Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: „Ucrainei ar trebui să i se permită să atace ținte din Rusia cu armament occidental”


NATO Secretary-General Stoltenberg visits in Kyiv
NATO Secretary-General Stoltenberg visits in Kyiv

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească arme furnizate de Occident în lovituri împotriva unor ținte din interiorul Rusiei.

Într-un interviu acordat publicației The Economist, publicat pe 24 mai, șeful NATO a cerut membrilor să „analizeze dacă ar trebui să ridice” restricțiile actuale, afirmând că acestea fac „foarte dificilă” apărarea Ucrainei.

Cu o seară înainte, în discursul său către națiunea ucraineană, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacurile ruse de joi cu rachete şi bombe aeriene dirijate împotriva regiunii de graniţă Harkov.

În urma bombardamentelor, şapte civili și-au pierdut viața. Atacurile au fost lansate de pe teritoriul rus. Zelenski a acuzat deficitul de apărare antiaeriană de care suferă Ucraina şi interdicţia impusă Kievului de majoritatea aliaţilor, care nu permit Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.

Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar „pentru că Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra", a avertizat Zelenski, care şi-a exprimat regretul că armata sa nu poate „distruge lansatoarele de rachete" cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus din cauza acestor restricţii şi a lipsei rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de rachete cu rază lungă de acţiune pe care Kievul le foloseşte cu succes pentru a distruge ţinte militare ruseşti în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi.

Puteți citi mai multe articole despre Războiului Rusiei contra Ucrainei, în secțiunea dedicată a Europa Liberă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG