Linkuri accesibilitate

Gabriel Resources cere anularea deciziei prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană


Carieră de la Roșia Montană.
Carieră de la Roșia Montană.

Compania canadiană Gabriel Resources cere anularea deciziei Tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID), prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Decizia tribunalului a fost luată în luna martie.

Potrivit unui comunicat transmis de Gabriel Resources către Europa Liberă, compania canadiană cere anularea deciziei care a dat câștig de cauză României, invocând „dezacordul puternic al unuia dintre cei trei arbitri”, dar și „vicii de fond” în constituirea tribunalului ICSID.

Compania Gabriel Resources susține că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier și prof. Zachary Douglas, nu ar fi fost independenți și imparțiali, și „nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”.

Gabriel Resource prezintă și alte motive invocate pentru care – crede compania canadiană – decizia curții de arbitraj din 8 martie ar trebui anulată:

  • „excese de putere evidente prin nerespectarea legislației aplicabile”;
  • „abateri grave multiple de la normele fundamentale de procedură”;
  • „lipsa motivării deciziilor luate cu privire la mai multe dintre cele mai fundamentale aspecte ale cererilor prezentate”.

Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane de dolari (aprox. 45 de milioane de lei) imputate companiei canadiene.

Pe 8 martie, ICSID a anunțat că a dat câștig de cauză României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roșia Montană.

Iniţiat de Gabriel Resources în 2015, dosarul s-a bazat pe acuzaţia că statul român ar fi încălcat tratate internaționale și ar fi blocat proiectul de exploatare a aurului şi argintului pe care îl plănuia la Roşia Montană, în judeţul Alba.

Tribunalul de arbitraj a infirmat acuzele. Motivarea decizia a fost publicată la începutul lunii mai. Europa Liberă a scris aici despre acel document.

La câteva luni după decizia de la Washington, în iunie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a mai prelungit licența de exploatare de la Roșia Montană a companiei Roșia Montană Gold Corporation, în care firma Gabriel Resources este acționar majoritar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG