Linkuri accesibilitate

Tensiunile regionale se intensifică: Iranul a lovit ținte din Irak și Siria


O captură dintr-o înregistrare furnizată de Rudaw TV arată fumul care se ridică dintr-o clădire lovită de un atac în Irbil, Irak, 16 ianuarie 2024.
O captură dintr-o înregistrare furnizată de Rudaw TV arată fumul care se ridică dintr-o clădire lovită de un atac în Irbil, Irak, 16 ianuarie 2024.

Iranul a lansat luni seară rachete asupra unui „sediu de spionaj” israelian în apropierea consulatului american din orașul Irbil, în nordul Irakului. Armata iraniană spune că a mai lansat atacuri împotriva unor ținte legate de gruparea extremistă Statul Islamic din nordul Siriei.

Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat într-un comunicat că au lovit un sediu al Mossad, agenția de informații a Israelului, în regiunea semi-autonomă kurdă din Irak.

Iranul a afirmat că ar fi distrus acest presupus „sediul de spionaj” israelian, care s-ar fi aflat în apropierea consulatului american din orașul Irbil, în nordul Irakului.

Patru civili au fost uciși și șase răniți după ce rachetele au lovit zona de lux din apropierea consulatului, potrivit Consiliului de securitate al guvernului regional kurd.

Într-un alt comunicat, Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat că au tras o serie de rachete balistice asupra unor „operațiuni teroriste” din Siria, inclusiv asupra unor ținte ale Statului Islamic, și că le-a distrus.

Israelul nu a recunoscut imediat atacul din Irbil, iar ambasada sa de la Washington nu a răspuns solicitării Associated Press cu privire la acuzația că acolo ar fi un sediu al Mossad.

Statele Unite au condamnat cu fermitate „atacurile nesăbuite cu rachete ale Iranului” în Irbil, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a menționat că atacurile „subminează stabilitatea Irakului”.

Atacurile vin într-un moment de tensiuni sporite în regiune și de temeri privind o propagare mai largă a războiului în curs de desfășurare din Gaza, pe care Isralelul l-a lansat după atacurile din 7 octombrie.

Cel mai recent incident a fost luni, în Marea Roșie, unde o rachetă balistică Houthi a lovit o navă de marfă americană.

Săptămâna trecută, SUA și Marea Britanie au lovit 28 de ținte Houthi separate în încercarea de a perturba capacitatea grupului de a trage asupra căilor maritime internaționale din Marea Roșie. Cele două țări au fost susținute și de Canada, Australia, Bahrain și Țările de Jos.

Atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale au determinat mai multe firme să evite această cale maritimă, una dintre cele mai aglomerate din lume, iar lanțurile globale de aprovizionare se confruntă cu perturbări severe din cazua atacurilor venite din partea rebelilor.

Știre scrisă în baza relatării Associated Press.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG