Președintele american Donald Trump a declarat că „suntem pe cale să obținem pacea” în Ucraina, după discuția telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Trump a confirmat discuția pe care a avut-o cu liderul rus pe 12 februarie într-o postare pe Truth Social.
Președintele SUA, Donald Trump, a spus că el și Putin „au convenit să lucreze împreună, foarte îndeaproape, inclusiv să viziteze națiunile celuilalt. De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă negocierile imediat”.
De asemenea, Donald Trump a precizat că, după discuția sa cu Putin, a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a spus dacă Ucraina va fi un participant egal la negocierile cu Rusia.
Zelenski s-a arătat mulțumit de atitudinea lui Donald Trump și a subliniat că a discutat cu președintele SUA, printre altele, despre „oportunități de a obține pacea” și despre „disponibilitatea noastră de a lucra împreună la nivel de echipă”.
„Ucraina vrea pace mai mult decât oricine. Vom stabili pașii noștri comuni cu America pentru a opri agresiunea rusă și pentru a garanta o pace fiabilă și prelungită”, a spus el în postări pe rețelele de socializare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Trump „și-a exprimat sprijinul pentru încetarea imediată a ostilităților și rezolvarea problemei prin mijloace pașnice”.
„Președintele Putin, la rândul său, a menționat necesitatea de a elimina cauzele profunde ale conflictului și a fost de acord cu Trump că o înțelegere pe termen lung poate fi obținută prin negocieri pașnice”, a spus Peskov.
Anunțul despre discuția lui Donald Trump cu Vladimir Putin a avut loc la puțin timp după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților NATO la Bruxelles pe 12 februarie că așteptarea ca granițele Ucrainei să revină la cele din 2014 este „nerealistă”.
El a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO nu este văzută de Casa Albă ca parte a soluției de încetare a conflictului.
Donald Trump a adăugat și că aderarea Ucrainei la NATO nu ar fi „practică".
Comentariile oficialilor de la Washington sunt indicii tot mai clare privind linia noii administrații privind încetarea conflictului.
Unii observatori spun că strategia este una slabă pentru că începe negocierile prin acordarea unor condiții favorabile Rusiei.
Oxana Shevel, profesor de științe politice la Universitatea Tufts, a declarat pentru RFE/RL că Ucraina se așteaptă deja ca posibilitatea aderării țării la NATO să fie exclusă în procesul de negociere a păcii.
Dar ea a avertizat că ar fi un pas și mai mare pentru Putin dacă l-ar convinge pe Trump să anuleze declarația NATO privind „calea ireversibilă” a Ucrainei către aderare.
„Lui Putin i-ar plăcea să aibă așa ceva”, a spus Shevel, adăugând că o asemenea atitudine a lui Trump nu poate fi primită bine de țările europene din NATO.
Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Peninsula Crimeea, iar forțele sale avansează în regiunea estică Donbas de luni de zile, cu un cost imens, în timp ce lovesc aerian ținte civile la nivel național.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un acord de pace negociat care să fie susținut de trupe internaționale. El a precizat că SUA nu vor trimite militari americani ca parte a garanțiilor de securitate dintr-un eventual acord de pace.
Se împlinesc trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina iar diplomații de la nivel global se pregătesc pentru Conferința de Securitate de la München din 14-16 februarie, la care Zelenski și înalți oficiali americani urmează să participe.
Zelenski s-a întâlnit la Kiev pe 12 februarie cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru a discuta despre un potențial acord privind accesul oferit Washingtonului la rezervele de metale rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului acordat Kievului.
Președintele Ucrainei a spus că speră ca cele două țări să ajungă la un acord în această privință la conferința de la München.
Bessent i-a prezentat lui Zelenski un proiect inițial de acord și a spus că, în cazul în care acesta va fi semnat, ar oferi Ucrainei „un scut de securitate” odată ce războiul cu Rusia se va încheia.
Zelenski a subliniat că garanțiile puternice de securitate occidentale pentru Ucraina cu implicarea SUA sunt cruciale pentru orice acord de încheiere a războiului.
Trump a spus că se așteaptă să se întâlnească cu Putin, probabil în Arabia Saudită, spunând că va avea loc „în viitorul nu prea îndepărtat” și a adăugat că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman va participa, de asemenea, la întâlnire.
Președintele Trump a mai spus că întâlniri cu președintele Zelenski vor fi, de asemenea, planificate în viitor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.