Linkuri accesibilitate

Emisarii NATO la Budapesta, îngrijorați de apropierea Ungaria-Rusia


Președintele rus Vladimir Putin discută cu premierul maghiar Viktor Orbán în timpul discuțiilor pe care le-au avut în marja Forumului Belt and Road de la Beijing, China, pe 17 octombrie 2023.
Președintele rus Vladimir Putin discută cu premierul maghiar Viktor Orbán în timpul discuțiilor pe care le-au avut în marja Forumului Belt and Road de la Beijing, China, pe 17 octombrie 2023.

Ambasadorii mai multor țări NATO au discutat joi la Budapesta cu privire la apropierea tot mai mare a Ungariei față de Rusia. Diplomații și-au exprimat îngrijorarea după întâlnirea premierului Viktor Orbán cu Vladimir Putin în China.

Ambasadorii din țările NATO acreditați la Budapesta s-au întâlnit joi să discute și să-și exprime îngrijorările cu privire la relațiile tot mai apropiate ale Ungariei cu Rusia.

Întâlnirea a venit în urma discuțiilor dintre premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin, la începutul acestei săptămâni, în China, scrie RFE/RL.

În plus, vinerea trecută, ministrul de externe Péter Szijjártó a avut convorbiri la Moscova cu omologul său rus.

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat pentru RFE/RL că diplomații au „preocupări de securitate” cu privire la „aprofundarea relațiilor” dintre Rusia și un membr al NATO și al Uniunii Europene.

Ambasadorii, inclusiv trimisul diplomatic al Suediei, a cărei aderare la NATO este în curs, s-au adunat în capitala ungară la doar două zile după ce Orbán s-a întâlnit cu Putin la un forum în China.

Premierul maghiar și președintele rus au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul transportului de gaze naturale și țiței, precum și despre energia nucleară, conform cabinetului de la Budapesta.

„Este îngrijorător faptul că Ungaria a decis să îl contacteze pe Putin în acest mod”, a declarat Pressman.

„Vedem Ungaria ca pe un aliat, dar în același timp vedem și că Ungaria își aprofundează relația cu Rusia, în ciuda războiului brutal din Ucraina”, a adăugat ambasadorul SUA în Ungaria.

În timpul discuțiilor cu președintele rus, Orbán a numit războiul Rusiei împotriva Ucrainei o operațiune militară, un termen preferat de Moscova.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG