Linkuri accesibilitate

Hamas difuzează un videoclip care arată cadavrele a doi ostatici israelieni


Gruparea Hamas, catalogată teroristă de SUA și UE, a difuzat luni un nou videoclip care se presupune că arată cadavrele ostaticilor israelieni Yossi Sharabi - 53 de ani și Itai Svirsky - 38 de ani.

Videoclipul arată și un al treilea ostatic israelian, Noa Argamani - 26 ani, care spune că cei doi ar fi fost uciși de „propriile noastre lovituri ale IDF”, referindu-se la armata israeliană.

Hamas a difuzat duminică o înregistrare în care apar trei ostatici israelieni și a menționat că soarta lor va fi anunțată în 24 de ore.

Duminică s-au împlinit 100 de zile zile de la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, care a provocat un asalt violent al forțelor israeliene în Gaza.

În videoclipul de duminică, ostaticii îndemnau guvernul israelian să oprească ofensiva împotriva grupării islamiste palestiniene și să obțină eliberarea lor.

Videoclipul de 37 de secunde, nedatat, în care apăreau cei trei se încheia cu mesajul „Mâine vă vom informa despre soarta lor”.

Tot duminică, Hamas a susținut că ar fi pierdut contactul cu unii ostatici din cauza bombardamentelor israeliene din Gaza.

Hamas a amenințat la începutul războiului că va executa ostaticii pe măsură ce Israelul va continua să bombardeze Gaza.

Aproximativ jumătate din cele 240 de persoane răpite de Hamas au fost eliberate după armistițiul din noiembrie trecut. Israelul afirmă că 132 au rămas în Gaza și că 25 dintre ei au murit în captivitate.

Rudele ostaticilor i-au cerut premierului israelian Beniamin Netanyahu să încheie un alt armistițiu sau chiar să încheie războiul. Premierul israelian a promis vă Israelul va lupta până când Hamas va fi distrus.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG