Linkuri accesibilitate

Atacuri rusești la Harkov. Ucrainenii au lovit un restaurant din Donețk


Sute de ucraineni au fost evacuați din Harkov.
Sute de ucraineni au fost evacuați din Harkov.

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1.775 de locuitori, a comunicat sâmbătă în mediile sociale guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, citat de AFP.

Atacul prin surprindere al forţelor ruse care au trecut frontiera a fost însoţit de lovituri de artilerie asupra a 30 de localităţi în ultimele 24 de ore, a adăugat oficialul.

Ruşii au revenit astfel de partea ucraineană a frontierei din Harkov, de unde fuseseră respinşi în urmă cu aproape doi ani. O mare parte din regiune este controlată de Ucraina din septembrie 2022, reaminteşte AFP.

„Dimineaţă, inamicul a reluat operaţiunile de asalt în anumite zone din apropierea localităţii Hlîboke. Au tras focuri de artilerie în direcţia Starîţia. Se aşteaptă o nouă intensificare a focului în alte zone, în special Strilecea-Hlîboke", au declarat surse militare pentru publicaţia ucraineană.

Potrivit sursei, în sectorul Vovceansk, vizat vineri de un asalt rus cu blindate, nu există deocamdată acţiuni de asalt ale inamicului.

Pe de altă parte, sâmbătă dimineaţa a fost declanşată o alertă aeriană în Kiev şi în toate regiunile, cu excepţia regiunilor de vest şi Odesa. Potrivit armatei, există o ameninţare de atacuri cu rachete balistice în zonele în care a fost declarată alerta aeriană.

Ucrainenii au lovit orașul Donețk

În urma atacului rusesc, ucrainenii au lovit orașul Donețk, aflat sub controlul rușilor. Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat de Moscova şi situat în regiunea ucraineană cu aceaşi nume, în estul ţării, relatează AFP.

„Restaurantul Paradise, situat în cartierul Kirovski din Doneţk, a fost lovit direct şi trei civili au fost ucişi", a anunţat pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova în regiunea Doneţk, Denis Puşilin, preluat de AFP.

„Până acum, avem informaţii în legătură cu opt persoane rănite", a adăugat el, precizând că forţele ucrainene au folosit cel puţin două rachete lansate cu sisteme Himars, de fabricaţie americană.

Potrivit oficialului rus, o rachetă „a lovit direct restaurantul (peretele exterior, geamurile clădirii şi structurile stradale au fost avariate), iar o a doua a lovit o clădire neterminată situată în apropiere (acoperişul a fost deteriorat)".

Imaginile difuzate pe reţelele sociale de presa locală rusă arată o clădire cu ferestre sparte, iar trupuri sunt întinse pe jos.

Faţada clădirii era parţial prăbuşită, iar acoperişul a fost găurit, potrivit acestor imagini.

Oraşul ucrainean Doneţk, aflat sub controlul Moscovei şi situat foarte aproape de linia frontului, este cu regularitate ţinta atacurilor ucrainene în această regiune.

Luptele s-au reluat la Harkov

Începând de vineri, forţele de ocupaţie ruseşti şi-au intensificat activităţile în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, aflată la graniţa cu Rusia, iar acolo au avut loc lupte.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat că trupele ruseşti au lansat o nouă ofensivă în sectorul Harkov, iar Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că au fost trimise unităţi de rezervă în nordul regiunii Harkov, în timp ce în unele localităţi este evacuată populaţia.

Vineri, aproape 2.000 de oameni au fost evacuaţi din regiunea Harkov.

Pe parcursul zilei, 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost atacate de ruşi cu bombardamente aeriene.

Trei civili au fost ucişi - un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost ucis în satul Cerkaski Tîşki, iar două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise şi mai mulţi răniţi în Vovceansk. Vineri seară, la ora 23:40,

Federaţia Rusă a bombardat satul Lipţî, rănind o femeie de 53 de ani şi un bărbat de 38 de ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG