Linkuri accesibilitate

11 familii ale victimelor Hamas fac plângere la Curtea de la Haga. 6 români, ostatici în Gaza


Armata israeliană a anunţat că alţi patru soldaţi au fost ucişi în lupta în Fâşia Gaza. Numărul morţilor de când Israelul şi-a început ofensiva terestră împotriva Hamas a ajuns la 23.
Armata israeliană a anunţat că alţi patru soldaţi au fost ucişi în lupta în Fâşia Gaza. Numărul morţilor de când Israelul şi-a început ofensiva terestră împotriva Hamas a ajuns la 23.

Aproape 350 de cetățeni străini și 20 de palestinieni au putut pleca joi din Fâșia Gaza în Egipt, sub așteptările organizațiilor umanitare, care cer oprirea atacurilor pentru a putea ajunge în regiune cu ajutoare. Niciun cetățean român nu a plecat din Gaza nici joi.

Ziua 28 | Sumarul principalelor evenimente

  • Încă doi români, cu dublă cetățenie, sunt ostatici în Gaza după ce Hamas a invadat Israelul pe 7 octombrie, a omorât peste 1.400 de civili și a răpit peste 240 pe care i-a dus în tunelurile sale din Fâșia Gaza. Anunțul a fost făcut de Ministerul român al Afacerilor Externe. Numărul total al ostaticilor români se ridică la șase.
  • Aflat în Israel pentru a treia oară de la invazia Hamas în Israel, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cere Israelului să-i protejeze pe civilii din Gaza în timpul contraofensivei armatei israeliene.
  • Până în prezent, niciun român nu a părăsit Fâșia Gaza după ce Egiptul a ridicat bariera graniței de la Rafah.

Actualizare 20:20 - Familiile a 11 victime ale Hamas fac plângere la CPI. Familiile a unsprezece victime ale atacului Hamas din 7 octombrie i-au acuzat pe autorii lor de „crime împotriva umanității” într-o plângere depusă la Curtea Penală Internațională (CPI).

Rudele victimelor, care erau toți civili, i-au cerut, de asemenea, procurorului șef al Curții Penale Internaționale Karim Khan să investigheze acțiunile Hamas ca „crime de război” care au fost comise ca parte a unui „plan de genocid”, potrivit unui comunicat de presă distribuit vineri de avocatul lor, Francois Zimeray, transmite CNN.

Actualizare 19.30 - 100 de cetățeni americani și familiile lor au părăsit Gaza joi. Casa Albă a declarat că 100 de cetățeni americani și membri ai familiilor lor au părăsit Gaza joi, transmite Reuters. Un alt grup mare de americani este de așteptat să părăsească Gaza joi, a declarat reporterilor secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre.

Ea a adăugat că negocierile au fost intense pentru scoaterea cetățenilor străini din Gaza și că este o situație „fluidă”.

Ambasada SUA din Cairo a postat o imagine a primelor grupuri de cetățeni americani care au reușit să părăsească Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah în Egipt.

Actualizare 19.00 - Forțele armate israeliene confirmă atacul aerian asupra ambulanței din Gaza și spun că era folosită de Hamas. Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat că au efectuat un atac aerian asupra unei ambulanțe în nordul Fâșiei Gaza „care a fost identificată ca fiind folosită de o celulă teroristă Hamas”.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că „un număr” de luptători Hamas au fost uciși în lovitură și că „informații mai detaliate” au fost împărtășite aliaților. „Avem informații care demonstrează că metoda de operare a Hamas este de a transfera agenți teroriști și arme în ambulanțe”, transmit IDF, preluate de The Guardian.

„Subliniem că această zonă este o zonă de luptă. Civilii din zonă sunt chemați în mod repetat să evacueze spre sud pentru propria lor siguranță”, adaugă IDF.

Actualizare 18.20 - Ministerul Sănătății, Hamas: Convoi de ambulanțe, atacat de IDF. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că un convoi de ambulanțe care transporta răniți a fost lovit de atacurile israeliene la intrarea în spitalul al-Shifa din orașul Gaza.

Ministerul Sănătății a declarat că „mai mulți cetățeni au fost uciși și alte zeci au fost răniți”, transmite The Guardian.

Un jurnalist AFP la fața locului a văzut mai multe cadavre lângă o ambulanță avariată.

Actualizare 17:34 - Încă doi români, cu dublă cetățenie, ostatici ai Hamas în Gaza. Ministerul român al Afacerilor Externe anunță vineri că a identificat încă doi cetățeni români, cu dublă cetățenie, luați ostatici de Hamas în Fâșia Gaza după atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Numărul total al ostaticilor români se ridică, astfel, la șase.

„În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că, în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza.
Ministerul Afacerilor Externe solicită eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a celor 6 persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatice în Fâșia Gaza”, transmite MAE.

Actualizare 16:52 - Josep Borell: UE, solidar cu Israelul. Josep Borrell, șeful diplomației UE, a vorbit cu ministrul de externe al Israelului, Eli Cohen, „pentru a-și exprima solidaritatea și angajamentul UE față de securitatea Israelului, precum și sprijinul pentru eforturile de mediere pentru eliberarea ostaticilor și pentru a sublinia necesitatea de a proteja civilii, evitarea victimelor civile și îmbunătățirea accesului umanitar”.

„Sunt necesare urgent pauze umanitare pentru a asigura livrarea în siguranță a ajutorului”, a spus Borrell. „UE este pregătită să sprijine eforturile de stabilizare din Gaza și rămâne angajată față de soluția cu două state ca singura opțiune viabilă pentru a obține o pace durabilă”, a adăugat el.

Actualizare 15:45 - Blinken cere protecția civililor din Gaza. Aflat în vizită în Israel, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut vineri Israelului să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja civilii prinși în luptele din Gaza și pentru a se asigura că primesc ajutor umanitar.

„Trebuie să facem mai mult pentru a proteja civilii palestinieni”, a spus el într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu oficiali israelieni de rang înalt la Tel Aviv. Israelul a avertizat că este în alertă maximă la granița sa cu Libanul, pe măsură ce cresc temerile că conflictul s-ar putea extinde, transmite Associated Press.

Blinken a promis sprijin neclintit pentru Israel și pentru dreptul său de a se apăra, dar a subliniat și importanța protejării civililor din Fâșia Gaza.

„Suntem convinși că Israelul are nu numai dreptul, ci și obligația de a se apăra și să ne asigurăm că 7 octombrie nu ar trebui să se mai repete”, a spus Blinken. El a spus, însă, că important este cum anume o va face Israelul.

„Pe măsură ce Israelul își desfășoară campania pentru înfrângerea Hamas, contează modul în care face acest lucru”, a spus Blinken, citat de CNN.

„Cum face Israelul asta contează și este foarte important când vine vorba de protecția civililor care sunt prinși în focul încrucișat creat de Hamas, să se facă totul pentru a-i proteja și pentru a oferi asistență celor care au atât de disperat nevoie de ea, care nu sunt, în niciun caz, responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a mai spus Blinken.

El a spus că este „copleșitor” și „șocant” faptul că brutalitatea atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului „s-a retras atât de repede din amintirile atâtor” oameni.

Blinken a spus astăzi că a văzut noi imagini și filmări din atacul Hamas și că „rămâne dincolo de capacitatea umană de a procesa, de a digera”. El a spus că a fost zguduit de imaginile dintr-o filmare pe care i-au arătat-o oficialii israelieni.

„Am văzut, de exemplu, o familie într-un kibuț, un tată de doi băieți – poate de 10, 11 ani – care îi apuca, îi trăgea din sufragerie printr-o curte într-un adăpost iar câteva secunde mai târziu un terorist aruncă o grenadă în acel mic adăpost. Și apoi, când tatăl iese clătinându-se, îl împușcă. Și apoi ies băieții și fug în casă, iar camera din casă filmează totul. Și plâng. «Unde e tati?» spune unul. Celălalt spune: «L-au ucis pe tata. Unde este mama?» Și apoi intră teroriștii și deschid frigiderul și încep să mănânce din el”, a relatat Blinken.

El și-a exprimat compasiunea și pentru situația civililor palestinieni, spunând că își vede proprii copii atunci când vede imagini cu „copiii palestinieni, băieți și fete, scoși din dărâmături”.

„Hamas nu-i pasă nici o secundă sau o iotă de bunăstare poporului palestinian”, a spus Blinken. „Îi folosește în mod cinic și monstruos ca scuturi umane, punându-și comandanții în posturi de comandă, armele și munițiile sale în interiorul sau sub clădiri rezidențiale, școli, moschei, spitale.”

Este a treia călătorie a lui Blinken în Israel de la începutul războiului. El intenționează să viziteze și Amman și Iordania.

Actualizare 14:04. La întâlnirea cu președintele israelian Isaac Herzog, secretarul de stat al Antony a declarat că țara sa este alături de Israel și că civilii din Gaza trebuie protejați.

„Suntem ferm pentru propunerea conform căreia Israelul are nu numai dreptul, ci și obligația de a se apăra și de a face tot posibilul pentru a ne asigura că 7 octombrie nu se va mai putea întâmpla niciodată”, a spus Antony Blinken.

Actualizare 13.55. Criza de combustibil și lipsa curentului au făcut ca spitalul central din Gaza, Al Shifa, să-și închidă aproape toate secțiile și departamentele, transmiteCNN. În prezent, mai funcținonează doar sala de operație, unitatea de primiri urgențe și secția de terapie intensivă.

Actualizare 13:37. Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații din Palestina (UNRWA) a declarat vineri că aproape 50 dintre clădirile și bunurile sale din Gaza au fost afectate, unele fiind „lovite direct”.

„Aceasta include școlile și clădirile ONU folosite ca adăposturi, unde UNRWA găzduiește în prezent aproximativ 700.000 de oameni”, a spus agenția într-o postare pe rețelele de socializare.

Actualizare 12:58. Biroul premierului israelian Beniamin Netanyahu a postat imagini de la întâlnirea dintre premierul israelian și secretarul de stat al SUA Antony Blinken. CNN citează o sursă diplomatocă familiarizată cu negocierile care a spus că cecretarul de stat al SUA Antony Blinken va împinge Israelul pentru o „pauză” în atacurile aeriene asupra Gaza.

Actualizare 12:50. Armata israeliană susține că inginerii săi din unitatea de elită demolează tunelurile Hamas descoperite în Gaza. Trupele Yahalom împreună cu forțele de infanterie ale brigăzilor Nahal și Negev au descoperit mai multe intrări de tunel în nordul Gazei. Armata spune că

Actualizare 11:15. Emiratele Arabe Unite, unul dintre puținele state arabe cu legături diplomatice cu Israelul, a declarat vineri că lucrează „necruțător” pentru o încetare imediată a focului, avertizând că riscul de contagiune regională și escaladare ulterioară este real. Israelul a respins aceste apeluri, spunând că vizează luptătorii Hamas pe care îi acuză că i-au ascuns în mod intenționat în rândul populației și al clădirilor civile.

Actualizare 9:49. Statele Unite au lansat drone de supraveghere în Fâșia Gaza, în căutarea ostaticilor luaţi de Hamas pe 7 octombrie, au declarat joi doi oficiali americani citaţi de Reuters.

Cei doi oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că SUA au lansat deasupra Gaza drone specializate în colectarea de informaţii pentru a ajuta la eforturile de localizare a ostaticilor. Unul dintre oficiali a spus că zborurile cu drone au continuat mai bine de o săptămână.

Oficialii americani au declarat că 10 americani care sunt încă de negăsit s-ar putea număra printre cele peste 200 de persoane luate ca ostatice şi duse în Gaza, acolo unde se crede că sunt ţinute în vasta reţea de tuneluri a Hamas.

Actualizare 9:37. Secretarul de stat american a sosit în Israel, unde urmează să se întâlnească cu o serie de oficiali israelieni. Sâmbătă, Antony Blinken participă la un summit arab în Iordania.

În declarațiile date presei înainte de a pleca joi din Washington, Blinken a spus că intenționează să discute cu guvernul israelian despre „campania în curs împotriva organizației teroriste Hamas” și despre „măsurile care trebuie luate pentru a proteja civilii”.

El intenționează, de asemenea, să discute, așa cum a făcut în călătoriile anterioare, despre ostaticii deținuți de Hamas și despre prevenirea unui conflict regional mai larg, scrie CNN.

Actualizare 8:38. Niciunul dintre cei 260 de cetățeni români din Fâșia Gaza care au cerut autorităților evacuarea nu a reușit să treacă granița în Egipt. Europa Liberă scrie într-un amplu articol despre cine sunt oamenii care negociază pentru românii din Fâșia Gaza.

Actualizare 7:56. Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării palestiniene Hamas a declarat vineri că Gaza va fi un blestem pentru Israel, avertizând că soldaţii săi vor pleca „în pungi negre”, informează AFP.

„Gaza va fi un blestem pentru Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin al-Qassam într-o înregistrare în care a mai afirmat că israelienii ar trebui să se aştepte "la întoarcerea mai multor soldaţi de-ai lor în pungi negre".

Actualizare 7:52. Liderul Hezbollah susţine, vineri, primul său discurs de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, care ar trebui să determine dacă puternica sa formaţiune va implica Libanul direct în conflict, relatează AFP.

De la atacul fără precedent efectuat de Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, Hezbollah şi-a anunţat solidaritatea cu aliatul său palestinian şi revendică regulat tiruri împotriva poziţiilor militare israeliene din zonele de graniţă din sudul Libanului.

Israelul returnează toți muncitorii palestinieni către Fâșia Gaza

Israelul a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, că returnează în Gaza toţi muncitorii din Fâşie blocaţi după atacul Hamas din 7 octombrie şi că taie toate legăturile cu teritoriul controlat de organizaţia islamistă.

„Lucrătorii din Gaza care se aflau în Israel în ziua în care a început războiul vor fi trimişi înapoi în Gaza", a declarat cabinetul de securitate israelian într-un comunicat. Israelienii au spus că nu vor mai fi muncitori palestinieni din Gaza în Israel.

Palestinienii reacționează la pagubele de la o școală condusă de ONU care adăpostește persoane strămutate, în urma unui atac israelian, în Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, 2 noiembrie 2023.
Palestinienii reacționează la pagubele de la o școală condusă de ONU care adăpostește persoane strămutate, în urma unui atac israelian, în Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, 2 noiembrie 2023.

Aproximativ 18.500 de locuitori din Fâşia Gaza aveau permise de muncă în Israel la începutul războiului, potrivit Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene.

Antony Blinken, din nou la Tel Aviv

Secretarul de stat american Antony Blinken se întoarce vineri în Israel pentru a doua sa vizită în ultimele săptămâni. La plecarea din SUA, Blinken a declarat că îi va cere Israelului să adopte „măsuri concrete'' pentru a reduce pericolul pentru civilii din Fâşia Gaza.

În același timp, Casa Albă a declarat joi că explorează o serie de pauze în conflictul Israel-Hamas pentru a ajuta oamenii să iasă în siguranţă din Fâşia Gaza şi a permite ajutorului umanitar să intre, dar şi-a reiterat opoziţia faţă de o încetare totală a focului, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale, John Kirby, a declarat reporterilor că astfel de pauze ar trebui să fie temporare şi localizate şi a insistat că nu vor împiedica Israelul să se apere.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a mai fost pe 12 octombrie la Tel Aviv.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a mai fost pe 12 octombrie la Tel Aviv.

Sâmbătă, Blinken va merge în Iordania. Ministrul iordanian de externe Ayman Safadi a anunțat că îi va comunica secretarului american de stat Antony Blinken că Israelul trebuie să pună capăt războiului din Gaza, unde comite crime de război bombardând civili şi impunând un asediu.

Într-o declaraţie a Ministerului de Externe, Ayman Safadi a avertizat că lipsa de intenţie a Israelului de a pune capăt războiului împinge rapid regiunea către un război regional care ameninţă pacea mondială.

36 de jurnaliști au fost uciși în conflictul dintre Israel şi Hamas

Între timp, numărul jurnaliştilor ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas a crescut la 36, potrivit unui comunicat publicat joi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), citat de CNN. Bilanţul include 31 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez, a adăugat CPJ. Alţi opt jurnalişti au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi sau reţinuţi, a adăugat acesta.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG