După săptămâni de titluri despre decizia Phenianului de a trimite mii de soldați să lupte alături de Rusia în Ucraina, NATO și Pentagonul au avertizat în această săptămână că soldații nord-coreeni se află în Kursk, regiunea rusă controlată parțial de trupele ucrainene.
Pentagonul a declarat că Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de soldați în Rusia pentru a se antrena și lupta în războiul dus de Moscova în Ucraina în „următoarele săptămâni”.
La rândul său, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat după o întâlnire cu oficialii de top ai serviciilor secrete din Coreea de Sud că trupe nord-coreene sunt deja în Kursk. Imediat, Pentagonul a confirmat că un „număr mic” de soldați era deja acolo.
„Aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord este o amenințare atât pentru securitatea indo-pacifică, cât și pentru cea euro-atlantică”, a declarat Rutte la Bruxelles pe 28 octombrie.
Între timp, Pentagonul a spus că Statele Unite nu vor impune noi limite privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane dacă Coreea de Nord se alătură războiului Rusiei, iar purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, a vorbit săptămâna trecută de „un joc corect ” dacă trupele nord-coreene vor fi folosite de Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei.
Oficialii nord-coreeni nu au făcut niciun comentariu, după ce declarațiile au fost reluate și de Kiev și Seul, iar Kremlinul a respins inițial rapoartele despre trupele nord-coreene, dar nici președintele rus Vladimir Putin nu a negat existența lor în Rusia, când a fost întrebat despre asta la summitul BRICS de săptămâna trecută.
Acest lucru semnalează adâncirea legăturilor militare care s-au construit în ultimul an între Rusia și Coreea de Nord -- o evoluție care a fost întâmpinată cu un răspuns mut din partea Chinei, Ministerul de Externe afirmând săptămâna trecută că a fost „ nu cunosc situația relevantă.”
Legăturile militare construite între Rusia și Coreea de Nord s-au întărit în ultimul an - evoluție care a fost întâmpinată cu un răspuns mut din partea Chinei, ministerul său de Externe afirmând săptămâna trecută că nu cunoaște nimic „relevant” pe acest subiect.
Beijingul a fost multă vreme cel mai important aliat al Phenianului, prin comerț, sprijin diplomatic și ajutor militar acordat lui Kim Jong-un.
China și Coreea de Nord au din 1961 un tratat de ajutor reciproc și cooperare, dar Beijingul este, de asemenea, frustrat de nesiguranța indusă de programul de arme nucleare dezvoltat de Phenian și de amenințările sale de a anihila Coreea de Sud.
Acum Phenianul injectează același stil de impredictibilitate în Ucraina, unde desfășurarea trupelor sale riscă o escaladare care ar putea începe să se manifeste atât în Europa, cât și în Asia.
Desfășurarea de trupe de către Coreea de Nord reprezintă un act de echilibru dificil pentru China.
În timp ce China sprijină Rusia în mod indirect în efortul său de război, implicarea Coreei de Nord este un factor de nesiguranță și o bătaie de cap strategică pentru Beijing.
Relația mai strânsă a Coreei de Nord cu Moscova ar putea reduce influența chineză asupra Phenianului, iar implicarea trupelor nord-coreene ar consolida și mai mult parteneriatul lui Putin cu Kim, care a semnat un pact cu liderul rus în iunie.
Adăugarea a mii de soldați nord-coreeni la războiul din Ucraina ar putea provoca, de asemenea, tensiuni geopolitice în Peninsula Coreeană și în regiunea Indo-Pacific, care cuprinde inclusiv Japonia și Australia.
Coreea de Sud a spus că are în vedere acum să-și îmbunătățească sprijinul pentru Ucraina de la ajutor neletal la arme defensive și poate chiar ofensive.
Nimic din toate acestea nu reprezintă o veste bună pentru Beijing.
China nu doar că pierde teren în narațiunea sa conform căreia reprezintă o forță care promovează pacea, într-un așa-zis contrast cu Statele Unite, dar și subminează punctul de discuție conform căruia țările occidentale ar trebui să rămână în afara problemelor de apărare din Asia, acum când Indo-Pacificul este din ce în ce mai prezent în discuțiile despre securitate în Europa.
La lista potențialelor preocupări pentru China se adaugă neliniștile referitoare la ce anume va oferi Moscova la schimb pentru trupele nord-coreene.
O monedă de schimb ar putea fi ajutorul Rusiei în îmbunătățirea capacităților nucleare ale Coreei de Nord, ceea ce ar accelera cursa înarmării în regiune.
Însă unii analişti cred că Beijingul ar putea tolera transporturile de arme nord-coreene şi de personal militar către Rusia ca să reducă presiunea asupra sa pentru furnizarea de asistenţă militară directă.
În această lectură, China ar putea conduce acum pe un teren mult mai instabil, chiar dacă încă se află pe scaunul șoferului.
Atât Moscova, cât și Phenianul vor acorda în continuare prioritate legăturilor lor cu Beijingul, iar în cazul în care China ar vrea cu adevărat să apese pedala de frână în direcția în care se îndreaptă Coreea de Nord și Rusia ar avea în continuare posibilitatea să o facă.