Dmitri Kelov a fost acreditat în R. Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.
Date din registrul rus al mijloacelor de transport, consultate de Europa Liberă Moldova, arată că Dmitri Kelov are viză de reședință la Moscova la adresa Mareșal Biriuzov 4.
La mică distanță, în cartierul din nord-vestul Moscovei își are adresa și șeful lui Kelov, atașatul militar și aerian al Ambasadei Rusiei de la Chișinău, Andrei Lobov.
Clădirea în care este domiciliat Kelov a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga, acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu gaz Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie.
Asistentul atașatului militar a fost declarat persoană indezirabilă pe 1 august, după ce, cu o zi mai devreme, doi funcționari moldoveni au fost reținuți, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot.
Potrivit procurorilor, ei ar fi cules și livrat informații care „dăunează intereselor R. Moldova” unui angajat al Ambasadei ruse de la Chișinău.
Kelov este unul din cei zece diplomați ruși care au rămas în Ambasada Rusiei de la Chișinău după marea expulzare din august 2023.
În septembrie 2023, Europa Liberă a scris că cel puțin doi dintre ei au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), iar alți doi au înscriere la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse (GRU).
Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.