Linkuri accesibilitate

Forțele rusești au atacat trupele ucrainene în Kursk și au revendicat recuperarea unor sate


Captură dintr-un videoclip publicat de ministerul rus al Apărării duminică, 8 septembrie 2024. Un tanc rusesc este poziționat într-o locație nedezvăluită în apropierea frontierei ruso-ucrainene din regiunea Kursk, Rusia.
Captură dintr-un videoclip publicat de ministerul rus al Apărării duminică, 8 septembrie 2024. Un tanc rusesc este poziționat într-o locație nedezvăluită în apropierea frontierei ruso-ucrainene din regiunea Kursk, Rusia.

Forțele rusești au început să atace trupele ucrainene în regiunea Kursk și au reluat un teritoriu, au declarat bloggerii de război pro-Moscova și analiștii militari ucraineni pe 11 septembrie.

Atacurile, pe care unele surse le-au caracterizat drept o contraofensivă, sunt împotriva flancului vestic al forțelor ucrainene care au preluat controlul unei părți din regiunea Kursk, după ce luna trecută au lansat o incursiune surpriză pe teritoriul rus, transmite Serviciul ucrainean al RFE/RL.

Resursa ucraineană de informații cu sursă deschisă DeepState a declarat pe Telegram că armata rusă „a început operațiuni active de asalt, transportând vehicule blindate mai întâi peste Sejm, iar apoi peste râuri mai mici”.

O altă lovitură ar fi avut loc în orașul Korenevo, despre care DeepState a spus că a fost pierdut recent.

Aceeași informație a fost distribuită de canalul Rybar, care este conectat la Ministerul rus al Apărării.

Unii luptători ruși susțin că au restabilit controlul rusesc asupra satului Snagost și a altor așezări, dar acest lucru nu a fost încă confirmat independent.

Partea ucraineană nu a raportat nicio schimbare în situația din regiunea Kursk.

Atacurile rusești nu au amenințat orașul Suja, care este esențial pentru logistica grupului ucrainean din regiunea Kursk. Orașul se află la 40 de kilometri de satul Snagost.

Știrea inițială

Generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Akhmat din Cecenia, care luptă în Kursk, a declarat că forțele ruse au preluat controlul asupra a aproximativ 10 așezări din Kursk, transmite Reuters, citând TASS.

„Situația este bună pentru noi”, a declarat Alaudinov, care este și șef adjunct al departamentului politico-militar al Ministerului rus al Apărării, care a adăugat că forțele ruse au trecut la ofensivă.

Informațiile nu pot fi verificate direct de pe câmpul de luptă din cauza restricțiilor impuse de ambele părți.

Informațiile transmise de ministerului rus al Apărării despre lupte au oferă puține infirmații iar autoritățile de la Kiev nu au transmis nici un comentariu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că forțele sale controlează 100 de așezări din regiunea Kursk pe o suprafață de peste 1.300 km pătrați.

Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus născut în Ucraina, și alți doi bloggeri influenți - Rybar și Two Majors - au scris că forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă în Kursk.

„În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acțiuni de contraofensivă pe flancul vestic al inamicului, reducând zona de control ucraineană în apropierea graniței de stat”, se arată pe blogul Two Majors.

Podoliaka a mai spus că forțele ruse au cucerit mai multe sate la vest de Rusia pe care Ucraina, împingând forțele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost.

Ucraina a lansat pe 6 august o incursiune surprinzătoare în regiunea rusească de graniță Kursk cu mii de soldați susținuți de roiuri de drone și armament greu, inclusiv arme de fabricație occidentală.

Scopul incursiunii a fost, au declarat oficialii de la Kiev, de a obliga Rusia să disloce trupe implicate în luptele din estul Ucrainei, să obțină o poziție mai puternică de negociere cu Rusia, dar și să crească moralul armatei și al civililor ucraineni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG