Linkuri accesibilitate

Soldat american, arestat în Rusia după ce-a fugit la iubita lui rusoaică. Alt american arestat pentru consum de alcool


Sergentul Gordon Black și partenera lui rusoaică din Vladivostok, Alexandra Vașciuc. Imagine de pe contul de Tik-Tok al fetei.
Sergentul Gordon Black și partenera lui rusoaică din Vladivostok, Alexandra Vașciuc. Imagine de pe contul de Tik-Tok al fetei.

Doi cetățeni americani au fost arestați în Rusia în ultimele zile, ridicând noi semne de întrebare privind intențiile Moscovei de a-i reține pentru a-i putea folosi apoi ca monedă în schimburi de prizonieri. Soldatul american reținut în Rusia a încălcat regulile armatei, transmite SUA.

Actualizare 8 mai

Autoritățile americane au confirmat că Gordon Black a fost arestat în Rusia și acuzat de furt de la o femeie după ce a plecat din Coreea de Sud fără a-și informa superiorii.

Pentagonul a declarat că militarul SUA, Gordon Black, a încălcat regulile armatei călătorind în orașul rus Vladivostok prin China.

„În loc să se întoarcă în Statele Unite continentale, Black a zburat din Incheon, Republica Coreea, prin China, la Vladivostok, Rusia, din motive personale”, a transmis armata SUA într-un comunicat.

Soldatul îndrăgostit

Acuzația de furt pentru care a fost reținut Gordon Black pare mai degrabă o înscenare. De reținut că ambii americani sunt reținuți pentru infracțiuni de drept comun.

Între soldatul Gordon Black, care era cantonat în Coreea de Sud, și o rusoaică de 31 de ani, Alexandra Vașciuc, care era în aceeași țară, s-a înfiripat o relație.

RFE/RL a găsit contul de TikTok al Alexandrei Vașciuc, pe care a postat numeroase videoclipuri cu ei doi, inclusiv unul care îl arată pe Black în uniforma armatei americane.

Printre sutele de videoclipuri se numără câteva în care ea vorbește de Black ca de „soțul” ei în termeni foarte afectuoși și se referă la el ca la un „pindos”, care în argoul rusesc se traduce prin „Yankee punk”.

Cele mai multe dintre videoclipurile cuplului par să fi fost filmate în 2022 și 2023 în Coreea de Sud, unde Vașciuc spune pe TikTok că a trăit mai bine de cinci ani.

Într-unul dintre videoclipurile postate pe contul său de TikTok, închis de Vașciuc pe 7 mai, în aceeași zi în care autoritățile rusești au anunțat arestarea soldatului american, Black poate fi văzut în hainele sale militare americane, cu numele inscripționat pe uniformă.

În alt videoclip, Vașciuc îi cere lui Black să comenteze relațiile dintre SUA și Rusia pentru urmăritorii ei, iar el vorbește în termenii folosiți frecvent de propaganda de la Kremlin pentru a justifica invadarea Ucrainei și spune că NATO este „destul de agresivă”.

„Înțeleg poziția Rusiei, evident. Ei vor să-și apere țara”, spune Black în videoclip înainte ca Vașcicuc să intervină și să spună că fostul președinte american Donald Trump „este mai bun” decât actualul președinte american Joe Biden.

În altă înregistrare, Vașciuc filmează lângă tabăra Humphreys, unde se află baza armatei americane, la aproximativ 60 de kilometri sud de Seul.

CBS News a citat-o pe mama lui Black, Melody Jones, spunând că fiul ei a călătorit în Rusia pentru a-și vizita iubita. „Vă rog să nu-l torturați [sau] să-l răniți”, a spus Jones când a fost întrebată dacă are un mesaj pentru Rusia.

Oficiali americani neidentificați au fost citați de Associated Press spunând că Black și iubita lui rusoaică par să fi intrat într-o dispută personală anul trecut și că el a fost acuzat că ar fi furat de la Alexandra, cu care a avut o relație cât a fost staționat în Coreea de Sud.

Associated Press a citat, de asemenea, oficiali care spun că Black nu și-a informat unitatea că va călători în Rusia, cât a fost în concediu ca să se întoarcă în Statele Unite, și că nu a primit autorizația de la superiori de a călători acolo.

Reuters citează Pentagonul care spune că soldatul a călătorit la Vladivostok, prin China, fără aprobarea sa.

De la o escapadă amoroasă, în justiția rusească

O purtătoare de cuvânt a instanței din orașul rus Vladivostok, din Orientul Îndepărtat, a declarat pe 7 mai că sergentul din armata SUA Gordon Black a fost arestat în urmă cu cinci zile pentru „furt care a cauzat daune semnificative unui cetățean”.

Armata SUA a confirmat că Rusia a arestat un soldat american pe 2 mai, dar nu l-a identificat public. Un oficial rus și unul american i-au făcut public numele, dar armata Statelor Unite nu a confirmat inițial identitatea soldatului. A precizat doar că familia lui a fost anunțată.

Departamentul de Stat confirmă, la rândul său, reținerea în Rusia a unui cetățean american, dar nu oferă detalii.

„Departamentul de Stat al SUA oferă sprijin consular adecvat soldatului din Rusia”, spune un oficial al armatei americane. „Având în vedere sensibilitatea acestei chestiuni, nu putem oferi detalii suplimentare în acest moment”.

Militarul, care este sergent în armata SUA, a fost arestat pe 2 mai, la Vladivostok, de autoritățile rusești, declară purtătoarea de cuvânt a armatei SUA.

„Federația Rusă a notificat Departamentul de Stat al SUA cu privire la detenția penală în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile consulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, Cynthia Smith, citată de CNN.

El este, conform ziarului Kommersant, acuzat de furt. Pedeapsa maximă pentru acestă acuzație este de cinci ani de închisoare.

Soldatul american era staționat în Coreea de Sud și urma să se întoarcă în Statele Unite. În schimb, el a plecat în Rusia, unde voia să-și viziteze o fostă iubită, spun oficialii americani, citați de Associated Press. Superiorii lui, scrie presa occidentală, nu au știut că pleacă în Rusia.

„Nu avem o prioritate mai mare decât siguranța și securitatea cetățenilor americani de peste mări”, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ambasada americană la Moscova a cerut acces consular la soldat, au spus oficialii.

SUA au avertizat în mod repetat cetățenii americani să nu călătorească în Rusia.

În februarie, după arestarea dublului cetățean ruso-american Xenia Karelina, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a reiterat avertismentul despre „pericolul reprezentat pentru cetățenii americani în interiorul Rusiei”.

„Este de la sine înțeles: dacă ești cetățean american sau ai un pașaport american și nu ai călătorit în Rusia, dar te gândești să mergi, evident că te îndemnăm să nu faci asta”, a spus Kirby.

În iulie anul trecut, un alt soldat staționat în Coreea de Sud a trecut de bunăvoie în Coreea de Nord, unde a fost imediat reținut. Travis King făcuse un tur de graniță într-o zonă civilă când a fugit prin zona de securitate comună (JSA) și a intrat în Coreea de Nord.

King trebuia să se îmbarce într-un zbor înapoi în Statele Unite pentru a fi cercetat disciplinar. Dar după ce escortele armatei l-au eliberat la un punct de control de securitate de pe Aeroportul Internațional Incheon, lângă Seul, King a părăsit aeroportul de unul singur.

Au fost nevoie de săptămâni de diplomație secretă și intensă și de implicarea mai multor țări pentru eliberarea lui King, în septembrie 2023. În octombrie, a fost acuzat de dezertare.

Se știe că Rusia ține în închisori un număr de americani, inclusiv pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, director de securitate la o corporație în momentul reținerii sale, și pe reporterul Wall Street Journal, Evan Herșcovici. Guvernul SUA i-a desemnat pe cei doi deținuți pe nedrept și a încercat să negocieze eliberarea lor.

Printre cei reținuți se numără Travis Leake, un muzician care locuia de ani de zile în Rusia și care a fost arestat anul trecut sub acuzația de deținere de droguri, Marc Fogel, profesor la Moscova, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare, tot sub acuzația de deținere de droguri, şi cetăţenii cu dublă cetăţenie Alsu Kurmașeva, jurnalistă la RFE/RL, și Xenia Khavana.

Arestarea are loc într-un moment de tensiuni uriașe între Statele Unite și Rusia, în timp ce războiul cu Ucraina continuă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG