Linkuri accesibilitate

Un palestinian a fost ucis de coloniștii israelieni într-un atac asupra unui sat din Cisiordania


Violențele din Cisiordania s-au intensificat după 7 octombrie 2023. Foto: Urmările unei operațiuni militare israeliene în Jenin, în Cisiordania. 3 iulie 2023. REUTERS
Violențele din Cisiordania s-au intensificat după 7 octombrie 2023. Foto: Urmările unei operațiuni militare israeliene în Jenin, în Cisiordania. 3 iulie 2023. REUTERS

Zeci de coloniști israelieni, unii purtând măști, au atacat un sat palestinian din apropierea orașului Qalqilya din Cisiordania ocupată. Au incendiat mașini și au ucis cel puțin o persoană, potrivit ministerului palestinian al Apărării.

Aproximativ 50 de coloniști mascați au luat cu asalt satul palestinian Jit, incendiind cel puțin patru case. Un palestinian în vârstă de 22 de ani a fost împușcat în piept și ucis .

Potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, un alt palestinian a fost grav rănit.

„Coloniști înarmați au atacat satul Jit, incendiind mai multe vehicule”, a relatat agenția oficială palestiniană, Wafa.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) investighează decesul, a declarat purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari, care a declarat că un cetățean israelian a fost deja arestat în acest caz.

Biroul premierului israelian Beniamin Netanyahu a transmis că ia atacul în serios și că cei responsabili „vor fi prinși și urmăriți penal”.

Președintele israelian, Isaac Herzog, a condamnat atacul ca fiind un „pogrom”.

„Condamn cu fermitate pogromul din această seară din Samaria”, a scris Herzog pe rețeaua X.

„Aceasta este o minoritate extremistă care dăunează populației de coloniști care respectă legea, așezării în ansamblu și [reputației] Israelului în lume, într-un moment deosebit de sensibil și dificil”, a scris Isaac Herzog.

Casa Albă a declarat joi seara că atacurile coloniștilor asupra civililor palestinieni din Cisiordania sunt „inacceptabile și trebuie să înceteze”.

„Autoritățile israeliene trebuie să ia măsuri pentru a proteja toate comunitățile de rău, inclusiv să intervină pentru a opri astfel de violențe și să-i tragă la răspundere pe toți autorii unor astfel de violențe”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Situația din Cisiordania ocupată de Israel s-a înrăutățit semnificativ de la începutul conflictului actual din Gaza, care a început după atacurile din 7 octombrie ale grupului militant palestinian Hamas. Peste 600 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de la începutul războiului din Gaza.

Palestinienii acuză în mod regulat forțele de securitate israeliene că stau deoparte și permit grupurilor de coloniști violenți să le atace casele și satele. Atacurile coloniștilor israelieni în Cisiordania au fost criticate pe scară largă la nivel internațional, împreună cu extinderea ilegală a coloniilor israeliene din regiune.

SUA și o serie de țări europene au impus sancțiuni coloniștilor violenți și au cerut în mod repetat Israelului să facă mai mult pentru a reduce atacurile.

Atacul asupra satului din Cisiordania are loc în momentul în care în Qatar au loc noi negocieri privind un armistițiu în Gaza, care ar putea determina Iranul să nu mai atace Israelul, așa cum a promis, drept răzbunare pentru uciderea unor lideri Hamas și Hezbollah.

Zilele trecute, Iranul a respins solicitările Occidentului de a renunța la amenințări. Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut după asasinarea liderului politic al Hamas, în Teheran. Israelul nu revendicat, dar nici nu a negat implicarea în atac.

În același timp, ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că numărul total al palestinienilor uciși în atacurile israeliene de după 7 octombrie a depășit 40.000 de persoane.

Știre redactată cu informații oferite de dpa, Reuters și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG