Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen: UE va acorda Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dreapta, și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Kiev. 20 septembrie 2024.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dreapta, și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Kiev. 20 septembrie 2024.

UE va acorda Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro pentru a ajuta țara aflată în război cu Rusia, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Împrumutul, anunțat în timp ce șeful Comisiei se afla într-o vizită la Kiev, face parte dintr-un plan mai amplu al națiunilor G7 de a strânge fonduri folosind veniturile din activele rusești înghețate pentru a sancționa țara pentru invadarea vecinului său, transmite Reuters.

„Atacurile neîncetate ale Rusiei înseamnă că Ucraina are nevoie de sprijin continuu din partea UE”, a declarat von der Leyen într-o postare pe X.

Ucraina se confruntă cu nevoi financiare uriașe după mai bine de doi ani de război intens care i-au devastat infrastructura.

„Suntem încrezători că putem livra acest împrumut Ucrainei foarte repede, un împrumut care este susținut de profiturile excepționale din activele rusești imobilizate”, a declarat von der Leyen, vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Sprijinul UE e posibil după ce liderii G7 au convenit în iunie să acorde un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru supraviețuire. Dobânda obținută pentru profiturile din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei ar fi folosită ca garanție pentru împrumut.

În mai, UE a ajuns la un acord între statele sale membre prin care 90% din încasările din activele rusești înghețate vor merge într-un fond administrat de UE pentru ajutor militar pentru Ucraina, iar restul de 10% va sprijini Kievul în alte moduri.

Ajutor pentru sistemul energetic ucrainean

De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor suplimentar de 160 de milioane de euro pentru sistemul energetic, care să ajute Ucraina pe perioada iernii.

Von der Leyen a declarat că 100 de milioane de euro din fonduri vor proveni din veniturile activelor rusești deținute în UE din cauza invaziei Ucrainei din 2022.

„Este corect ca Rusia să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a spus ea.

Uniunea Europeană estimează că aproximativ jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost distrusă, ceea ce face ca încălzirea caselor, spitalelor și școlilor să fie din ce în ce mai dificilă, pe măsură a treia iarnă de război se apropie.

Fondurile vor fi îndreptate spre repararea daunelor produse de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice, a anunțat președinta Comisiei Europene. De asemenea, Lituania dezmembrează o centrală termică pentru a o trimite bucată cu bucată în Ucraina unde va fi reconstruită.

Exporturile continue de energie electrică din țările UE acoperă aproximativ un sfert din necesarul de energie al Ucrainei în lunile următoare, a mai spus von der Leyen.

În total, UE estimează că a oferit Ucrainei cel puțin două miliarde de euro în sprijin energetic de la invazia din februarie 2022.

Atac asupra regiunii Sumî

În timpul unui atac de zi asupra orașului Sumî, o bombă ghidată rusească a lovit o clădire cu cinci etaje, au declarat oficiali regionali și militari.

O persoană a fost ucisă și 12 rănite, a declarat Ministerul de Interne pe aplicația de mesagerie Telegram.

În discursul său video de joi seară, Zelenski a spus că Rusia a lansat 90 de atacuri cu bombe ghidate în ultimele 24 de ore

El a mai spus că forțele ucrainene „au reușit să diminueze potențialul de asalt al ocupanților în regiunea Donețk”, deși situația a rămas dificilă în zonele supuse celor mai puternice atacuri, în apropierea orașelor Pokrovsk și Kurahove.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au capturat satul Heorhiivka, la est de Kurahove.

Statul Major al armatei ucrainene, într-un raport de după-amiază, s-a referit la sat ca fiind unul dintre cele câteva înghițite de lupte. Popularul blog militar ucrainean DeepState a declarat că satul este sub controlul rușilor.

Forțele ruse au lovit sistemul energetic din regiunea Sumî în mai multe lovituri săptămâna aceasta, reducând capacitatea de furnizare a energiei în unele zone și forțând autoritățile să folosească sisteme de energie de rezervă.

Ministerul ucrainean al energiei a declarat că întreruperile de curent au afectat zece regiuni din cauza atacurilor aeriene și din motive tehnice.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice au încălcat dreptul internațional umanitar, punând în pericol serviciile esențiale, inclusiv apa și încălzirea, amenințând în același timp sănătatea publică, educația și economia, potrivit raportului.

Moscova spune că infrastructura energetică este o țintă militară legitimă și respinge acuzațiile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG