Linkuri accesibilitate

Israel: O rachetă Hezbollah a ucis 12 copii și adolescenți pe un teren de fotbal. Hezbollah respinge acuzațiile


Femeile își plâng rudele după un atac asupra satului Majdal Shams din zona Golan, anexată de Israel. Armata israeliană a declarat că Hezbollah a tras racheta din Liban, lovind un teren de fotbal din Druze.
Femeile își plâng rudele după un atac asupra satului Majdal Shams din zona Golan, anexată de Israel. Armata israeliană a declarat că Hezbollah a tras racheta din Liban, lovind un teren de fotbal din Druze.

Un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal situat în regiunea Înălţimilor Golan ocupate de Israel a ucis sâmbătă noaptea 12 persoane, inclusiv copii, au declarat autorităţile israeliene.

Racheta a lovit un teren de fotbal din satul druz Majdal Shams din Înălțimile Golan ocupate de Israel, teritoriu capturat din Siria de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și anexat într-o mișcare nerecunoscută de majoritatea țărilor.

Druzii reprezintă o comunitate religioasă constituită în timpul califatului fatimid al-Hakim (996-1021), considerată de unii extremiști ismaeliți o manifestare a Divinității.

Israelul dă vina pe Hezbollah şi a promis că va da o replică grupării libaneze susţinute de Iran, relatează Reuters.

„Hezbollah va plăti un preț mare, de tipul pe care nu l-a plătit până acum”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-un apel telefonic cu liderul comunității druze din Israel, potrivit unui comunicat din biroul său.

Armata israeliană a amenințat cu consecințe.

„Atacul Hezbollah de astăzi a depăşit toate liniile roşii, iar răspunsul va fi în consecinţă. Ne apropiem de momentul unui război total împotriva Hezbollah şi a Libanului", a declarat ministrul de externe, Israel Katz, pentru Axios.

Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru atac, cel mai grav asupra Israelului sau din teritoriul anexat de la începutul conflictului din Gaza.

Într-o declarație scrisă, Hezbollah a spus că „rezistența islamică nu are absolut nimic de-a face cu incidentul și neagă categoric toate acuzațiile false în acest sens”.

Gruparea anunţase anterior mai multe atacuri cu rachete care ar viza poziţii militare israeliene.

Serviciul de ambulanță israelian a anunțat că încă 18 persoane au fost rănite de racheta care a lovit terenul de fotbal care era plin la acea vreme cu copii și adolescenți.

Un martor a declarat despre momentul atacului și a spus că racheta „a aterizat pe terenul de fotbal. Sunt numai copii, multe cadavre şi rămăşiţe sunt pe câmp.”

„Jucau fotbal, au auzit sirene, au fugit la adăpost, putea dura vreo 15 secunde (pentru a ajunge la adăpost). Dar nu au putut ajunge la adăpost pentru că racheta a lovit locul dintre teren și adăpost”, a relatat Mourhaf Abu Saleh, un martor.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată momentul în care racheta a lovit.

Se aude o sirenă de raid aerian, urmată de o mare explozie și imagini cu fum care se ridică de la sol.

Reuters a putut verifica în mod independent locația cu clădirile și aspectul drumului care se potriveau cu imaginile din satelit ale zonei.

Idan Avshalom, un medic de la serviciul de ambulanță Magen David Adom, a declarat că primii salvatori au găsit scene de coșmar: „Erau victime pe iarbă și imaginea era îngrozitoare”.

Atacul a escaladat brusc tensiunile în ostilitățile care sunt duse în paralel cu războiul din Gaza și a stârnit temeri că s-ar putea declanșa un conflict în toată regula între adversari puternic înarmați.

Washingtonul, unde premierul israelian tocmai şi-a întrerupt o vizită de mai multe zile, a condamnat atacul „oribil” şi a promis sprijin pentru securitatea Israelului.

Netanyahu a spus că își va convoca cabinetul de securitate la sosire.

Statele Unite ale Americii, care au condus eforturi diplomatice menite să detensioneze conflictul peste granița libaneză-israeliană, au condamnat atacul „oribil” și au spus că sprijinul SUA pentru securitatea Israelului este „de fier și de neclintit împotriva tuturor grupărilor teroriste susținute de Iran, inclusiv Hezbollahul libanez”.

Statele Unite „vor continua să sprijine eforturile de a pune capăt acestor atacuri teribile de-a lungul Liniei Albastre, care trebuie să fie o prioritate de vârf”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă într-un comunicat.

Linia albastră se referă la granița dintre Liban și Israel.

Moscova, care are legături cu majoritatea jucătorilor cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, Iran, Autoritatea Palestiniană și Hamas, a condamnat atacurile de pe Înălțimile Golan.

„Condamnăm toate acțiunile teroriste întreprinse de orice entitate”, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția rusă de stat TASS.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG