Linkuri accesibilitate

Kremlinul neagă că ar negocia cu Ucraina oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice


Lucrătorii refac o linie de înaltă tensiune distrusă de un atac rusesc asupra Kievului. Fotografie de arhivă.
Lucrătorii refac o linie de înaltă tensiune distrusă de un atac rusesc asupra Kievului. Fotografie de arhivă.

Kremlinul a negat relatările din presa occidentală potrivit căruia Moscova și Kievul ar fi negociat în secret reducerea atacurilor reciproce asupra infrastructurii energetice, relatează RFE/RL.

Financial Times a scris pe 29 octombrie, citând surse ucrainene de rang înalt, că Kievul dorește să reia discuțiile mediate de Qatar pe această temă, întrerupte în august de incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.

Ucraina nu a comentat relatările de presă, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins informațiile pe 30 octombrie ca fiind „false”.

El a spus că zvonurile care „nu au nimic de-a face cu realitatea” și a mai spus că „chiar și cele mai respectate instituții (de presă - n.red) nu ezită să publice astfel de invenții”.

Din toamna anului 2022, Rusia a atacat sistematic infrastructura energetică a Ucrainei, producând la pagube uriașe, penurie de energie pentru civilii ucraineni, în special în timpul sezonului de iarnă.

În ultimele luni, Ucraina, la rândul său, a început să lovească centrele energetice rusești cu propriile drone, în principal rafinării de petrol și depozite de combustibil care aprovizionează armata rusă angajată în invazia Ucrainei.

Luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că atacurile rusești au distrus peste jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, adăugând că blocul lucrează pentru a ajuta la refacerea acesteia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG