuba a descoperit o rețea de trafic de persoane care ducea cubanezi în armata rusă, pe frontul din Ucraina. 

Rețeaua „operează din Rusia pentru a incorpora cetățeni cubanezi, care locuiesc acolo și chiar și unii care locuiesc în Cuba, în forțele armate care participă la operațiunile militare din Ucraina”, a transmis Ministerul de interne din Cuba.

Autoritățile cubaneze încearcă acum să destructureze rețeaua de trafic de persoane și au deschis mai multe dosare penale.

Cuba „acționează ferm împotriva celor care, pe teritoriul național, participă în orice formă de trafic de persoane pentru scopuri mercenare sau de recrutare, care ar face cetățenii cubanezi să ridice arme împotriva oricărei țări”, conform autorităților cubaneze.

Autoritățile din Rusia nu au transmis niciun răspuns cu privire la acest caz, până la publicarea acestui articol.

În ianuarie, președintele rus a ordonat creșterea numărului de soldați la 1,5 milioane până în 2026.

În martie, Rusia plănuia să recruteze alți 400.000 de soldați, potrivit Bloomberg.

În mai, un ziar rus raporta că mai mulți cetățeni cubanezi s-au înscris în armata rusă, la schimb pentru cetățenie rusă.

Pe 3 septembrie, Ministerul Apărării din Marea Britanie a avertizat că Rusia încearcă să recruteze cetățeni străini, pentru a evita o nouă mobilizare înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor. Mulți dintre acești soldați vin din Asia Centrală, după ce li s-au promis salarii imense și cetățenie rusă.

Poziția Cubei

În contextul războiului din Ucraina, Cuba are o poziție pro-Rusia dar nu s-a implicat activ în război de partea Rusiei.

Într-o vizită oficială la Moscova în noiembrie 2022, președintele cubanez Miguel Díaz-Canel l-a lăudat pe Putin și anexarea sa ilegală a teritoriilor ucrainene și a învinuit Statele Unite pentru invazia Ucrainei.

„Rusia nu este responsabilă”, a declarat Díaz-Canel.

Potrivit El Pais, susținerea se datorează faptului că Moscova a amânat plata datoriilor Cubei de peste 2,3 miliarde de dolari până în 2027.

Înaintea invaziei din 24 februarie 2022, Cuba era un aliat apropiat al Ucrainei, din pricina ideologiei anti-coloniale susținute de Partidul Comunist din Cuba.

XS
SM
MD
LG