Linkuri accesibilitate

De ce refuză strămutarea românii aflați la câteva sute de metri de războiul din Ucraina, pe malul Dunării. „Cui să lași gospodăria?”


Atacurile rușilor s-au intensificat în ultima săptămână la porturile ucrainene de la Dunăre. Mai mult, cel puțin o dronă a căzut pe malul românesc, în apropierea satului Plauru. Românii de pe brațul Chilia spun că sunt sperați, dar refuză să își părăsească locuințele.

Autoritățile au anunțat că au pregătit variante de strămutare a populației, dacă situația o va impune. Europa Liberă a vorbit cu localnicii din Chilia, Plauru și Ceatalchioi, aflați și la 300 de metri de zona de conflict.

Toți spun că au resimțit puternic atacurile din porturile ucrainene și sunt speriați, dar refuză să plece. „Noi avem gospodării. Ce n-avem în curte? Cum să lași, cui să lași o pasăre, un porc, un cal?”, întreabă o localnică din Chilia Veche.

Singura variantă ce i-ar determina să-și schimbe opinia ar fi o escaladare a conflictului.

Sâmbătă, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se transmite protestul faţă de încălcarea spaţiului aerian al Romaniei.

Miercuri, autoritățile de la București anunțaseră găsirea resturilor unei drone care se presupune că aparținea forțelor ruse. Acestea atacă perioadic porturile ucrainene de la Dunăre, pe malul opus teritoriului României.

Reporterii Europa Liberă au găsit, la sfârșitul săptămânii,resturi de dronă pe malul românesc al Dunării, pe direcția orașului port ucrainean Ismail.

XS
SM
MD
LG