Instanța a stabilit data de 2 august 2024 pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, urmând ca pe 27 august 2024 să aibă loc prima şedinţă a adunării creditorilor.
De asemenea, instanța a menținut dreptul debitoarei de administrare, constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea, sub condiția declarării intenției de reorganizare în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii.
Tribunalul Constanța a desemnat provizoriu și un administrator judiciar, pe CITR SPRL, cu un onorariu fix de 7.000 lei, exclusiv TVA şi onorariu variabil 10% din totalul sumelor recuperate în contul averii debitoarei.
Procesul prin care creditorul Damen Holding B.V a cerut intrarea în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA a fost înregistrat pe 28 mai la Tribunalul Constanţa.
Spre deosebire de faliment, insolvenţa îi oferă unei firme şansa de a se redresa printr-o reorganizare a activităţii, urmând un plan bine pus la punct, în baza căruia pot fi achitate datoriile. Falimentul în schimb, garantează lichidarea întregii averi pentru acoperirea pasivului şi radierea societăţii.
Din iunie angajații au intrat în șomaj tehnic pentru că șantierul a rămas fără proiecte în lucru. Ei au primit notificări în luna mai prin care erau anunțați că vor începe să fie trimiși în șomaj tehnic începând din iunie.
În perioada 3 iunie – 31 decembrie 2024, până la 1.038 de salariaţi, ceea ce reprezintă 78% din personal, vor intra în şomaj tehnic, potrivit ziarului local Cuget Liber. Circa 200-300 de angajați vor mai rămâne pe șantier.
Damen Olanda a cerut intrarea în insolvență a Damen Mangalia, la care are 49% din acțiuni, pentru datorii neachitate de 160 de milioane de euro.
Suma reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent, așa cum a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
La o zi de la cererea olandezilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt cuprinse în buget, iar şomajul tehnic pentru aceştia este asigurat pentru cel puţin patru luni.
Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Damen Shipyards Mangalia nu au dorit să comenteze informațiile referitoare la cererea făcută în instanță și intrarea angajaților în șomaj tehnic.
Acțiunea în instanțele din România vine după ce, în urmă cu două luni, olandezii au cerut la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.
Diferendul care ajunge la Curtea Internațională de Arbitraj a început în iunie 2023, când Guvernul PSD - PNL, sub premierul liberal Nicolae Ciucă, a aprobat o ordonanță prin care modifica felul în care sunt numite conducerile companiilor la care statul român este majoritar.
Potrivit Damen, prevederile ordonanței anulau acordul de asociere semnat în 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar cu 51% al șantierului de la Mangalia.
Conform acordului, compania olandeză ceda două procente din acțiuni însă primea drept exclusiv de a organiza și conduce șantierul.
„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, spunea Damen într-un comunicat din august 2023.
Șantierul naval Damen Shipyards Mangalia este deținut în parteneriat de statul român, prin compania Șantierul Naval 2 Mai din subordinea Ministerului Economiei (51%), și compania olandeză Damen Holding (49%). La rândul său Șantierul Naval 2 Mai SA este deținut de statul român prin Ministerul Economiei (93,8878%), scrie Economedia.
În 2018, Damen deținea 51% din compania care operează Șantierul Mangalia, dar a decis să investească în Mangalia și a transferat părții române 2% din acțiuni, permițând statului român să devină acționar majoritar în această companie, în schimbul primirii și păstrării controlului operațional și managerial al șantierului naval, arată sursa citată.
Damen susține că, în baza acestui parteneriat, a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul „competitiv pe piața europeană”.
Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanța corporativă a companiilor de stat.
Relația dintre Damen și statul român
În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, preia 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.
Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo - mai cunoscută pe piața românească pentru automobilele produse la Craiova - lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.
Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei. În schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune.
Olandezii primeau dreptul de a decide cum să conducă afacerea, deși rămâneau cu 49% din acțiuni. Se angajau să preia integral și datoria față de Daewoo.
Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană.
În iunie 2023, Guvernul adoptă ordonanța de urgență care schimba regulile privind modul de conducere a companiilor la care statul era acționar majoritar. Până atunci, trebuia să numească pe baze profesionale conducerea, cu excepția unor companii de interes național, printre care se număra și Damen Shipyard Mangalia, care își numeau singure conducerile.
Potrivit noii ordonanțe, urma ca statul român, mai precis Guvernul, să-i numească și pe șefii Șantierului Naval Mangalia.
Modificarea venea la numai două luni după ce Marinela Voivozeanu, lidera organizaţiei de femei a PSD Călăraşi, manager la Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din localitate, fusese numită în fruntea conducerii Șantierului Naval 2 Mai, prin intermediul căruia statul controla șantierul Damen.
A urmat un scandal în presă, în care Marinela Voivozeanu era acuzată că nu are pregătirea necesară pentru o asemenea funcție. De altfel, ea nici nu a apucat să preia postul și a ajuns consilier la Primăria Călărași.
„Am refuzat această numire, nu am fost nicio secundă în șantier”, a declarat Marinela Voivozeanu pentru Europa Liberă.
În august 2023, Damen susținea că noua lege a anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea cu statul român în ceea ce priveşte șantierul din Mangalia.
„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către stat”, a transmi compania.
Compania olandeză a mai spus atunci că schimbarea legii venea după mai bine de trei ani de la alte blocaje în procesul decizional, timp în care nu a primit niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea statului român.
Drept urmare, în lipsa unei soluții, Damen anunța atunci că se retrage în 2024 de la conducerea șantierului sau cerea să-i fie redate cele două procente oferite anterior statului român.
Șapte luni mai târziu, în martie 2024, situația rămânea critică: Damen nu și-a schimbat opțiunea, statul român nu a făcut ceva concret, iar cei 1.490 de angajați vorbeau tot mai des de șomaj tehnic.
La Mangalia, numărul mediu de angajați a scăzut de la un vârf de 3.929, în 2009, la 1.989 salariați în 2018, anul preluării pachetului de acțiuni de la compania sud-coreeană Daewoo. A urmat un ușor reviriment – 2.107 angajați în 2019 după care numărul a continuat să scadă până la 1.481 în prezent.
Prin modificarea ulterioară a legii făcute în Parlamentul României (Legea 187/2023), companiile aflate în situația Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai erau exceptate de la regulile ordonanței privind guvernanța corporativă a companiilor de stat.
Astfel, compania privată care era acționar minoritar dar deținea controlul operațional privat pierdea acest control.
Damen a spus că, în fața deciziei unilaterale și a faptului de a nu mai avea control operațional în șantierul din Mangalia, se confruntă cu o încălcare a contractului și că, prin adoptarea Legii 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen la Șantierul Mangalia. În consecință, Damen Olanda a cerut rezilierea acordului de asociere încheiat cu statul român în 2018.
Compania olandeză avertiza, de asemenea, că se va retrage în 2024 de la conducerea șantierului și a cerut restituirea celor două procente din acțiunile companiei, cedate statului român conform acordului de asociere din 2018.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.