Linkuri accesibilitate

De ce atât de mulți maghiari nu mai vor să aibă copii


O fotografie făcută de Zsuzsanna Simon, în care femeile au scris pe corpurile lor „Nu voi naște până când nu va avea loc o schimbare de guvern”.
O fotografie făcută de Zsuzsanna Simon, în care femeile au scris pe corpurile lor „Nu voi naște până când nu va avea loc o schimbare de guvern”.

În ciuda stimulentelor venite de la guvern, mulți maghiari aleg să nu aibă copii și sunt din ce în ce mai vocali în ceea ce privește această problemă.

Fotografa Zsuzsanna Simon avea 26 de ani când, în 2014, a adoptat o poziție foarte curajoasă.

Și-a scris pe burtă, cu ruj roz, „nu voi naște până nu se schimbă ceva în guvern”. Apoi și-a făcut două selfie-uri.

Protestul ei a generat o serie de manifestări similare – Zsuzsanna a fotografiat alte femei care și-au decorat trupurile cu aceeași frază sau cu exprimări asemănătoare.

Zece ani mai târziu, acțiunile lor au mai multă importanță decât oricând. Din ce în ce mai mulți maghiari decid să nu aibă copii, în ciuda – sau, în unele cazuri, datorită – politicilor pro-familie ale partidului de la putere, Fidezs.

Zsuzsanna Simon locuiește la Budapesta, nu are copii și spune că „a vrut să facă ceva radical”.

„Erau femei obișnuite, care voiau să se opună într-un fel guvernului”, le descrie ea pe cele care au fost parte a proiectului ei.

Rata mică a nașterilor

Precum multe alte țări europene, și Ungaria se luptă cu o rată mică a nașterilor și cu scăderea populației.

Recordul istoric e din 2023, când a fost cel mai mic număr al nașterilor, arată Institutul Național de Statistică din Ungaria, iar populația a scăzut cu 15.000 de oameni. În ultimii zece ani, populația Ungariei a scăzut de la 10 la 9,7 milioane.

Specialiștii în demografie sunt interesați, în primul rând, de femeile care au peste 40 de ani – un grup care poate oferi informații cu privire la femeile care nu că amână nașterea, dar nu vor să aibă copii.

În 2023, numărul nașterilor de copii vii în Ungaria a atins un minim istoric.
În 2023, numărul nașterilor de copii vii în Ungaria a atins un minim istoric.

Conform recensământului din 2022 din Ungaria, ale cărui date au fost publicate recent, atât numărul, cât și proporția celor fără copii sunt în creștere.

Fidesz, care e la putere din 2010, încearcă să oprească declinul populației fără să se sprijine, precum alte țări europene, pe imigrație.

Premierul populist naționalist-conservator Viktor Orban, care are cinci copii, spunea într-un interviu la radio din 2022 că „vrem să lăsăm țara copiilor noștri, nu străinilor”.

Fidesz a implementat politici pro-familie, printre care dobânzi mici la împrumuturi pentru cuplurile căsătorite care au copii, subvenții pentru cazare, reduceri de taxe pentru mamele cu patru sau mai mulți copii.

Experții spun, totuși, că aceste stimulente au avut un impact pozitiv modest asupra ratei fertilității, nu au fost suficiente pentru a inversa tendința generală.

Sentimentul de cetățean de mâna a doua

Rebecca Laura Racz, o jurnalistă în vârstă de 45 de ani care a scris o carte despre mișcarea „fără copii” din Ungaria, spune că comunitatea e în creștere, dar e încă mică – de ordinul miilor.

După ce a intervievat mai multe persoane, Racz spune că cei „fără copii” trăiesc, de regulă, în orașe, și au un nivel ridicat al educației. Estimează că două treimi dintre ei sunt în relații pe termen lung.

Ea menționează că, din cauza politicilor guvernamentale pro-familie, cei mai mulți maghiari fără copii simt ca și cum oficialitățile i-ar trata ca pe cetățeni de mâna a doua.

„Spun că și-ar permite un împrumut, o mașină sau un apartament dacă ar avea doar un copil”, afirmă Racz.

Mișcarea „fără copii” a luat amploare, în ultima vreme, la nivel mondial.

Rebecca Laura Racz a scris o carte despre mișcarea „fără copii” din Ungaria.
Rebecca Laura Racz a scris o carte despre mișcarea „fără copii” din Ungaria.

Presiunea economică în creștere, preocupările legate de mediu, evoluția normelor din societate și accentul din ce în ce mai mare pus pe autonomia individuală – toate acestea au determinat această tendință.

Iar în Ungaria, spun experții, factorul cheie care îi face pe oameni să nu aibă copii este incertitudinea economică.

Cercetătorul în politici sociale Szandra Kramarics crede că mulți tineri nu sunt convinși de ofertele guvernamentale de asistență financiară.

„Cei mai mulți dintre cei cu care am vorbit spun că sunt reticienți în avea copii pentru că sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate, de educație și de lipsa locurilor din creșe”, afirmă ea. „Și mulți pur și simplu nu văd un viitor aici”.

Schimbarea politicilor guvernamentale

După cum spune specialistul în demografie Balazs Kapitany, care a discutat cu reporterii Serviciului maghiar al RFE/RL în 2023, decizia cetățenilor a avea copii e complicată de schimbările politicilor guvernului Orban – care, în mod regulat, implementează măsuri noi și le revocă pe cele vechi.

De pildă, extrem de popularul program CSOK (reduceri pentru obținerea unei case), prin care familiilor li se oferea asistență financiară pentru a cumpăra, construi sau extinde case, s-a terminat.

Programul a fost înlocuit de CSOK Plusz, o subvenție similiară, dar cu reguli noi, și de Satul CSOK, care se aplică doar în anumite zone rurale și necesită angajare continuă.

„Cuplurile își dau repede seama că aceste măsuri nu vor fi susținute de către guvern”, a spus Kapitany pentru RFE/RL. „Iar noile stimulente își vor pierde eficiența atâta vreme cât oamenii nu contează pe ele.”

Multe dintre subvențiile noi ale Fidesz sunt legate de job sau vârstă. „Scopul guvernului nu e să sprijine pe toată lumea”, spune Kramarics, care adaugă că politicile sunt selective și țintesc clasa de mijloc.

Iar Tibi, care i-a rugat pe reporterii RFE/RL să nu-i facă numele public, știe asta foarte bine.

El e membru al unuia dintre multe grupuri de Facebook ale oamenilor fără copii. Spune că el și partenera lui au decis încă de la începutul relației că nu vor să aibă copii.

În momentul în care și-a cumpărat o proprietare, Tibi a fost șocat să vadă cât de mari sunt prețurile, nivel pe care îl atribuie efectelor ipotecilor subvenționate acordate familiilor – beneficii pentru care Tibi nu se califică.

„Ceea ce Fidesz numește politică pentru familie este o cursă financiară, iar familiile îi devin victime fără să-si dea seama”, spune Tibi.

Inflația mare

Există un sprijin financiar guvernamental pentru familii în Ungaria, însă ultimii ani au adus niveluri record ale inflației – în 2023, inflația medie a fost de 17%.

„Această inflație nu va fi compensată de scutirile fiscale favorabile familiei”, mai spune Tibi.

Politicienii din Ungaria, spune specialistul în demografie Balazs Kapitany, se așteaptă la prea multe din partea acestor politici pro-familie, în ceea ce privește creșterea populației.

„De cele mai multe ori, există un efect, dar e prea mic, nespectaculos și dificil de măsurat”, crede el. „Deciziile privind a avea/a nu avea copii sunt complicate și complexe. Oamenii nu sunt ca mașinile în care arunci o monedă și scoți o ciocolată caldă”.

În ciuda proiectului ei fotografic, fotografa Zsuzsanna Simon spune că nu din cauza politicilor nu vrea să aibă copii. Dar, spune ea, guvernul Fidesz i-a îngreunat viața de zi cu zi.

Nu-și poate plăti facturile din arta pe care o face, așa că a trebuit să facă fotografie comercială. În plus, din 2022, s-au schimbat și taxele plătite de freelanceri, ceea ce a dus iar la îngreunarea existenței sale.

Pentru a avea copii, spune ea, vrea să fie „într-o stare mentală normală”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG