Linkuri accesibilitate

SUA au lansat noi atacuri împotriva rebelilor Houthi din Yemen


Atacurile din Yemen au început joi când SUA şi Marea Britanie au lovit 28 de obiective Houthi
Atacurile din Yemen au început joi când SUA şi Marea Britanie au lovit 28 de obiective Houthi

SUA au lansat noi atacuri asupra unor ţinte din Yemen care au legătură cu rebelii Houthi, la o zi după desfăşurarea unui atac coordonat multinaţional asupra a aproape 30 de poziţii Houthi, relatează CNN citând un oficial american.

Televiziunea Al-Masirah aparţinînd rebelilor anunţă „un număr de lovituri aeriene” care vizează capitala Yemenului, Sanaa. „Inamicul american-britanic vizează capitala, Sanaa, cu o serie de lovituri aeriene”, a anunţat sâmbătă dimineaţaă, ora locală, reţeaua de ştiri Al-Masirah, condusă de Houthi.

Actualizare. Mişcarea Houthi a ameninţat cu „un răspuns puternic şi eficient”, după ce Statele Unite au desfăşurat peste noapte un nou atac în Yemen, transmite Reuters.

„Acest nou atac va primia un răspuns ferm, puternic şi eficient”, a declarat Nasruldeen Amer, purtătorul de cuvânt al Houthi, pentru Al Jazeera, adăugând că nu au fost răniţi sau ”daune materiale”.

Mohammed Abdulsalam, un alt purtător de cuvânt al Houthi, a declarat pentru Reuters că atacurile, inclusiv cel din timpul nopţii, care a lovit o bază militară din Sanaa, nu au avut un impact semnificativ asupra capacităţii grupului de a împiedica trecerea navelor afiliate Israelului prin Marea Roşie şi Marea Arabiei.

Știre inițială

Oamenii care locuiesc în capitala yemenită semnalat pe reţelele de socializare că au auzit mai multe explozii puternice.

Atacurile din Yemen au început joi când SUA şi Marea Britanie au lovit 28 de obiective Houthi separate în încercarea de a le afecta capacitatea de a lansa atacuri asupra căilor maritime internaţionale din Marea Roşie. Cele două ţări au fost susţinute şi de Canada, Australia, Bahrain şi Ţările de Jos.

Vineri seară au avut loc atacuri suplimentare cu o amploare mult mai mică decât în noaptea precedentă, vizând o instalaţie radar folosită de Houthi, a afirmat un oficial american citat de CNN. . Rebelii Houthi au tras cel puţin o rachetă balistică antinavă către o navă comercială vineri.

SUA ameninţaseră cu posibilitatea unei acţiuni militare suplimentare dacă Houthii continuă să lanseze atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale din Marea Roşie.

În 2021, administraţia Biden a anulat decizia administraţiei Trump de a-i desemna pe rebelii Houthi din Yemen ca organizaţie teroristă străină.

Vineri, Casa Albă a reiterat că ia în calcul desemnarea Houthi ca grupare teroristă, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, precizând că nu a fost luată nicio decizie şi că nu poate oferi un termen legată de durata procedurii.

Preşedintele Joe Biden a declarat că Houthi sunt un „grup terorist”, denumire pe care administraţia sa a ridicat-o organizaţiei, dar pe care ia în considerare să o aplice din nou, transmite CNN.

„Cred că sunt”, a spus Biden când a fost întrebat dacă este dispus să-i numească pe Houthi grupare teroristă.

Biden le-a spus mai târziu reporterilor din Allentown, Pennsylvania, că este irelevant dacă administraţia sa face oficial această încadrare. El a precizat că SUA şi alte naţiuni vor riposta oricum la atacurile lor din Marea Roşie.

„Este irelevant dacă sunt desemnaţi”, a declarat Biden. „Am creat un grup de naţiuni care vor spune că dacă continuă să acţioneze şi să se comporte aşa cum o fac, noi vom riposta”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG