De cealaltă parte a spectrului politic se află partide pro-ruse, care se opun direcției de integrare în UE a Republicii Moldova și organizează deja evenimente publice cu sloganul „NU UE”.
La ceremonia semnării Pactului pentru Europa au fost prezenți și reprezentanții ambasadei SUA la Chișinău, ambasadorul României și ambasadorul Ucrainei.
Nu toate formaţiunile politice care au semnat Pactul pentru Europa o susţin însă pe şefa statului, Maia Sandu, la alegerile organizate în aceeași zi cu referendumul.
Printre semnatari e un grup de partide sub denumirea „Împreună”, care o critică pe președinta Maia Sandu pe motiv că ar „privatiza” integrarea europeană contând exclusiv pe partidul ei, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Aceste partide îi cer președintei să aducă în guvern și alte partide pro-europene.
Un lider al blocului „Împreună”, Igor Munteanu, care conduce formațiunea CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), a spus Europei Libere Moldova că pactul este important pentru că ar crea o platformă de „unitate națională”. El precizează însă că semnarea documentului nu înseamnă și „renunțarea la profilul ideologic sau la ambițiile politice” ale partidelor semnatare.
Președinta Maia Sandu, fondatoarea PAS, a anunțat că va cere electoratului din Republica Moldova un al doilea mandat, cu promisiunea să ducă la bun sfârșit integrarea în UE.
Blocul „Împreună”, format din patru partide mai mici ale opoziției pro-europene, a anunțat că este în căutarea unui candidat propriu la prezidențiale și că integrarea europeană nu trebuie monopolizată de un singur partid sau politician.
Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te