Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că intenționează să ofere Rusiei, la schimb, teritorii confiscate de forțele ucrainene în regiunea Kursk în schimbul terenurilor ocupate de Rusia, dacă cele două părți se vor așeza la masa negocierilor ca să ajungă la un acord de pace, scrie RFE/RL.
„Vom schimba un teritoriu cu altul”, a spus Zelenski într-un interviu acordat ziarului The Guardian. El a adăugat că nu știe ce teritoriu va cere Kievul de la Moscova în schimbul unei părți din regiunea Kursk.
„Toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate aici”, a spus Zelenski în interviul publicat pe 11 februarie. În trecut, el a refuzat să renunțe la orice teritoriu cucerit de Rusia de când și-a lansat invazia pe scară largă în 2022.
Rusia a respins miercuri ideea schimbului de teritorii ocupate cu Kievul ca parte a oricărui acord de pace viitor.
„Acest lucru este imposibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. „Rusia nu a discutat niciodată și nu va discuta niciodată subiectul schimbului de teritoriu”, a spus oficialul rus.
Peskov a promis că forțele ucrainene care dețin teritorii în interiorul Rusiei vor fi fie „distruse”, fie alungate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni pe 14 februarie la Conferința de securitate de la München cu vicepreședintele american JD Vance și alți oficiali americani și a declarat că este pregătit pentru discuții serioase.
Interviul din The Guardian a fost publicat după ce Casa Albă a anunțat că Moscova l-a eliberat pe profesorul american Marc Fogel, care a fost considerat reținut pe nedrept de Moscova, și cu doar câteva ore înainte de un alt atac mortal cu rachete rusești asupra Kievului.
Casa Albă a descris eliberarea lui Fogel ca fiind un semn de „bună credință” al Rusiei, care ar putea ajuta la avansarea perspectivelor negocierilor de pace pentru a pune capăt războiului la scară largă lansat de Rusia în urmă cu aproape trei ani.
Președintele american Donald Trump, care a fost sceptic cu privire la continuarea sprijinului SUA pentru Kiev, face presiuni pentru o soluționare a războiului și a intensificat eforturile diplomatice în ultimele zile.
Trimisul său pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, va participa, de asemenea, la Conferința de securitate de la München și va călători ulterior în Ucraina.
Trump s-a plâns mereu de costul mare al ajutorului pe care Statele Unite l-a oferit Ucrainei și a indicat că Statele Unite vor cere ceva în schimb pentru a-și menține susținerea.
Zelenski a declarat pentru The Guardian că anul trecut i-a prezentat lui Trump ideea că Statele Unite vor avea acces prioritar la metalele rare ale Ucrainei într-un acord pentru a pune capăt războiului.
Ucraina are cele mai mari rezerve de uraniu și titan din Europa, a spus Zelenski, și i-ar fi spus lui Donald Trump că nu ar fi în interesul Statelor Unite ca aceste rezerve să fie în mâinile Rusiei și potențial împărțite cu Coreea de Nord, China sau Iran.
Trump a menționat recent că mineralele rare fac parte dintr-un acord privind războiul din Ucraina și a spus că secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, va călători în Ucraina pentru a discuta despre resurse.
Zelenski a mai spus că intenționează să prezinte oficialilor administrației Trump „un plan mai detaliat” despre metalele rare și alte oportunități pentru companiile americane atât în reconstrucția Ucrainei postbelice.
Președintele ucrainean a mai spus că securitatea Ucrainei nu poate fi garantată fără implicarea SUA.
„Garanțiile de securitate fără America nu sunt garanții de securitate reale”, a spus el, făcând o altă pledoarie pentru mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.