Linkuri accesibilitate

ISW: Rusia plănuiește o nouă ofensivă în următoarele săptămâni


Militari ruși trag cu un tun automat antiaerian ZU-23 montat pe un camion Ural, pe 3 ianuarie 2024.
Militari ruși trag cu un tun automat antiaerian ZU-23 montat pe un camion Ural, pe 3 ianuarie 2024.

Rusia urmează să lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, în următoarele săptămâni, pe măsură ce terenul îngheață din cauza iernii, potrivit think thank-ului Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Nouă ofensivă de amploare a Rusiei ar urma să fie lansată în următoarele săptămâni, în sudul și estul Ucrainei, pe măsură ce solul va îngheța, spun numeroase surse rusești, conform evaluării zilnice a Institutului pentru Studiul Războiului.

Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe în a doua parte a lunii ianuarie sau în primele zile din februarie.

Trupele rusești ar aștepta înghețarea solului, pentru deplasarea echipamentelor grele, dar și ca Ucraina să ajungă să fie „epuizată”, în special la Avdiivka și pe flancul din Herson.

Însă, potrivit datelor culese de ISW, Rusia nu ar dispune de suficiente efective pentru a desfășura un efort ofensiv pe scară largă, ci doar manevre tactice localizate.

Pe de altă parte, bloggerii militari ruși spun că gerul împiedică soldații ruși să desfășoare operațiuni terestre și să avanseze la nord de Verbove, în vestul regiunii Zaporojie.

De cealaltă parte, Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că aviația rusă nu poate opera în sudul Ucrainei din cauza condițiilor meteo.

ISW mai evaluează că forțele rusești vor încerca să susțină sau să intensifice operațiunile ofensive localizate în estul Ucrainei, pentru a prelua și a păstra inițiativa, indiferent de condițiile meteorologice.

Însă, institutul consideră că forțele rusești nu vor putea face progrese semnificative din punct de vedere operațional.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG