Linkuri accesibilitate

 
Președintele interimar al României, I. Bolojan, despre anularea alegerilor: „Suntem în interiorul cadrului constituțional și al democrației”

Președintele interimar al României, I. Bolojan, despre anularea alegerilor: „Suntem în interiorul cadrului constituțional și al democrației”


Președintele interimar al României, Ilie Bolojan.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat că România este un stat democratic, o țară stabilă, bine integrată în UE și NATO, și cu un parteneriat strategic cu SUA. De asemenea, el a spus că anularea alegerilor prezidențiale nu încalcă principiile constituționale și ale democrației.

„În condițiile unui an dificil din punct de vedere financiar-bugetar, România are o coaliție de guvernare și asigură stabilitatea țării”, a spus președintele interimar, Ilie Bolojan, într-un discurs în fața diplomaților de la București.

De asemenea, el a spus că România este un stat democratic care lucrează în continuare pentru a-și consolida instituțiile și încrederea în ele.

„La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident ca aceasta situație a generat provocări și unii au perceput-o ca pe o criză”, a spus Ilie Bolojan.

Președintele interimar spune că „a fost o situație excepțională gestionată cu instrumente democratice”.

„Doresc să afirm cu toată responsabilitatea că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației”, a spus Bolojan.

Pentru alegerile prezidențiale din mai, obiectivul instituțiilor este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect si transparent.

„Voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, a mai declarat Ilie Bolojan.

Politica externă în cadrul UE, NATO și în parteneriat cu SUA

Politica externă a României își păstrează cursul „firesc”, a mai spus președintele interimar, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, cu un parteneriat strategic cu SUA.

„Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene, rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil. Suntem un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională”, a declarat Ilie Bolojan.

Legat de agresiunea Rusiei din Ucraina, președintele interimar a mai spus că războiul trebuie să se încheie printr-o „pace justă și durabilă”.

„Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina pe termen scurt și lung”.

Ilie Bolojan a mai spus că, pe lângă asigurarea securității Ucrainei, e nevoie și de un plan amplu de reconstrucție care să permită nu numai refacerea rapidă a țării, dar și sustenabilitatea din punct de vedere economic a suveranității Ucrainei.

„În asigurarea tuturor aceste elemente ale păcii, rolul Uniunii Europene, inclusiv al țărilor din vecinătatea Ucrainei, va fi esențial”, a declarat președintele interimar.

Ilie Bolojan a mai spus că România susține reformarea Uniunii Europene și măsuri care să îi permită să ia mai rapid decizii, să elimine birocrația excesivă, să crească investițiile în Apărare și să protejeze democrațiile.

„Ne bucurăm de la începutul acestui an de circulația deplină în spațiul Schengen, poziție în care rămânem un partener angajat și activ, în consolidarea securității interne a Uniunii Europene și a securității frontierelor externe”, a declarat Bolojan.

Președintele interimar a mai spus că România va continua să colaboreze pentru asigurarea măsurilor de apărare și descurajare ale NATO.

„Din perspectivă strategică și de securitate, România și-a asumat un rol activ în consolidarea apărării și a descurajării, precum și a prezenței NATO pe flancul estic și la Marea Neagră. Este o regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, a declarat președintele interimar al României.

El a adăugat că parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost și va rămâne un pilon al politicii externe al României, care împărtășește cu Washingtonul, printre altele, viziunea de creștere a investițiilor în Apărare.

„Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, energetic, al comerțului sau al investițiilor în general. Salut includerea României în programul Visa Waiver”, a mai spus Ilie Bolojan.

Sprijinul pentru Republica Moldova, „o datorie”

Ilie Bolojan a mai spus că apropierea Ucrainei și Republicii Moldova de Uniunea Europeană trebuie să continue.

„Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent, cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens”, a adăugat președintele interimar.

Ilie Bolojan afirmă că anul 2025 este unul crucial, atât pentru România, cât și pe plan global.

„Vedem în jurul nostru și în întreaga lume numeroase forme de agresiune, de la războaie, la noi spații de confruntare și riscuri geopolitice care creează unde de șoc pentru piețe, lanțuri de aprovizionare și industrie. Vedem acțiunile hibride tot mai intense, mai sofisticate, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale care generează riscuri de securitate la adresa noastră a tuturor. La acestea se adăugă atacurile directe la infrastructura critică și, chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake news, completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației”, a mai spus Ilie Bolojan.

Președintele interimar spune că în fața provocărilor menționate „trebuie să fim mai bine echipați și coordonați”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG