Linkuri accesibilitate

Ziua 8 de proteste | Ministrul Agriculturii: Cei de la Afumaţi nu sunt fermieri, sunt instigatori şi protestatari. Lista revendicărilor


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că „fermierii români au toate problemele rezolvate”, dar că cei de la Afumați sunt „instigatori şi protestatari”.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că „fermierii români au toate problemele rezolvate”, dar că cei de la Afumați sunt „instigatori şi protestatari”.

Protestul fermierilor și transportatorilor continuă miercuri, pentru a opta zi la rând, în mai multe locuri din țară. Protestatarii de la Afumați spun că nu au prevăzută nicio întâlnire la Guvern sau la ministere. Ei au trimis marți o listă cu 76 de revendicări. La Vama Siret erau cozi miercuri dimineață.

Traficul era miercuri dimineață restricţionat în judeţele Ilfov și Suceava, ca urmare a protestului transportatorilor şi fermierilor: pe DN 2 la Afumaţi, respectiv la Vama Siret.

Pe Drumul Național 2, la Afumați, banda întâi a sensului de mers către capitală este ocupată de autovehiculele parcate, iar circulația se desfășoară pe banda a doua, potrivit centrului Infotrafic al Poliției Române.

În nordul țării, la Vama Siret, sensul de ieșire din țară este ocupat de autovehiculele protestatarilor. Circulația se desfășoară pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcții.

Aproximativ 100 de persoane protestează în apropierea vămii, cu peste 50 de tractoare, şase TIR-uri şi 15 autoturisme, a transmis Jandarmeria Suceava.

De asemenea, pentru miercuri au fost anunțate manifestații în mai multe județe din țară.

Traficul este complet blocat pe DN 1 F, în Vama Urziceni, din cauza protestului fermierilor şi transportatorilor, potrivit centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Zeci de șoferi au rămas fără permis la Constanța

În județul Constanța, din sud-estul țării, 30 de protestatari au rămas fără permise de conducere, după ce au circulat pe contrasens pe Autostrada A4.

„Pentru a înlătura pericolul evident la adresa participanţilor la trafic, a forţelor de ordine care însoţeau coloana de protestatari şi pentru a evita producerea de evenimente rutiere, poliţiştii rutieri au procedat la oprirea, legitimarea şi identificarea conducătorilor auto”, a precizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa.

Acești șoferi încercau să ajungă la protestul care se desfăşura la intrările în Portul Constanţa, unde manifestanții au blocat pentru câteva ore mai multe intrări.

Protestatarii au susținut că un echipaj de Jandarmerie i-ar fi îndrumat să circule pe contrasens, acuzând o capcană din partea forţelor de ordine, lucru negat de forțele de ordine.

Ministrul Agriculturii: Cei de la Afumaţi sunt instigatori şi protestatari

Ministrul Agriculturii a făcut marți seară un apel către toţi fermierii din România care protestează să meargă acasă. Florin Barbu a afirmat că a pus la dispoziţie toate resursele necesare pentru ca în acest an agricultura să fie una performantă.

În ceea ce privește protestul de la Afumați, la câțiva kilometri nord-vest de București, ministrul PSD a declarat într-o conferință de presă că cei care manifestă acolo nu sunt fermieri, ci „instigatori şi protestatari”.

Fermierii și transportatorii continuă protestul și acuză că asociații care nu îi reprezintă negociază la Guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

„Eu nu-i mai numesc fermieri pe cei care stau în zona Afumaţi, aceştia sunt protestatari, nu sunt fermieri. (...) Le urez multă sănătate şi la mulţi ani”, a spus Florin Barbu.

Potrivit acestuia, Guvernul Ciolacu a alocat 2% din Produsul Intern Brut (PIB) Ministerului Agriculturii.

Barbu a reiterat că va respecta toate documentele semnate cu reprezentanţii fermierilor la negocierile de sâmbătă.

„Eu vreau să vă spun că în calitate de ministru şi în calitatea mea de om de onoare am încheiat un proces verbal şi am bătut palma cu aceşti oameni, eu mă voi ţine de cuvânt, de acest proces-verbal. (...) Nu mai există negocieri cu Ministerul Agriculturii. Negocierile s-au încheiat”, a completat el.

Cu toate acestea, femierii și transportatorii de la Afumați au continuat să adauge revendicări pe lista lor. În total, ei spun au trimis Executivului 76 de cerințe. Puteți descărca documentul aici.

Top 10 revendicări

Transportatorii și agricultorii protestatari au trimis marți guvernanților o listă cu 76 de revendicări. Principalele sunt:

1. Recunoașterea transportului rutier drept sector economic strategic și elaborarea unor măsuri care să susțină acest sector economic pentru a rămâne competitiv și a aduce în continuare venituri directe la bugetul Statului (este cel mai mare exportator de servicii din România, aduce peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar);

2. Diminuarea RCA la 5.000 de lei la o masă maximă tehnic admisibilă 40 de tone și introducerea în polița RCA a tractărilor și asistența națională / internațională;

3. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport licențiate direct din pompă.

4. Introducerea unei alocații de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 60 EUR/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare si mărirea plafonului neimpozabil de la trei la patru salarii de bază.

5. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 şi respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

6. Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi a măsurării gabaritului pe teritoriul naţional la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierelor, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

7. Anularea Legii 370/2022 prin care se modifică plafonul pentru stabilirea tipului de impozitare la microîntreprinderi de la 1.000.000 euro la 500.000 euro și revenirea la același plafon de 1.000.000 euro, conform vechii legi.

8. Acordarea subvențiilor APIA aferente anului în curs până la finalul lunii ianuarie a următorului an, inclusiv pentru fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție, precum și accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).

9. Reglementarea comerțului în piețe prin prioritizarea comerțului local, eliminarea falșilor producători.

10. Simplificarea acordării ajutoarelor din agricultură prin debirocratizare modului de depunere a cererilor unice.

Articol scris cu sprijinul relatărilor News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG