Gabriela Firea își reintră în pâinea politică după ce a pierdut, acum patru luni, în contextul scandalului „azilelor groazei”, toate funcțiile de conducere în PSD și funcția de ministru al Familiei. Revenirea în poziția de președintă a organizației București ar putea fi un semn că rămâne în cărți pentru cea mai importantă primărie din Capitală.
Votul Consiliului Politic al PSD a fost unanim, deci partidul și premierul Marcel Ciolacu consideră că problemele de imagine ale Gabrielei Firea s-au estompat suficient încât să poată reintra sub reflectoare.
Decizia a fost luată în contextul în care fosta ministră a Familiei și soțul ei, Florin Pandele, primarul din Voluntari, sunt din nou în atenția presei în scandalul dosarelor false ale persoanelor cu handicap din județul Ilfov.
Chiar în ziua în care PSD îi dădea binecuvântarea pentru revenirea în funcția de șefă a organizației București, Gabriela Firea nu a ezitat să se victimizeze și să anunțe că dă în judecată postul de televiziune România TV, care ar continua să o „linșeze mediatic” cu scopul de a-i boicota cariera politică.
„Acest nou scandal, al presupusei implicări a noastre în situația cu dosarele false din Ilfov, continuă seria de intoxicări, atacuri la persoană, linșaj mediatic și manipulări din ultimele luni de zile. Există un singur obiectiv, să mă compromită public și să adâncească percepția negativă care s-a încercat să se creeze în vară prin scandalul azilelor”, a declarat Gabriela Firea.
Motivele de supărare ar fi cu atât mai mari, cu cât postul România TV ar fi primit bani de la Florin Pandele, potrivit declarațiilor acestuia.
„Stiți cât am de plătit la România TV? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit”, a spus nervos Pandele în vară, după care, apostrofat de moderator, a revenit și a declarat că „a fost o glumă”.
Reabilitatea Gabrielei Firea și raportul de putere din PSD
Repunerea pe o poziție de forță în partid a fostului ministru al Familiei poate însemna și că puternica tabără a lui Paul Stănescu, șeful filialei Olt, unul dintre cei mai influenți baroni ai partidului, care o susține pe Firea, a avut câștig de cauză în interiorul partidului.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că, dacă partidul ar fi refuzat să o repună în funcție după expirarea perioadei de autosuspendare, ar fi trebuit convocat un Birou Politic Național, unde Ciolacu ar fi avut de înfruntat puternica grupare Stănescu.
„Ar fi ieșit bătaie, iar Ciolacu a vrut să evite confruntarea cu Stănescu și Pandele într-un moment în care prioritățile sunt altele, mai ales cele economice”, ne spune sursa menționată.
De asemenea, reabilitarea ar putea fi un semn că dosarul penal în care este cercetat Florin Pandele, primar în Voluntari și soțul Gabrielei Firea, nu va mai crea cuplului probleme.
Soarta Gabrielei Firea depinde de puterea premierului Ciolacu în partid
Când Gabriela Firea vorbește de cariera ei politică se gândește evident la candidatura la alegerile pentru Primăria Capitalei de anul viitor, primărie pe care nu a ascuns deloc că o vizează.
Un vis pe care scandalul azilelor din Voluntari părea că l-a spulberat, dar la care ea nu a renunțat vreodată.
Dar totul depinde în ultimă instanță de puterea pe care o va avea Marcel Ciolacu, om care ține cu mână de fier băierile pungii bugetare, împărțind banii către primari prin Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa.
Este cunoscut faptul că Marcel Ciolacu nu e în cele mai grațioase relații cu Gabriela Firea, de aceea este precaut în declarații. „Este posibil ca dna Firea să candideze”, a spus el pe 1 noiembrie.
„În acest moment nu există altă decizie în interiorul partidului ca să fie un alt candidat. Se fac sondaje, se fac măsurători. Să fim corecţi: Gabriela Firea nu a avut nicio treabă cu azilele groazei”, spunea Ciolacu acum zece zile, conform Agerpres.
Dacă premierul și președintele PSD va fi puternic, o va scoate din cursă pe Firea. Dacă dă semne de slăbiciune și va începe să negocieze cu primarul din Voluntari, Florentin Pandele, și cu secretarul general al partidului, Paul Stănescu, atunci e posibil să cedeze și să îi accepte candidatura.
Reevaluarea strategiilor
Discuția despre o posibilă reintrare în cursă a Gabrielei Firea vine în contextul în care PSD este nevoit să-și revizuiască strategiile pentru alegerile de anul viitor după ce liberalii au decis să meargă separat pe liste și să aibă o atitudine mai bătăioasă față de PSD.
PNL a anunțat săptămâna trecută că va avea un candidat propriu la alegerile din București, ceea ce ar putea să-i fi deschis calea Gabrielei Firea.
În timpul discuțiilor despre listele comune PNL-PSD, liberalii ar fi refuzat să o susțină pe Gabriela Firea, considerată indezirabilă, potrivit informațiilor Europa Liberă. PSD ar fi trebuit să găsească un candidat prizabil și pentru PNL, ca să aibă șanse să câștige Bucureștiul.
În noua situație însă, menținerea Gabrielei Firea în cursa pentru București nu ar mai fi o problemă, ba mai mult, ar asigura victoria PSD.
