Linkuri accesibilitate

Centrul Wiesenthal: Întâlnirea ambasadorului Israelului cu liderul AUR, George Simion, creează un precedent problematic


În fotografia de după întâlnirea lui George Simion cu ambasadorul israelian Reuven Azar din 28 august, se vede în fundal o hartă cu România Mare.
În fotografia de după întâlnirea lui George Simion cu ambasadorul israelian Reuven Azar din 28 august, se vede în fundal o hartă cu România Mare.

Întâlnirea din 28 august a liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar, a atras critici din partea organizațiilor care studiază Holocaustul.

Centrul Wiesenthal pentru cercetarea Holocaustului își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că doi lideri ai AUR au glorificat „mișcarea fascistă Garda de Fier, care a ucis numeroși evrei în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prezentându-i drept eroi naționali… Am fost informați că atât [memorialul Holocaustului] Yad Vashem cât și experții de la Ministerul de Externe s-au opus întâlnirii” [ambasadorului Israelului în România, Reuven Azar, și George Simion n.r.].

Întâlnirea celor doi a avut loc luni, 28 august, potrivit paginii de internet a AUR, care a transmis un comunicat în limba engleză, inclusiv fotografia cu cei doi.

În urmă cu un an, ministerul de Externe din Israel a declarat că AUR ar trebui să se dezică de antisemitism și negaționism al Holocaustului înainte de a lucra cu guvernul israelian. Între timp însă, actualul guvern al lui Beniamin Netanyahu ar fi făcut presiuni asupra ambasadei Israelului la București să reia legătura cu AUR, potrivit unui articol publicat de Digi24 la începutul acestei luni.

Potrivit Jerusalem Post, Yad Vashem, memorialul israelian oficial al Holocaustului, a generat înaintea întâlnirii Simion-Azar un document intern la cererea Ambasadei. În document, erau conturate patru principii de bază pe care să le urmeze liderul partidului de extremă dreaptă AUR. Printre ele, recunoașterea publică a rolului României în Holocaust.

Israelienii i-ar mai cere lui Simion și să condamne antisemitismul și pe cei care l-au propagat prin crime de război, precum Mareșalul Ion Antonescu.

Nu în ultimul rând, Simion ar trebui să adopte linia guvernului României cu privire la Holocaust și să-și țină în frâu membrii partidului care ar încerca să minimizeze gravitatea Holocaustului.

Întâlnirea Simion-Azar a fost urmată de o declarație AUR, care a susținut o parte din aceste cereri.

În comunicatul de după întâlnire, AUR transmite că George Simion a condamnat antisemitismul și a admis responsabilitatea României în Holocaustul din teritoriile controlate de România în cel de-al Doilea Război Mondial și și-a exprimat regretul. A adăugat că Holocaustul ar trebui predat în cadrul programei de istorie națională, pentru ca astfel de „atrocități să fie evitate în viitor”.

Surse apropiate memorialului Holocaustului afirmă pentru Jerusalem Post că declarațiile lui Simion nu sunt satisfăcătoare, ci „răspund doar parțial principiilor sugerate”.

În urma acestei întâlniri, Simion a primit o invitație de a vizita Israelul împreună cu o delegație a partidului său.

Directorul Centrului Simon Wiesenthal din Israel și istoric al Holocaustului, Dr Efraim Zuroff, consideră că această întâlnire „creează un precedent problematic”.

„Guvernul nostru a trecut cu vederea adesea distorsionări ale Holocaustului în Europa de Est. În timp ce Simion nu e problema principală, partidul lui este, fără nicio îndoială”, a adăugat Zuroff.

Surse oficiale ale Israelului din București, citate de publicația israeliană Haaretz, au numit întâlnirea Simion-Azar o „gafă” și spun că incidentul a ridicat semne de alarmă în rândul diplomaților israelieni.

Încercarea la inițiativa ministrului de externe Eli Cohen de a se apropia de AUR ar duce doar la „câștiguri iluzorii”, afirmă o sursă din diplomația israeliano-română pentru Haaretz, care adaugă că până și românii ar fi fost luați prin surprindere de această întâlnire.

Aceeași sursă afirmă că liderii AUR se confruntă adesea cu liderii comunității evreiești și că politicienii de dreapta au învinuit evreii pentru instaurarea comunismului în România. Aceștia ar fi „adevărați gardiști de fier, așa că decizia unui ambasador de a deschide această ușă este incredibilă”.

Și directoarea Centrului Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului, Colette Avital, spune că instituția sa a încercat să discute cu ministerul pentru a opri această întâlnire. Cererea lor nu a primit niciun răspuns.

„Nu pot să vă spun cât de mult mă întristează că statul israelian acordă legitimitate partidului AUR. Cerem altor guverne să lupte contra antisemitismului, și tot noi legitimăm un partid antisemit? Pe bune?”, a declarat Avital.

Comitetul Evreiesc American a avertizat și el împotriva apropierii de AUR. „Creșterea în sondaje a partidelor de extremă dreapta în Europa nu doar că pune în pericol evreii și alte minorități, dar amenință și valorile democratice fundamentale”, a declarat directorul pentru Europa a comitetului, Simone Rodan-Benzaquen.

Nici în țară nu a fost primită bine această întâlnire.

Remis Pricopie, rectorul SNSPA, a declarat că „Ambasadorul Azar a validat o formă de amnistie pentru politicienii extremiști, xenofobi și antisemiți” prin întâlnirea sa cu „politicianul de factură legionară” George Simion.

Și deputatul PNL, Alexandru Muraru, a avertizat asupra unei astfel de asocieri.

„Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democrației și vieții publice românești pentru că legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a statului Israel la București din 1990 până astăzi”, a transmis parlamentarul.

Simion s-a mai întâlnit în ianuarie cu Yossi Dagan, liderul Consiliului Regional din Samaria, a cărui misiune diplomatică din ultima vreme a fost să se apropie de liderii de extremă dreapta din Europa, pentru a-i convinge să susțină inițiativele israeliene de ocupație a Cisiordaniei. Presa israeliană confirmă că inițiativa diplomatică a fost aprobată de ministrul de externe Eli Cohen.

Conform Jerusalem Post, reprezentanții Yad Vashem au mai participat la discuții despre o potențială vizită a lui Simion în Israel.

Presa israeliană afirmă că în trecut, liderii israelieni au încercat să evite discuțiile cu politicienii de extremă dreapta. Inclusiv politica ambasadei de la București era, până de curând, să nu interacționeze cu AUR.

Liderii de dreapta ai partidului la putere Likud, al cărui șef este premierul Benjamin Netanyahu, consideră însă că există potențial în astfel de interacțiuni.

Retoricile antisemite ale AUR nu doar că au atras critici, ci și măsuri legale.

În ianuarie 2022, Parchetul General a deschis un dosar penal împotriva AUR după ce membrii săi ar fi acuzat ministerul Educației de ridicarea „la rangul de «materii» teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente”, precum Istoria Holocaustului.

La scurt timp după publicarea comunicatului de presă al AUR despre educația despre Holocaust, ambasadorul Israelului și Institutul „Elie Wiesel” au condamnat „afirmațiile jignitoare” făcute de reprezentanții partidului.

*Actualizare, miercuri, 30 august, ora 16:00:

În urma criticilor formulate după întâlnirea ambasadorului Reuven Azar cu George Simion, Ambasada Israelului a transmis, miercuri, că aceasta a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului.

„Este o şansă pe care noi o acordăm pentru a începe un dialog constructiv, şi nu o cartă albă”, mai precizează ambasada într-un comunicat de presa citat de news.ro.

**Actualizare, miercuri, 30 august, ora 18:40:

Institutul „Elie Wiesel” a criticat explicațiile Ambasadei și a transmis, într-un comunicat de presă intitulat „Cacealmaua lui Azar”, că „deschiderea unui dialog oficial între AUR și Israel nu face decât să aducă atingere memoriei victimelor Holocaustului”.

„Este pentru prima oară în istoria democrației noastre recente când reprezentantul oficial al unui stat democrat întâlnește un reprezentant al unui partid extremist de dreapta care promovează antisemitism, negarea Holocaustului sau mesaje instigatoare la ură față de alte minorități”, transmite Institutul Wiesel

XS
SM
MD
LG