Linkuri accesibilitate

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor la asigurările auto obligatorii (RCA) și la energie


Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat joi prelungirea plafoanelor la energie și RCA.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat joi prelungirea plafoanelor la energie și RCA.

Premierul Marcel Ciolacu anunță continuarea plafonării prețurilor RCA până pe 30 iunie. De asemenea, Executivul menține plafoanele de preț la energie până în primăvara lui 2025. Noile măsuri vin după ce, anterior, a fost prelungită și plafonarea adaosului la alimentele de bază, până la sfârșitul acestui an.

„Vrem să combatem orice risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF şi a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a declarat Ciolacu în şedinţa de Guvern de joi.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a transmis că aceasta va fi ultima prelungire a plafonării asigurărilor auto obligatorii (RCA).

Măsura de continuare a plafonării RCA a atras însă criticile industriei, care a transmis că măsura nu ține cont de efectele inflației.

De asemenea, asigurătorii spun că plafonarea afectează dreptul companiilor de asigurare de a-și evalua riscurile de accidente pe care le acoperă și, în consecință, dreptul de a stabili prețurile practicate.

Tarifele RCA au fost plafonate începând cu aprilie 2023. Decizia a fost luată după ce companiei Euroins, cel mai mare jucător pe piața RCA, i-a fost retrasă autorizația de funcționare și exista riscul ca celelalte companii să scumpească polițele auto obligatorii.

Inițial, măsura a fost gândită pentru șase luni, însă a fost ulterior prelungită cu câte trei luni.

De asemenea, Guvernul a anunțat că menține plafonarea prețurilor la energie până la finalul lunii martie 2025. Premierul spune că, după această dată, piața va fi liberalizată treptat, timp de un an, urmând ca eliminarea totată a plafoanelor să se realizeze în decurs de circa doi ani.

„Populația și economia rămân în continuare protejate și ne asigurăm de asemenea că revenirea la piața liberă se face etapizat până în 2026 la prețuri corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Guvernul elimină și o prevedere legală care ar fi permis ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) să îi taxeze pe prosumatori, așa-numita „taxă pe soare”.

„Am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat eventual ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor. Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1.500 MW”, a spus ministrul Burduja.

Prelungirea plafonărilor de prețuri la energie și RCA vin după ce și plafonarea adaosului comercial la produse alimentare de bază până la sfârșitul anului 2024 a fost aprobată de Guvern și Parlament.

Și măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază a fost criticată de supermarketuri și producătorii de alimente.

Plafonarea adaosurilor comerciale se face la următoarele produse:

pâine / laptele de vacă proaspăt / brânză telemea de vacă vrac / iaurt simplu din lapte de vacă / făină albă de grâu / unt / magiun/ mălai / ouă / ulei de floarea soarelui / carne proaspătă de pui / carne proaspătă de porc / legume proaspete vrac / fructe proaspete vrac / cartofi albi vrac / zahăr alb tos / orez - bob rotund / smântână 12% grăsime / pere / usturoi.

Specialiștii consultați de Europa Liberă spun că, în general, politicile prin care statul intervine în stabilirea prețurilor sunt nocive pentru economie, mai ales dacă sunt menținute o perioadă lungă de timp.

Ei admit că, în perioadele de criză, e de dorit ca guvernul să intervină cu plafoane de preț pentru a proteja cetățenii de fluctuații prea mari. Dar aceste intervenții, spun ei, trebuie făcute pe perioade strict limitate, pentru că impunerea plafoanelor de preț distorsionează mecanismele pieței și o pot dezechilibra.

Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat și prelungirea cu două luni, până pe 31 mai, a termenului până la care firmele nu vor fi sancționate dacă nu introduc facturile în sistemul electronic Ro e-Factura. Premierul a spus că „sistemul mai are nevoie de unele update-uri”.

Prelungirea termenului vine la solicitarea mediului de afaceri. Firmele au reclamat faptul că programul e-Factură are multe neajunsuri: serverele ANAF sunt indisponibile ore întregi, softul nu procesează corect documentele trimise de contribuabili iar procedurile sunt greoaie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG