Linkuri accesibilitate

Memorandum SUA-Ucraina, prin care Kievul va primi până la 522 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic


În imagine, președinții american și ucrainean, Joe Biden și Volodimir Zelenski, la ultima vizită a liderului ucrainean în SUA.
În imagine, președinții american și ucrainean, Joe Biden și Volodimir Zelenski, la ultima vizită a liderului ucrainean în SUA.

Ucraina și SUA au semnat un memorandum de înțelegere (MoU) în baza căruia Kievul va primi până la 522 de milioane de dolari pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic ucrainean, a anunțat ambasada SUA în Ucraina.

Ucraina va primi 422 de milioane de dolari în asistență pentru energie nouă, iar alte 100 de milioane de dolari vor fi destinate pentru implementarea anumitor măsuri, inclusiv reforme, în domeniu, a anunțat ieri ambasada.

Unul dintre obiective este de a ajuta Ucraina să restabilească infrastructura critică în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra centralelor electrice și transformatoarelor care au lăsat milioane de oameni fără electricitate iarna trecută, relatează Reuters.

Ucraina a făcut reparații ample de atunci, dar oficialii au avertizat cu privire la noi atacuri în această iarnă, iar Rusia a atacat săptămâna trecută alte instalații energetice din Ucraina.

Memorandumul de înțelegere are, de asemenea, scopul de a ajuta Ucraina să lucreze pentru reforma sectorului energetic și tranziția acestuia după războiul cu Rusia către o economie energetică competitivă și cu emisii scăzute de carbon, integrată cu UE, a spus ambasada SUA.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG