Linkuri accesibilitate

Israelul l-ar fi vizat cu atacuri pe succesorul lui Nasrallah. Biden nu crede că va fi un război total în regiune. Noi evacuări în Liban


Noi lovituri aeriene israeliene au zguduit capitala Libanului, Beirut. 4 octombrie 2024.
Noi lovituri aeriene israeliene au zguduit capitala Libanului, Beirut. 4 octombrie 2024.

Israelul l-ar fi vizat cu loviturile puternice în Beirut pe Hashem Safieddine, presupusul succesor al lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis vineri. Armata israeliană a emis noi ordine de evacuare în zeci de localități din sudul Libanului.

O serie de explozii puternice au fost auzite joi seara în Beirut, inclusiv în zona aeroportului din capitala libaneză, în apropierea căruia se ridica fum după trecerea unor avioane de luptă.

Presa israeliană scrie că Hashem Safieddine, presupusul succesor al lui Hassam Nasrallah, liderul Hezbollah ucis vineri, ar fi fost ţinta loviturilor aeriene.

Evacuări în sudul Libanului

Armata israeliană a cerut joi locuitorilor din peste 20 de oraşe din sudul Libanului să îşi părăsească imediat casele.

Ultimele avertismente ridică la 70 numărul localităților din sud vizate de apeluri de evacuare, inclusiv capitala provinciei Nabatieh.

Peste 1,2 milioane de libanezi au fost strămutaţi din cauza atacurilor israeliene şi aproape 2.000 de persoane au fost ucise de la începutul atacurilor israeliene asupra Libanului din ultimul an, majoritatea în ultimele două săptămâni, au declarat autorităţile libaneze.

Hezbollah a realizat, de asemenea, noi atacuri care au vizat o bază militară a Israelului din Golful Haifa, pe coasta mediteraneană din nordul Israelului.

Un incediu declanșat de un arac israelian asupra unei clădiri din apropierea aeroportului internațional din Beirut.
Un incediu declanșat de un arac israelian asupra unei clădiri din apropierea aeroportului internațional din Beirut.

Sirenele de avertizare au sunat din nou acolo joi seara, dar şi în zona Galileea din nordul Israelului.

Armata israeliană a transmis că Hezbollah că a lansat, joi, aproximativ 230 de proiectile din Liban către teritoriul israelian.

În acest timp, Hezbollah susţine că a desfăşurat 32 de atacuri diferite de-a lungul zilei, inclusiv salve de rachete asupra aşezărilor şi bazelor militare israeliene şi atacuri asupra soldaţilor israelieni care executau operaţiuni terestre în sudul Libanului.

Hezbollah mai susține că a respins mai multe operaţiuni terestre ale trupelor israeliene, prin ambuscade şi confruntări directe.

Gruparea a transmis că a ucis joi 17 militari israelieni în lupte în sudul Libanului. Forţele israeliene nu au comentat informația.

Armata israeliană a raportat joi moartea unui soldat după ce miercuri anunțase moartea a opt soldaţi.

Hezbollah nu este singura grupare care a revendicat atacuri asupra Israelului joi.

Într-un incident separat, Rezistenţa Islamică din Irak, o grupare susţinută de Iran, a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu drone în sudul Israelului.

Armata israeliană a afirmat că a interceptat o dronă deasupra zonei de sud a Israelului şi că nu există victime.

Biden nu crede că va fi un război „total” în Orientul Apropiat

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, joi, că nu crede că va fi un război „total” în Orientul Mijlociu dar că e nevoie de mai multe eforturi pentru a evita extinderea conflictului.

El a mai spus că SUA au ajutat și vor continua să protejeze Israelul.

Tensiunile între Iran şi Israel au crescut la un nivel maxim după atacul cu rachete al Iranului de marți, iar Israelul analizează opțiunile de răspuns pe care le are.

Oficialii SUA discută inclusiv despre posibile atacuri asupra instalaţiilor petroliere iraniene ca represalii pentru atacul cu rachete al Teheranului asupra Israelului, a mai declarat joi preşedintele Joe Biden.

„Discutăm despre asta”, a declarat președintele. Comentariile sale au dus la creşterea preţurilor globale ale petrolului, iar tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu i-au făcut pe comercianţi să se teamă de posibile întreruperi ale aprovizionării.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat joi că ţara sa are „o multitudine de opţiuni” ca represalii şi va arăta Teheranului „în curând” puterea sa.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a promis că Iranul va plăti pentru atacul cu rachete de marţi, iar Washingtonul a declarat că va colabora cu aliatul său pentru a se asigura că Iranul va suporta „consecinţe severe”.

La rândul lui, președintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat la Doha că Teheranul e pregătit să răspundă.

„Orice tip de atac militar, act terorist sau depăşire a liniilor noastre roşii va fi întâmpinat cu un răspuns decisiv din partea forţelor noastre armate”, a spus Pezeshkian.

Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP, CNN și The Guardian.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG