Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a promulgat legea care dublează numărul de urși care pot fi „recoltați”


În magine, urs la sanctuarul de urși din Zărnești, Brașov.
În magine, urs la sanctuarul de urși din Zărnești, Brașov.

Președintele Româniai, Klaus Iohannis, a promulgat marți legea votată recent de Parlament și care crește cota de ucidere a urșilor bruni, de la 220 de exemplare, cât era în prezent, la 481. Cota este valabilă atât pentru anul 2024 cât și pentru 2025.

Marți 23 iulie, președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind Legea aprobată în 11 iulie 2024 de Camera Deputaților (ca for decizional al Parlamentului) și care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, din 2006, respectiv o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului din 2021 cu privire la metode de intervenție imediată pentru prevenția și combaterea atacurilor urșilor.

Legea votată de Parlament în 11 iulie a crescut cu mai mult decât dublu cota de urși care pot fi recoltate în scop de prevenție, respectiv de intervenție, până la 486 de exemplare, față de 220 în prezent.

Astfel, pot fi recoltați în scop de prevenție, la nivel național - de către vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate al gestionarului - 426 de exemplare de urs brun, față de 140 în prezent.

Nivelul cotei de prevenție a fost stabilit „în scopul prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs”, potrivit legii.

Alți 55 de urși pot fi recoltați - de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului - în scop de intervenție la nivel național, față de 80 în prezent.

Nivelul de intervenție prevede metodele de intervenție imediată „pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora,”

Decizia de aprobare a legii a venit după tragedia din 9 iulie, când o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de urs și a căzut, trasă de acesta, într-o râpă, de la peste 100 de metri înălțime.

Premierul Marcel Ciolacu anunțase la scurt timp după incidentul tragic o sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei. El a precizat atunci că a discutat atât cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, cât şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum doreşte, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari.

Președintele Klaus Iohannis reacționase, din SUA și s-a declarat şocat de eveniment, mai ales că a fost şi el recent pe un traseu din Munţii Bucegi, unde a avut loc tragedia. El a mai spus că problema cu urşii nu este una nouă și că s-a ajuns prea departe.

Legea votată de deputați a fost inițiată de ex ministrul mediului Tanczos Barna și fusese aprobată de Senat în noiembrie 2023, stagnând mai degrabă în Camera Deputaților.

Anterior, la mijlocul lunii iunie a anului trecut, fostul ministru semnase în ultima zi de mandat un Ordin de Ministru care creștea cota de ucidere a urșilor bruni la un număr asemănător cu cele aprobat acum prin lege: 500.

Demersul a stârnit furia organizațiilor de mediu, care au sesizat Parlamentul European, după cum a scris la acea vreme Europa Liberă.

Academia Română a respins propunerea în forma inițială, iar cota totală a fost redusă la 220 de exemplare.

Prin Legea votată de Parlament și promulgată marți de președintele Klaus Iohannis cota totală de recoltare a urșilor a crescut la 481 de exemplare.

Organizațiile de mediu critică și acum legea, considerând că ar reprezenta un pretext pentru strângerea de trofee de către vânători.

Formațiunea REPER a transmis, într-un comunicat că problemele principale aflate la originea atacurilor urșilor ar fi gestionarea defectuoasă a deşeurilor în zonele afectate, invadarea habitatului natural al urşilor și neaplicarea cotelor de prevenţie şi intervenţie prevăzute (deja) de lege.

Soluția ar reprezenta-o astfel aplicarea de măsuri pe toate cele trei componente, din care multe se regăsesc deja în legi existente, susține formațiunea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG