Linkuri accesibilitate

Premieră. Primul spital construit de la zero de un ONG e gata. Va urma a doua clădire


Vineri s-au aprins simbolic luminile în primul spital construit de la zero de un ONG, exclusiv din donații de la persoane fizice și sponsorizări.
Vineri s-au aprins simbolic luminile în primul spital construit de la zero de un ONG, exclusiv din donații de la persoane fizice și sponsorizări.

Asociația „Dăruiește Viață” a aprins simbolic luminile, în prima clădire a spitalului construit de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări. De la începutul anului viitor aici vor funcționa o parte din secțiile spitalului Marie Curie. Va urma o a doua clădire.

„Mulțumim tuturor celor care au avut încredere în #Noi. Sunt peste 350.000 de donatori și peste 8.000 de companii care au arătat că se poate”, a spus Oana Gheorghiu, fondatoare a ONG-ului, cu ocazia evenimentului de inaugurare simbolică a spitalului, vineri seară.

Luminile au fost aprinse în întrega incintă, de către Vlăduț, unul din copiii care au fost în centrul campaniei de promovarea a strângerii de fonduri. La eveniment au fost prezenți și susținători cunoscuți ai proiectului, precum Tudor Chirilă, Paula Herlo și Alex Dima au fost printre

În curând va începe transferul unora dintre secțiile spitalului Marie Curie, urmând ca în primele luni ale anului 2024, să poată fi primiți primii pacienți.

Povestea spitalului a început în 2015, la inițiativa celor două co-fondatoare ale asociației, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, din dorința de a îmbunătăți condițiile din secția de Oncopediatrie a Spitalului de Urgență pentru Copii Marie Curie.

Gândit inițial ca o clinică cu trei etaje, spitalul a devenit între timp unul cu 9 niveluri și 140 de paturi, informează ONG-ul. Construcția a început în 2018, iar luna aceasta au fost finalizae prima clădire, o centrală termică și o stație de ozonare.

Peste 53 de milioane de euro au fost investite până acum în spital, sumă strâns exclusiv din donații de la persoane fizice și sponsorizări.

Inițial gândit ca o clinică de trei etaje, proiectul s-a transformat într-un Spital cu o suprafață de 12.000mp, 9 niveluri și +140 paturi. În iunie 2018, a fost turnată fundația Spitalului, iar în noiembrie 2023 au fost finalizate: prima clădire, o centrală termică și o stație de ozonare.

Va fi construită o a doua clădire. „Va fi un adevărat campus medical!”

ONG-ul Dăruiește Viață a anunțat că inițiativa de construire a unui spital la standarde vestice nu se va opri la prima clădire.

„Noi Am Făcut Un Spital. Dar nu ne putem opri aici. Continuăm proiectul cu a doua clădire pentru a construi un adevărat campus medical unde toți copiii vor putea fi tratați în aceleași condiții moderne”, spune Carmen Uscatu, fondatoare a asociației.

Ea a menționat că doritorii pot susține în continuare proiectul prin folosirea facilității fiscale Declarația 177, până pe 25 decembrie, respectiv printr-o donație de 4 euro lunar, prin trimiterea unui SMS cu textul SPITAL la numărul scurt de telefon 8864.

Pe lângă construcția în sine, campania #NoiFacemUnSpital s-a concretizat și în alte premiere pentru sistemul medical din România, în privința dotărilor, cum ar fi primul Departament de Radioterapie Pediatrică dintr-un spital de copii public, primul bloc operator construit exclusiv din sticlă pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale și saloane ATI individuale, sunt

Vor fi saloane cu de două paturi, cu paturi pentru părinți și grupuri sanitare proprii, spații dedicate copiilor (locuri de joacă, cinema, studio radio, observator astronomic, sală de sport și recuperare), respectiv spații dedicate părinților și cadrelor medicale, mai informează ONG-ul.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG