Actualizare: Liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au declarat miercuri seară că nu au discutat despre demiterea lui Ionuţ Lupu (membru PNL) de la APIA de către ministrul Agriculturii (membru PSD).
„Nu am discutat cu domnul Lupu, este o chestiune care ţine nemijlocit de activitatea internă la Ministerul Agriculturii. Sincer, chiar nu am avut timp să discutăm despre acest aspect şi nu vreau să speculăm”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.
„Nu este funcţie politică. Nu am auzit ca vreodată eu cu domnul Ciucă să fi împărţit funcţiile publice. Ar fi trebuit să fim arestaţi amândoi. Este atributul ministrului, nici nu trebuie să mă informeze”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Ciolacu a adăugat că este bine că se fac verificări de către anchetatori cu privire la posibile încălcări ale legii.
„Dacă este vreo ilegalitate, mă bucur mult că este DNA sesizat, Parchetul European”, a adăugat liderul PSD.
Știrea inițială:
„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem”, a declarat a declarat ministrul PSD Florin Barbu pentru Agerpres.
Ministrul s-a plâns că directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, propus de PNL, „nici măcar nu a venit în instituţie” la ședința de marți seară în care s-a discutat despre aceste probleme.
În ceea ce privește demiterea lui Ionuț Lupu, ministrul Agriculturii a mai invocat cereri ale unor fermieri de a face schimbări în APIA, fără să explice cine ar fi acești fermieri.
Potrivit lui Florin Barbu, fermierii au cerut revenirea lui Adrian Pintea la şefia APIA. Acesta este în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Însă, conducerea APIA va fi preluată interimar de Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui Ionuţ Lupu.
Șeful APIA ar fi blocat plăți într-un dosar anchetat de Parchetul European
Presa relatează însă că directorul general al APIA a fost demis de ministrul Agriculturii deoarece a blocat subvenția pe care familie baronului PSD Paul Stănescu ar fi urmat să o încaseze pentru stuful din Delta Dunării.
Cazul este anchetat de Parchetul European, care a cerut recent documente de la Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Potrivit Digi24, Ionuț Lupu este funcționarul care a semnalat că peste 5 milioane de euro ar fi urmat să ajungă la două firme apropiate Paul Stănescu, secretarul general al PSD.
La începutul anului, Lupu a declarat că recoltarea stufului pentru a hrăni animalele este ilară: „În Delta nu se poate produce niciodată furaj de calitate și nu poate fi vorba de furaj util pentru ca zootehnia să evolueze”.
Cele două firme care ar fi urmat să primească subvențiile din fonduri europene erau controlate până anul trecut de Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, și de un fost consilier al secretarului general PSD.
De asemenea, G4Media relatează că Ionuț Lupu, directorul demis al APIA, a făcut în urmă cu câteva săptămâni o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în care a denunțat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plățile pentru stuful din Delta Dunării.
O lege modificată în 2023 în Parlament a transformat terenuri mari din Delta Dunării în pajişte, pentru care pot fi cerute subvenţii din fonduri europene, potrivit unei investigaţii a emisiunii „România, te iubesc” de la Pro TV.
Aceeași investigație a mai arătat că singurele firme care au acces la aceste subvenţii sunt cele două apropiate de secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu.
Reporterii Pro TV mai evidențiat că inițiatorul legii a fost Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. El este în prezent ministrul Agriculturii și este considerat un apropiat al familiei Stănescu.
Cererea de plată transmisă de cele două firme, Ecologic Danube SRL şi Biodelta Resurse SRL, fusese iniţial aprobată de APIA Tulcea, dar a fost stopată de structura centrală a instituţiei în urma unor controale.
APIA a stopat plăţile, iar Parchetul European (EPPO) a cerut documente de la instituţiile statului în legătură cu modul în care două firme au ajuns să solicite subvenţiile europene, a confirmat secretarul de stat în Agricultură Adrian Pintea, la Europa Liberă.