Motivul este unul simplu, ne spune un membru al conducerii PSD: „Voturile pe zona non-PSD se vor împărți între candidatul PNL și Nicușor Dan și, cum alegerile sunt într-un singur tur, va câștiga Firea”.
Sursa menționată susține că nu s-a luat încă o decizie fermă în ceea ce privește candidatura Gabrielei Firea, că se mai fac sondaje pentru a vedea dacă scandalul azilelor i-a afectat sau nu imaginea, „dar după toate probabilitățile cu ea avem cele mai mari șanse”.
Există însă temerea în partid să nu mai apară vreo „lebădă neagră cum a fost cea cu azilele”.
Pe de altă parte, PSD nici nu a căutat un alt candidat în locul Gabrielei Firea, dar grabă mare nu e pentru că până la locale mai e un an de zile.
Liberalii, încremeniți în proiect
La liberali situația rămâne la fel de încurcată ca și acum câteva luni, opțiunile fiind cam aceleași: un candidat propriu, Nicușor Dan sau candidatul PSD, chiar dacă acesta va fi Gabriela Firea.
PNL nu are încă o persoană cu suficientă tracțiune pe mâna căreia să meargă la București după ce Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 șic el care ar fi putut avea cele mai mari șanse, a plecat din fruntea organizației București, ocupată acum de un interimar.
Ciucu nu vrea să candideze la Primăria Generală, însă, unde șansele sale sunt incerte tot din cauza împărțirii voturilor cu Nicușor Dan, în timp ce la sectorul 6 nu are rival, fiind cotat cu peste 60% din opțiunile de vot, din informațiile Europei Libere.
Liberalii au comandat un sondaj de opinie în care i-au testat doar pe Sebastian Burduja, acum președintele PNL Sector 1 și ministru al Energiei, și pe Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, potrivit Libertatea.
Rezultatele vorbesc de la sine. Europarlamentarul Rareș Bogdan are o intenție de vot de peste 19% și o încredere de peste 29%, în timp ce Sebastian Burduja este cotat cu 11%.
Problema este că Rareș Bogdan nu vrea să dea Bruxelles-ul pe București, spunând că intenționează să candideze pe listele pentru europarlamentare și nu oricum, ci primul.
Astfel, în cărți ar rămâne Sebastian Burduja, care ar putea prelua și organizația București, funcție pentru care mai candidează și europarlamentarul Dan Motreanu, șeful filialei PNL Giurgiu.
Ce spun sondajele despre Gabriela Firea
În luna aprilie, înaintea scandalului „azilelor groazei”, Gabriela Firea era cotată cu 36% (sondaj comandat de PNL).
În iulie, la scurt timp după scandal, avea 34% dacă ar fi candidat ca independent (INSOMAR).
În august, într-un sondaj comandat de PSD, Firea era cotată cu 23% încredere ( CURS).
În ultimul sondaj din octombrie, comandat de PNL, Gabriela Firea are 27%.
Dilema PNL: Independentul Nicușor Dan sau social-democrata Gabriela Firea?
Nici unul dintre candidații liberali nu are șanse reale de succes, atât timp cât PNL este cotat cu 15% în București, potrivit ultimului sondaj prezentat de PNL la întâlnirea de la Sinaia.
În schimb, Gabriela Firea și Nicușor Dan se află umăr la umăr în intenția de vot, cu 26%, respectiv 27%, în timp ce, la capitolul încredere, Firea îl surcleasează pe Dan - 36% la 32%.
În aceste condiții, în PNL există încă pe masă opțiunea discuțiilor cu PSD pentru susținerea unui candidat comun, chiar dacă la întâlnirea de la Sinaia, de acum o săptămână, liberalii au decis să meargă pe liste separate.
„În Bucuresti se va negocia, PNL este slab și nu poate obține nimic singur, în afară de sectorul 6”, spune pentru Europa Liberă o sursă din conducerea partidului.
Așa numita „aripă Iohannis” din PNL susține că mai avantajoase pentru partid ar fi negocierile cu PSD, în sensul în care PNL ar avea mari șanse la sectoarele 1 și 6.
Pe de altă parte, există și voci care pledează pentru refacerea alianței cu USR, condiții în care ar putea fi susținut primarul actual, Nicușor Dan. Europarlamentarul Gheorghe Falcă este unul dintre cei care cred într-o alianță de dreapta, și nu cu PSD.
„Este nevoie ca forţele de dreapta să fie mult mai unite, să coopereze mult mai bine, astfel încât candidatul tău să câştige alegerile prezidenţiale”, a declarat Gheorghe Falcă pentru Rfi.
Forțele la care se referă Gheorghe Falcă sunt USR, PMP și Forța Dreptei, care intenționează să formeze o alianță.
Astfel de discuții ar putea avea loc după alegerile europarlamentare, în funcție de rezultatele pe care le va obține PNL.
Despre susținerea lui Nicușor Dan s-a discutat în PNL ca alternativă viabilă pentru înfrângerea candidatului PSD, în special dacă acesta va fi Gabriela Firea.
De precizat că USR și-a anunțat deja susținerea pentru Nicușor Dan, deși relațiile cu el nu sunt dintre cele mai bune.
Și relațiile dintre Dan și PNL sunt proaste, dar cum acesta pare a fi singurul capabil să o înfrângă pe Gabriela Firea, reeditarea scenariului de la alegerile trecute nu poate fi scoasă din ecuație.