Linkuri accesibilitate

Zeci de victime, după un nou atac al Israelului, în Beit Lahia


Armata israeliană a transmis ordine de evacuare pentru palestinieni din Beit Lahia, unde forțele Israelului au lansat mai multe atacuri în ultimele zile. În imagine, palestinieni care au trebuit să părăsească școala-adăpost din Beita Lahia, la sosirea în orașul Gaza.
Armata israeliană a transmis ordine de evacuare pentru palestinieni din Beit Lahia, unde forțele Israelului au lansat mai multe atacuri în ultimele zile. În imagine, palestinieni care au trebuit să părăsească școala-adăpost din Beita Lahia, la sosirea în orașul Gaza.

Cel puțin 87 de persoane au murit într-un atac al armatei israeliene asupra mai multor case și a unui bloc din orașul Beit-Lahia, sâmbătă, în nordul Fâșiei Gaza, transmit oficialii din enclavă. Cifrele au fost contestate anterior de partea israeliană.

ACTUALIZARE (Ora 13.00) - Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, numărul celor care au murit în urma atacurilor armatei israeliene în Beit Lahia este de cel puţin 87 de persoane, transmite BBC.

Oficialii din domeniul sănătăţii au adăugat că alte victime se alfă sub dărâmături şi pe străzi unde ambulanţele nu reuşesc să ajungă.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Alte 35 de persoane ar fi murit sâmbătă după-amiază în atacuri în enclavă, a transmis anterior ministerul Sănătății, controlat de gruparea militantă.

Biroul de presă al Hamas a declarat sâmbătă noapte că cel puțin 73 de persoane au fost ucise în atacul israelian din Beit Lahia, transmite agenția de presă Reuters. Ministerul Sănătății - controlat tot de gruparea militantă - nu a pus la dispoziție cifre, imediat, dar un înalt oficial a spus că sunt acurate.

Armata israeliană a transmis că analizează incidentul, dar a menționat că cifrele emise de biroul de presă al Hamas sunt exagerate. A mai precizat, conform Reuters, că cifrele nu corespund cu propriile informații, cu cantitatea precisă de muniție folosită, respectiv cu acuratețea atacului, care ar fi vizat o țintă Hamas.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au spus că operațiunile de salvare au fost îngreunate de întreruperea serviciilor de telecomunicații și internet, pentru a doua zi la rând.

Mai devreme în cursul zilei, Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că loviturile militare israeliene au ucis 35 de palestinieni în întreaga enclavă.

„Acesta este un război de genocid și epurare etnică. Ocupația a condus un masacru înfiorător în Beit Lahiya", a declarat biroul de presă al Hamas, notează Reuters.

Rezidenții și medicii au spus la rândul lor că forțele israeliene și-au înăsprit asediul asupra Jabaliei, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice ale enclavei, pe care au înconjurat-o, trimițând și tancuri în orașele din apropiere Beit Hanoun și Beit Lahiya, respectiv emitând ordine de evacuare pentru rezidenți.

Oficialii israelieni, citați de agenția de presă, au declarat că ordinele de evacuare au ca scop separarea luptătorilor Hamas de civili. Ei au negat că există vreun plan sistematic de a elimina civilii din Jabalia sau din alte zone din nord.

Locuitorii din Jabalia au spus că forțele israeliene au asediat mai multe adăposturi care găzduiau familii strămutate înainte să declanșeze un asalt și să rețină zeci de bărbați.

Imagini de pe rețelele de socializare, care nu au putut fi verificate imediat de către Reuters, arătau zeci de palestinieni așezați la pământ lângă un tanc, în timp ce alții erau conduși de un soldat înspre un loc de adunare.

Rezidenții și oficialii medicali au mai spus că forțele israeliene bombardează case și asediază spitale, împiedicând intrarea proviziilor medicale și alimentare pentru a le forța să părăsească tabăra.

De asemenea, oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că au refuzat ordinele armata israeliană de a evacua spitalul sau de a lăsa pacienţii, mulţi în stare critică, nesupravegheaţi.

Spitalele din nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu o lipsă cruntă de materiale medicale și de personal, fiind copleșite de numărul victimelor, potrivit acestora.

Sâmbătă dimineață, avioanele israeliene au împrăștiat în enclavă „fluturași” cu chipul liderului decedat al Hamas, Yahya Sinwar, cu mesajul „Hamas nu va mai conduce Gaza”, scrie Reuters.

„Oricine aruncă arma și predă ostaticii va avea voie să plece și să trăiască în pace”, se arată în text, scris în arabă, conform locuitorilor orașului Khan Younis din sud și imaginilor care circulă online.

Mesajul principal și textul reproduc limbajul folosit de Beniamin Netanyahu și fragmente din mesajul lui de după uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar, de către soldați israelieni, în orașul sudic Raffah, de la granița cu Egiptul, din sudul enclavei.

Atacul planificat de Sinwar asupra Israelului a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane, alte 253 fiind luate ostatice de gruparea Hamas, în Fâșia Gaza, potrivit părții israeliene.

Războiul declanșat de Israel în enclavă a dus la moartea a peste 42.500 de palestinieni, în timp ce alți 10.000 s-ar afla sub dărâmături, potrivit autorităților sanitare din Fâșia Gaza.

Articol scris pe baza relatărilor Reuteres

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG