Linkuri accesibilitate

Armata israeliană ordonă evacuarea unei părți a zonei umanitare din Khan Younis


Palestinienii fug din partea de est a orașului Khan Younis după ordinul israelian de evacuare, în sudul Fâșiei Gaza.
Palestinienii fug din partea de est a orașului Khan Younis după ordinul israelian de evacuare, în sudul Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a ordonat evacuarea unei părți dintr-o regiune din sudul Fâșiei Gaza pe care o desemnase zonă umanitară. Armata susține că militanții Hamas se ascund în zonă și au folosit-o pentru a lansa rachete spre Israel.

Armata israeliană a ordonat luni locuitorilor din Gaza să părăsească partea de est a orașului Khan Yunis și afirmă că se pregătește să „opereze în forță” acolo după ce rachete ar fi fost trase din acea zonă, desemnată ca zonă umanitară, transmite AFP.

„Din cauza activității teroriste semnificative și a tirurilor de rachete către statul Israel din partea de est a zonei umanitare, rămânerea în această zonă a devenit periculoasă”, a transmis armata într-un comunicat.

La începutul acestui an, armata realizat o operațiune amplă în Khan Yunis timp de luni de zile. Cartiere întregi ale orașului au fost distruse și zeci de mii de oameni au fost strămutați într-o zonă umanitară din apropiere.

„În acest moment, zona umanitară va fi ajustată”, a anunțat armata israelian luni, odată cu ordinul de evacuare din estul orașului Khan Yunis.

Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că cel puțin 14 persoane au fost ucise în operațiunile armatei israeliene în Khan Yunis începând de luni dimineață.

În ultimele luni, armata israeliană a lansat operațiuni militare intense în mai multe zone din Gaza care au fost declarate anterior libere de militanții Hamas.

La începutul lunii iulie, autoritățile israeliene au declarat că cel puțin un milion de palestinieni se află în zona umanitară care acum este supusă unei restrângeri.

Zona acoperă aproximativ 14 kilometri de-a lungul Mediteranei. O mare parte din această zonă este acum acoperită cu tabere de corturi care nu au acces la servicii sanitare și medicale și au acces limitat la ajutoare, potrivit ONU și grupurilor umanitare.

Anunțul noii strămutări vine într-un moment în care au loc în continuare negocieri dificile privind încetarea focului în Gaza. Egiptul, Qatarul și Statele Unite continuă să preseze Israelul și Hamas să semneze acord de încetare a focului care ar opri luptele și ar elibera ostaticii.

Războiul a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit statisticilor israeliene.

Militanții au capturat, de asemenea, 251 de ostatici, dintre care 116 sunt încă în Gaza, inclusiv 42 despre care armata israeliană spune că sunt morți.

Campania de represalii a Israelului a ucis cel puțin 38.983 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Beniamin Netanyahu merge în SUA

Premierul Beniamin Netanyahu a plecat luni la Washington, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, într-un moment de mare incertitudine în politica SUA, cauzat de retragerea lui Biden din cursa pentru un nou mandat. Netanyahu va ține miercuri și un discurs în Congres.

Înainte de a urca în avion, Netanyahu a spus că va sublinia susținerea bipartizană de care se bucură Israelului și a declarat că Israelul va rămâne aliatul cheie al Americii în Orientul Mijlociu „indiferent pe cine alege poporul american ca viitor președinte”.

„În această perioadă de război și incertitudine, este important ca dușmanii Israelului să știe că America și Israelul sunt împreună”, a spus premierul israelian.

Israelul doboară o rachetă trasă din Yemen

Armata israeliană a transmis că a interceptat o rachetă trasă din Yemen duminică dimineața, la câteva ore după ce avioanele de război israeliene au lovit mai multe ținte Houthi în țara din Peninsula Arabică.

Atacurile aeriene israeliene, realizate ca răspuns la atacul mortal cu drone Houthi asupra Tel Aviv-ului, au fost primele lovituri cunoscute ale Israelului în contextul atacurilor repetate ale Houthi.

Ministerul Sănătății din Yemen a declarat că loviturile israeliene au ucis șase persoane și au rănit alte 83, multe cu arsuri grave de la un incendiu major. Alte trei persoane sunt date dispărute, a precizat ministerul într-o declarație distribuită de televiziunea al-Masirah, condusă de rebelii Houthi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG