Linkuri accesibilitate

Criza din Lampedusa. Președinta Comisiei Europene cere țărilor membre să primească și ele migranții care traversează Marea Mediterană


Oficialii europeni vor readuce în discuție situația migranției în Europa, după ce în insula italiană a fost declarată stare de urgență.
Oficialii europeni vor readuce în discuție situația migranției în Europa, după ce în insula italiană a fost declarată stare de urgență.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au făcut apel duminică pe insula italiană Lampedusa la partenerii europeni ai Italiei să o ajute să gestioneze fluxurile de migraţie din Africa de Nord.

Atât Ursula von der Leyen, cât și Giorgia Meloni au făcut apel la celelalte țări să primească o parte dintre migranţii care traversează Marea Mediterană. Pe insula italiană Lampedusa au venit în ultima săptămână peste 7.000 de migranți africani.

Cotidianul La Stampa a spus că „problema migrației poate copleși pe toată lumea”.

„Viitorul pe care Europa vrea să şi-l ofere este în joc aici, deoarece viitorul Europei depinde de capacitatea sa de a face faţă marilor provocări", inclusiv imigraţia, a declarat presei Meloni pe insula Lampedusa. Premierul Italiei a spus că partenerii europeni nu sunt solidati cu Italia, care a primit aproape 130.000 de migranţi pe teritoriul său de la începutul anului.

Ursula Von der Leyen a spus și ea că „imigraţia ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european" şi făcând apel la „statele membre să primească" pe bază voluntară migranţi debarcaţi în Italia. „Vom decide cine ajunge în UE”, a spus președinta CE.

Preşedinta Comisiei Europene a propus, de asemenea, un plan de abordare a situaţiei de urgenţă, inclusiv extinderea mobilizării Frontex pentru combaterea persoanelor care introduc ilegal migranţi, accelerarea ajutorului financiar pentru Tunisia, principala ţară de plecare pe această rută de migraţie, şi consolidarea „canalelor de imigraţie legală".

Meloni şi Von der Leyen s-au întâlnit duminică pe această mică insulă mediteraneană aflată sub tensiune, unde mii de migranţi au sosit săptămâna aceasta, relansând dezbaterea spinoasă privind împărţirea responsabilităţilor în cadrul Uniunii Europene.

Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre primele puncte de escală pentru migranţii care traversează Marea Mediterană.
Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre primele puncte de escală pentru migranţii care traversează Marea Mediterană.

Locuitori nemulţumiţi de sosirile masive i-au întâmpinat pe oficiali la aeroport, ameninţând să le blocheze deplasarea.

Giorgia Meloni şi Ursula von der Leyen au vizitat centrul de primire şi apoi portul în care sunt ancorate zeci de bărci improvizate pe care s-au îmbarcat migranţii.

Tot duminică, Crucea Roşie Italiană (CRI), care gestionează punctul fierbinte din Lampedusa, a declarat că 1.500 de migranţi se află încă în acest loc, care are o capacitate de 400 de persoane, transferul lor în Sicilia şi pe continent neacoperind pe deplin noile sosiri.

Nave mari ale ONG-urilor, cum ar fi Geo Barrents a organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), care a salvat aproape 500 de migranţi în 11 operaţiuni, sunt direcţionate către porturile italiene majore.

Dar zeci de bărci mici continuă să traverseze Marea Mediterană şi ajung direct în Lampedusa, unde sistemul de gestionare a migranţilor este pe punctul de a se asfixia.

De luni şi până miercuri, aproximativ 8.500 de persoane, mai mult decât întreaga populaţie din Lampedusa, au sosit cu 199 de ambarcaţiuni, conform cifrelor agenţiei ONU pentru migraţie.

Această criză a migraţiei face obiectul unei activităţi diplomatice intense de trei zile. O conferinţă telefonică a reunit sâmbătă miniştrii de interne francez, italian şi german, un reprezentant al preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi pe comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Conferinţa a fost propusă de ministrul francez Gerald Darmanin, care s-a întâlnit deja vineri dimineaţă cu omologii săi italian, Matteo Piantedosi, şi german, Nancy Faeser.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că problema imigraţiei se va afla pe ordinea de zi a două summituri programate pentru luna octombrie.

Nave mari ale ONG-urilor, cum ar fi Geo Barrents a organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), au salvat aproape 500 de migranţi în 11 operaţiuni.
Nave mari ale ONG-urilor, cum ar fi Geo Barrents a organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), au salvat aproape 500 de migranţi în 11 operaţiuni.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG