„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai”, transmit liberalii într-un comunicat remis presei miercuri seară.
Ei spun că decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște (în 2025, și Paștele ortodox, și cel catolic se sărbătoresc pe 20 aprilie) și Florii (13 aprilie).
„Astfel, săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor Coaliției”, mai spun liberalii.
Ei susțin că „Coaliția a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale”
Totodată, s-a decis ca, până la data de 27 ianuarie, bugetul de stat să fie prezentat în ședința Coaliției, urmând ca în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlament.
Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit miercuri pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, candidatul comun al alianței de guvernare PSD-PNL-UDMR și bugetul pentru anul 2025.
Alegerile prezidențiale au fost anulate în plin scrutin electoral de Curtea Constituțională, pe 6 decembrie 2024, la începutul turului doi, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat rapoartele instituțiilor de apărare și securitate națională care vorbeau de intervenția unui actor străin în alegerile din România.
Crin Antonescu a anunțat recent că își suspendă candidatura și a cerut coaliției de guvernare susținere în forurile statutare și să vină cât mai repede cu un calendar pentru alegeri.
Liberalul le-a imputat partidelor din Coaliție că nu a fost încă stabilită nicio dată a alegerilor și că nu a beneficiat de un vot unanim al membrilor coaliției.
Președintele interimar al liberalilor, Ilie Bolojan, a dat asigurări că Antonescu va fi candidatul Coaliției, cel puțin cu susținerea liberalilor, iar premierul Marcel Ciolacu, președinte al social-democraților, că va discuta cu el.
Alegerile nu pot fi organizate, potrivit legii, la mai puțin de 75 de zile de la adoptarea hotărârii de către Guvern.
Alexandru Muraru, PNL: Candidatura lui Crin Antonescu va fi validată de PNL la sfârşitul lunii ianuarie și de PSD la începutul lui februarie
Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, spune că liderii coaliției, Ilie Bolojan (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR) au discutat miercuri la telefon cu Crin Antonescu și au stabilit că Partidul Național Liberal îi va valida candidatura în forurile statutare la sfârşitul lunii ianuarie, iar Partidul Social Democrat (PSD) – cel mai probabil, la începutul lunii februarie.
Întrebat dacă Crin Antonescu a fost consultat cu privire la data alegerilor, Muraru a spus că acesta a cerut ca alegerile să fie organizate cât mai repede, calendarul să fie prezentat în totală transparență de guvern, iar formaţiunile politice să-şi stabilească prin procedurile interne datele pentru validarea candidaturii sale.
„Eu vă spun că PNL, cel mai probabil la sfârşitul lunii ianuarie, PSD cel mai probabil la începutul lunii februarie vor avea aceste organisme asumate şi vor fi convocate pentru a valida această candidatură”, a declarat Muraru la emisiunea România Politică, de la Prima News, citat de News.ro.
Liderul PNL Iaşi a menţionat că la liberali este nevoie doar de un Consiliu Naţional, structură care se convoacă de către Biroul Politic Naţional, cu minim 10 zile înainte.
„Noi vom avea un Birou Politic Naţional la începutul săptămânii viitoare şi probabil atunci vom convoca acest Consiliu Naţional. PSD trebuie să convoace, din câte cunosc, un Congres al partidului, dar nu mi se pare o misiune foarte complicată (..) Putem face aceste proceduri relativ repede, există în statut şi prevederi extraordinare sau convocare extraordinară. PSD a avut un congres în luna august. cu 1.800 de delegaţi. Noi, acest Consiliu Naţional ar trebui să-l organizăm cu mai puţin de 1.000 de delegati, deci nu sunt chestiuni complicate sau care ar presupune mari majorităţi în partide”, a completat Muraru.
PSD, nicio reacție
În ciuda grabei liberalilor de a anunța atât data alegerilor, cât și confirmarea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu în coaliția de guvernare, social-democrații nu au avut nicio reacție oficială.
În schimb, surse social-democrate au declarat pentru Europa Liberă că PSD condiționează susținerea candidaturii lui Crin Antonescu de realizarea unui sondaj pentru testarea candidatului Coaliției.
AUR: „Alegerile trebuiau să continue cu turul II”
A reacționat, însă, imediat partidul extremist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) care a spus, prin vocea primvicepreședintelui Marius Lulea, că așteaptă „ceva mai oficial, nu vorbe, documente emise de actualul guvern numit de un președinte uzurpator”.
„Poziția Partidului AUR este clară: alegerile prezidențiale trebuiau să continue cu turul II, de unde au fost lăsate, nu să fie refăcute în integralitatea lor. Decizia de anulare a alegerilor este o lovitură de stat și o încălcare gravă a Constituției. Actualul președinte al României este nelegitim, iar mandatul său trebuia să înceteze pe 21 decembrie”, a declarat pentru Europa Liberă primvicepreședintele AUR.
El spune că partidul său cere „respectarea voinței poporului și continuarea procesului democratic de unde a fost întrerupt”.
Csoma Botond, UDMR: „Cu cât amânăm mai mult, cu atât cresc frustrarea în societate și neîncrederea față de politică”
UDMR a propus alegeri înainte de Paște, „chiar și cu condiția să să scurtăm anumite termene, că se putea face și chestia asta, pentru că, cu cât amânăm mai mult, cu atât cresc frustrarea în societate și neîncrederea față de politică, față de politic și față de partidele main-stream”, spune purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond.
„Noi oricum doream înainte de Paști, nu doream să avem campanie electorală de Paște. Au spus acolo ceva că trebuie să organizeze și alegeri parțiale, dar nu cred că trebuie să stabilim data alegerilor prezidențiale în funcție de acele alegeri. Mai degrabă acele alegeri trebuie cumva corelate cu alegerile prezidențiale.”
El spune că cei care „au vrut această dată”, au fost „liberalii și socialiștii (...), nu prea înțeleg de ce, dar asta au avut și pe Crin Antonescu, în continuare”.
„Am avut și acel acord, unde apăruse și numele său încă la început, când am făcut această coaliție, nu cred că ar trebui să ne răzgândim, că am fi dat dovadă de neseriozitate dacă ne-am gândit, cred eu”.
În context, Csoma Botond precizează că UDMR susține candidatul Coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu.
Elena Lasconi, USR: „Următoarele alegeri vor fi organizate sau nu în siguranță?”
Elena Lasconi, președinta Uniunii Salvați România (USR), spune că este bine că s-a stabilit, în sfârșit, o dată pentru alegeri.
Intrată în turul doi de scrutin, anulat odată cu întreg procesul electoral de Curtea Constituțională, Lasconi spune că rămân, totuși, „trei întrebări la care nu ne-au răspuns încă: 1. De ce au așteptat până astăzi să prezinte calendarul? 2. De ce 4 mai? Cum au calculat această dată? De ce așa târziu? Are Ciolacu, mă întreb, zboruri cu avion privat înainte și să nu-i stricăm programul? 3. De ce au anulat alegerile, cine și de ce se face responsabil?”
Ea s-a întrebat retoric dacă „următoarele vor fi organizate sau nu în siguranță” și a făcut referire la „niște politicieni mici, care fac doar combinații pentru ei înșiși” și care ar fi încercat de șase ori să o scoată din cursă, fără a preciza și la ce anume se referă.
„Aceiași politicieni care știu că sunt singura care îi poate încurca. Ei sunt obișnuiți cu marionete, nu cu oameni de bună-credință, cu atât mai puțin cu o femeie puternică”, a conchis președinta Uniunii Salvați România.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Coaliția se complace în a repeta cu obstinație greșelile de anul trecut”
Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune despre coaliția de guvernare că nu face decât să repete greșelile de până acum.
„Se complace în a repeta cu obstinație greșelile de anul trecut: atunci au amânat alegerile din septembrie în noiembrie, acum – din martie în iunie”, a declarat politologul pentru Europa Liberă.
Pentru Gheorghe Fârte, conferențiar la Facultatea de Filosofie și Științe Politice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, „câtă vreme Klaus Iohannis rămâne președinte, alegerile trebuie organizate cât mai repede”.
El crede că altfel ar sta lucrurile dacă funcția ar fi fost preluată interimar de președintele Senatului, Ilie Bolojan. „Atunci stabilirea datelor pentru alegerile prezidențiale putea fi temporizată”.
Fârte crede că reconfirmarea susținerii Coaliției pentru Crin Antonescu este neinspirată: „România are nevoie în fruntea statului de o prezență dinamizatoare, care să impulsioneze instituțiile. Or, nu îl văd de nicio culoare pe Crin Antonescu fiind acea persoană”.
El spune că partidele din Coaliție și-ar putea schimba în cele din urmă opțiunea, însă nu crede că în favoarea lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, care și-a anunțat recent intenția de a candida ca independent la prezidențiale, ci mai degrabă în cea a lui Daniel Funeriu, despre care însă spune că nu se bucură de susținerea unanimă a Coaliției.
Politologul George Jiglău, lector la Facultatea de Științe Politice din Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, spune că data alegerilor este importantă, însă secundară în raport cu lămurirea situației care a dus la anularea alegerilor.
„Noi discutăm acum date și candidați doar ca urmare a anulării alegerilor. Guvernul, Cotroceniul, Serviciile, alte instituții, dacă este cazul, trebuie să explice fără echivoc motivele care au dus la anulare și ce măsuri au luat ca aceeași situație să nu se repete”, spune el.
În lipsa acestor lămuriri, nu există nicio garanție că lucrurile nu se vor repeta – adică alegerile să fie anulate din nou - în condițiile în care legislația electorală nu s-a schimbat deloc, adaugă specialistul.
Lipsa unei argumentații convingătoare și transparente a actualei puteri nu va face decât să crească mobilizarea în favoarea unui candidat suveranist, fie că va fi Călin Georgescu sau altcineva, spune Jiglău.
Asta chiar și în fața unui candidat comun al Coaliției, în speță Crin Antonescu. „Dacă PSD și PNL se vor uni în spatele lui Crin Antonescu cred că are șanse foarte mari, cel puțin de intrare în turul doi.”
O discuție legată de candidați, important și ea, ar fi normală într-un context normal, ceea ce nu este însă cazul, subliniază politologul.
„Încrederea în procesul electoral este profund afectată”, iar autoritățile trebuie să facă lumina, insistă el.
Regulile alegerii președintelui României
- Guvernul stabileşte data alegerilor prin Hotărâre, cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării;
- Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor se adoptă la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Autorităţii Electorale Permanente;
- Ziua alegerilor este duminica;
- La alegeri se pot prezenta candidaţi propuşi de partide politice sau alianţe politice precum şi candidaţi independenţi;
- Partidele şi alianţele politice pot propune numai câte un singur candidat. Partidele membre ale unei alianţe politice care propune un candidat nu pot propune şi candidaţi în mod separat.
Sursa: Legea pentru alegerea președintelui României
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI