Linkuri accesibilitate

Alegeri în Germania. Partidul lui Olaf Scholz are un uşor avans faţă de extrema dreaptă la alegerile regionale din Brandenburg


Social-democraţii (SPD) cancelarului german Olaf Scholz s-au impus la limită în faţa partidului de extrema-dreaptă AfD în alegerile regionale din landul Brandenburg
Social-democraţii (SPD) cancelarului german Olaf Scholz s-au impus la limită în faţa partidului de extrema-dreaptă AfD în alegerile regionale din landul Brandenburg

Social-democraţii cancelarului Olaf Scholz au un mic avans faţă de extrema dreaptă la alegerile regionale din Brandenburg, în estul Germaniei, duminică, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne anunţate de posturile publice ARD şi ZDF, relatează AFP.

Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut între 31% şi 32% din voturi, iar Alternativa pentru Germania (AfD) între 29% şi 30%.

Dacă va fi confirmat, rezultatul ar oferi un moment de răgaz rar pentru guvernul de coaliţie al lui Scholz, care a căzut în sondajele de opinie cu un an înainte de alegerile naţionale.

Votul de stat din Brandenburg a făcut ca Partidul Social Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz să-și mențină majoritatea în statul din est, pe care îl deține de la unificarea Germaniei în 1990, potrivit Deutsche Welle.

Cu toate acestea, votul s-a dovedit încă o victorie semnificativă pentru partidul de extremă dreaptă, anti-imigrație, Alternativa pentru Germania (AfD), rezultatele provizorii sugerând că a obținut 30 din 88 de locuri.

Acest lucru ar permite AfD să blocheze deciziile și alegerile care necesită o majoritate de două treimi, cum ar fi alegerea judecătorilor constituționali.

AfD, care este împotriva solicitanţilor de azil, a multiculturalismului, a islamului şi a guvernului Scholz, a sperat să îşi repete recentul succes electoral în est.

AfD a devenit la 1 septembrie primul partid de extrema dreaptă care a câştigat alegerile dintr-un land în Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, în Turingia, şi s-a clasat pe locul secund în Saxonia, în aceeaşi zi.

În ciuda succesului de la urne, este puţin probabil ca AfD să preia puterea în vreun stat, deoarece toate celelalte partide principale au exclus până acum încheierea unei alianţe de guvernare cu partidul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG