Ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas, a anunţat marţi că cel puţin 39.090 de persoane au fost ucise în peste nouă luni de război între Israel şi militanţii palestinieni, transmite agenția France Presse (AFP).
Bilanțul cuprinde și 84 de persoane care au murit în ultimele 24 de ore, conform ministerului, care menționează că 90.147 de persoane au fost rănite după declanșarea războiului în urmă cu 10 luni.
Conform ministerului Sănătății din Gaza, numărul victimelor în urma atacului declanșat de Israel luni 22 iulie în orașul Khan Yunis, concomitent cu o acțiune de evacuare a zonei, a urcat la 73 de persoane, între care 24 de copii și 15 femei, la care se adaugă și 270 de răniți, conform sursei citate.
Luni, armata israeliană a ordonat evacuarea unei părți a orașului Khan Yunis, pe care o desemnase ca zonă umanitară, reclamând că militanți Hamas s-ar fi ascuns acolo și ar fi lansat rachete spre Israel, după cum a scris Europa Liberă.
Forțele israliene anunțaseră tot luni că urmează să declanșeze o operațiune „în forță” în zonă.
Bombardamentele a au început luni dimineață, surprinzând unele familii care tocmai luau micul dejun și forțând mii de palestinieni să părăsească zona respectivă, aflată sub ordine de evacuare, conform AFP.
Situația umanitară din Gaza rămâne dificilă, iar un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a transmis îngrijorări legate de răspândirea poliomelitei în Fâșia Gaza - dar și a altor boli transmisibile - după ce urme ale virusului ar fi fost gîsite în urma unor probe prelevate în teritoriu.
Cinci persoane, între care un comandant local al Hamas, au murit într-un raid israelian în Cisiordania
În noaptea de luni spre marți, forțele israeliene au desfășurat un raid într-un oraș palestinian din Cisiordania - regiune unde autoritatea din zonele controlate de palestinieni este exercitată de Autoritatea Eliberarea Palestinei (Fatah) - în urma cărora au murit cinci persoane, inclusiv un lider local al Hamas, transmite Agenția France Presse (AFP).
Potrivit armatei isareliene, în urma atacului dintr-o tabără de refugiați din Tulkarem, un lider local al aripii Hamas, Ashraf Eid Nafea, a fost omorât, acesta fiind implicat în fabricarea de muniție îndreptată asupra soldaților israelieni.
Hamas a confirmat „asasinarea lașă” a liderului Hamas și a unor camarazi ai săi, conform AFP.
Șeful comitetului care coordonează tabăra de regugiați a declarat AFP că în atac au murit și o mamă și fiica ei, lucru confirmat și de un alt activist din tabără, care a precizat că cele două femei ar fi fost voluntare la un serviciu de ambulanță.
Într-o declarație separată pentru AFP, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a transmis că una dintre cele două femei era un „terorist înarmat” care ar fi fost văzută în compania unor lideri militanți din oraș.
La Beijing, în China, facțiunile palestiniene Hamas și Fatah (Autoritatea pentru Eliberarea Palesrtinei) - rivale după ce Hamas a preluat controlul în Fâșia Gaza, în 2007 - au semnat o declrație conform căreia ar urma să formeze un guvern de unitate națională, după cum a scris luni Europa Liberă.
Netanyahu spune că acordul de încetare a focului poate prinde contur
Un acord de încetare a focului, care poate duce la eliberarea a zeci de ostatici deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, poate prinde contur, spune premierul israelian Beniamin Netanyahu, care face o vizită în SUA, unde are programte întâlniri cu președintele Joe Biden și cu vicepreședinta Kamala Harris, mai transmite Associated Press (AP).
Netanyahu s-a întâlnir luni seară, la Washington, cu familii ale ostaticilor și le-a transmis că codindițiile de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas sunt în curs de conturare și că o contribuție ar fi avut presiunea militară pusă de israel asupra grupării militante palestiniene.
El nu a oferit însă alte detalii, conform agenției de presă.
SUA, Egipt și Qatar fac presiuni pentru realizarea unui acord de încetare a focului, care ar opri ostilitățile și ar duce la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.