Linkuri accesibilitate

Premierul georgian spune că „legea rusească” va fi adoptată marți, în ciuda protestelor


Mii de persoane, în special tineri, au protestat zile și nopți la rând pentru ca Parlamentul georgian să renunțe la legea „agenților străini”, aflată în faza lecturii finale. Imagine de la protestul din seara de 12 spre 13 mai.
Mii de persoane, în special tineri, au protestat zile și nopți la rând pentru ca Parlamentul georgian să renunțe la legea „agenților străini”, aflată în faza lecturii finale. Imagine de la protestul din seara de 12 spre 13 mai.

Noi proteste împotriva legii agenților străini în urma cărora Poliția a arestat 20 de persoane au avut loc luni la Tbilisi, capitala Georgiei. Cu toate acestea, premierul anunță că legea, aflată în faza de lectură finală, va fi votată marți de Parlament.

Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a spus luni seară că Parlamentul georgian va adopta marți, în lectură finală, legea cu privire la „influența străină”.

Asta în ciuda faptului că zeci de mii de persoane au protestat în stradă în ultimele săptămâni față de documentul văzut ca o „oglindă” a unei legi represive adoptate de Rusia în 2012.

Criticii și opozanții din Georgia ai legii, dar și țările occidentale și experți internaționali, o văd ca pe un pas care ar putea îndepărta Georgia de Uniunea Europeană și de NATO.

Luni dimineață, când a fost programată a treia lectură a documentului, totodată forma finală, noi proteste au avut loc în fața clădirii Parlamentului.

Poliția ar fi arestat 20 de persoane, între care și două persoane cu cetățenie americană, dar și una cu cetățenie rusă, scrie site-ul central al Europei Libere (RFE/RL), care menționează că identitatea celor arestați nu fuseseră făcută publică.

Noi confruntări au loc la Tbilisi. Poliția a reținut 20 de protestatari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Poliția a folosit forța pentru a dispersa mulțimea, adunată în fața Parlamentului care protestase și pe parcursul nopții.

Protestatarii au continuat să meargă în fața clădirii parlamentului luni seară, dar premierul Kobakhidze a declarat concomitent că Parlamentul georgian, unde majoritatea este deținută de Coaliția de guvernare, nu va da înapoi și că dacă legea nu ar fi votată suveranitatea țării ar putea fi amenințată, potrivit Agenției France Presse (AFP).

„Mâine (marți, n.r.), parlamentul Georgiei va acționa conform voinței majorității populației și va vota legea în a treia lectură”, a spus el într-o alocuțiune televizată, în timp ce protestatarii erau adunați în fața Parlamentului.

El a avertizat că dacă autoritățile vor face un pas în spate Georgia „va împărtăși cu ușurință soarta Ucrainei”, fără a-și explica însă afirmația, notează agenția de presă.

Premierul a adăugat că dacă proiectul de lege ar fi respins, protestatarii vor forța mâna Guvernului încât să cedeze și pe alte teme, precum „legalizarea (relațiilor, n.r.) între persoane de același sex” și „imigrația necontrolată.”

În capitala Georgiei, Tbilisi, au avut loc în ultimele săptămâni cele mai ample proteste din ultimii ani, după ce Guvernul a repus pe agendă proiectul de lege, adus în discuție

Capitala Georgiei, Tbilisi, a fost cuprinsă de cele mai mari proteste de stradă din ultimii ani, de când autoritățile au reînviat în aprilie planuri care au fost amânate în urmă cu un an, după un val similar de mitinguri, scrie AFP.

Grupuri de studenți au organizat un marș în capitală, mergând spre Parlament, unii dintre ei purtând steaguri ale UE și ale Georgiei.

Cei care se opun legii inițiate de guvern consideră că adoptarea acesteia ar sabota speranțele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană și acuză principalul partid de guvernământ că apropie țara de Moscova.

AFP citează participanți la proteste care spun că vor continua să protesteze până ce își vor atinge obiectivele, adică legea să nu fie aprobată de Parlament.

Ce prevede Legea contestată

Legea cu privire la „agenții străini” impune organizațiilor din Georgia care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină.

Organizațiile care nu respectă acest lucru riscă amenzi și alte sancțiuni.

Legea este criticată de opoziție și de țările occidentale, asemănând-o cu legea rusă din 2012 privind „agenții străini”, utilizată de Kremlin pentru a elimina vocile critice și opozanții politici.

Majoritatea parlamentară, cu aceeași conformația politică precum Coaliția de guvernare, spune că scopul legii este să asigure mai multă transparență în finanțarea externă a organizațiilor neguvernamentale.

Președintele țării poate respinge legea prin veto, conform Constituției, iar șefa statului, Salome Zourabișvili a anunțat că va face acest lucru.

Totuși, majoritatea simplă din parlament poate respinge veto-ul.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG