Linkuri accesibilitate

Colegiul Medicilor: Nu sunt dovezi pentru morți suspecte la Spitalul Pantelimon


O asistentă de la Spitalul Sf. Pantelimon a susținut că mai mulți pacienți ar fi murit ca urmare a administrării proaste a unui medicament.
O asistentă de la Spitalul Sf. Pantelimon a susținut că mai mulți pacienți ar fi murit ca urmare a administrării proaste a unui medicament.

Reprezentanţii Colegiul Medicilor din Bucureşti susțin că pentru toate cele 17 cazuri de deces nu a existat niciun fel de suspiciune cu privire la vreo abatere de la protocoale sau că cineva ar fi făcut un act deliberat de a suprima viaţa unui pacient.

Preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), Liana Pleş, a menționat că toate cazurile considerate suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost în grija unui număr de doi-şase medici.

„Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare”, a declarat Liana Pleș, într-o conferinţă de presă organizată miercuri, conform News.ro.

„Câteva (cazuri) care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi, într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a mai transmis preşedinta Comisiei de Disciplină de la Colegiului Medicilor din București.

Potrivit acesteia, în anchetă au fost audiaţi 23 de medici ai spitalului.

Liana Pleş a menţionat că au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Din această analiză, în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat - mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi - ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal”, a declarat Liana Pleş.

Preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a adăugat că situaţia a adus prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient.

„Fără adevăr, fără comunicare, fără comunicare corectă şi echidistanţă, fără transparenţă, nu putem merge mai departe”, a menționat Cătălina Poiană.

Preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti a mai afirmat că, dacă actul medical se dovedeşte a fi unul corect, atunci acest lucru trebuie spus public.

„Este responsabilitatea noastră faţă de corpul medical, este responsabilitatea noastră faţă de familiile acestor pacienţi care probabil că şi-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă şi toată această situaţie a fost o încărcătură şi mai mare de suferinţă asupra lor”, a mai declarat preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Video | Ancheta de la Spitalul Pantelimon. Șefa secției de terapie intensivă: Acuzațiile sunt nefondate!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

Mai multe anchete au fost demarate, inclusiv una penală, după ce o asistentă a acuzat moartea unui număr semnificativ de pacienți, în doar câteva zile din luna aprilie, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

„Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor, după ce 17 pacienţi internaţi la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului au murit în decurs de doar patru zile.

Trei angajaţi ai unităţii medicale au fost audiaţi, a fost făcută cercetarea la faţa locului şi au fost ridicate documente.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG