Linkuri accesibilitate

Scrisoarea care arată că Papa Pius al XII-lea a știut despre Holocaust de la început


În lagărele naziste au murit oficial peste 6 milioane de oameni. Neoficial, numărul ar fi de trei ori mai mare.

Papa Pius al XII-lea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial cunoștea detalii despre încercarea nazistă de a extermina evrei în Holocaust încă din 1942, potrivit unei scrisori găsite în arhivele Vaticanului.

Acest lucru intră în conflict cu poziția oficială a Sfântului Scaun la acea vreme, conform căreia informațiile pe care le avea erau vagi și neverificate, scrie Reuters.

Scrisoarea îngălbenită, bătută la maşina de scris, a fost reprodusă în ediţia de duminică a cotidianului italian Corriere della Sera. Descoperirea ei este semnificativă pentru că a fost făcută chiar de un arhivist al Vaticanului şi a fost făcută publică cu susţinerea oficialilor de la Vatican.

Scrisoarea, datată 14 decembrie 1942, a fost scrisă de părintele Lother Koenig, un iezuit implicat în rezistenţa antinazistă din Germania şi a fost adresată secretarului personal al papei, părintele Robert Leiber, de asemenea un german.

Arhivistul de la Vatican Giovanni Coco a declarat pentru Corriere della Sera că importanţa acestei scrisori este „enormă" pentru că atestă faptul că Vaticanul dispunea de informaţia că lagărele de muncă erau de fapt fabrici ale morţii.

În scrisoare Koenig îi spune lui Leiber că sursele au confirmat faptul că aproximativ 6.000 de polonezi şi evrei sunt ucişi zilnic în „cuptoarele SS" de la lagărul Belzec, din apropiere de Rava-Ruska, care pe atunci făcea parte din teritoriul polonez ocupat de nazişti, iar în prezent este parte din vestul Ucrainei.

„Noutatea şi importanţa acestui document derivă din faptul că acum avem certitudinea că Biserica Catolică din Germania i-a transmis lui Pius al XII-lea informaţii exacte şi detaliate cu privire la crimele comise împotriva evreilor", mai comentează Giovanni Coco în articolul publicat de cotidianul italian sub titlul „Pius al XII-lea ştia!".

Întrebat de Corriere della Serra dacă această scrisoare arată într-adevăr că Pius ştia, Coco a răspuns: „Da, şi nu doar de atunci".

Scrisoarea face referire şi la alte două lagăre naziste - Auschwitz şi Dachau - şi sugerează că au existat şi alte scrisori schimbate între Koenig şi Leiber care fie sunt definitiv pierdute, fie nu au fost găsite încă.

Susţinătorii lui Pius al XII-lea argumentează că acesta ar fi lucrat din culise pentru a-i ajuta pe evrei şi a evitat să vorbească public despre Holocaust pentru a nu înrăutăţi situaţia catolicilor din Europa ocupată de nazişti.

Criticii săi susţin că papei i-a lipsit curajul să vorbească despre informaţiile pe care le avea, în pofida solicitărilor primite de la puterile aliate care luptau împotriva Germaniei naziste.

Conform lui Giovanni Coco, scrisoarea se afla întâmplător printre nişte documente rămase în Secretariatul de Stat al Vaticanului şi a fost trimisă abia recent la Arhivele centrale ale Vaticanului, unde este angajat.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG