Londra a găzduit duminică discuții de criză între liderii europeni care încearcă să își revină din șocul generat de întâlnirea dezastruoasă de care a avut parte președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost și el prezent.
În ajunul întâlnirii, premierul britanic Keir Starmer l-a primit pe Zelenski la reședința sa din Downing Street, după care a fost anunțat un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (2,84 miliarde de dolari) pentru Ucraina.
La finalul conferinței, premierul britanic Keir Starmer a anunțat că Regatul Unit, Franța și alții vor lucra, alături de Ucraina, la un plan de pace care va fi apoi transmis SUA.
„Trebuie să punem Ucraina în cea mai bună poziție pentru a putea negocia”, a spus Starmer.
„Vom continua sprijinul militar și vom pune presiune pe Rusia. Ucraina trebuie să fie la masa negocierilor”, a transmis premierul britanic.
Conform BBC, Starmer spune că orice nou acord de sprijinire a Ucrainei trebuie să fie susținut puternic și că fiecare națiune trebuie să contribuie în cel mai bun mod posibil, asumându-și responsabilitatea și sporindu-și contribuția.
Prim-ministrul britanic spune că liderii de la summit au convenit asupra a patru pași importanți:
- Menținerea ajutorului militar în Ucraina pe durata războiului și creșterea presiunii economice asupra Rusiei;
- Orice pace durabilă trebuie să asigure suveranitatea și securitatea Ucrainei, iar Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace;
- În cazul unui acord de pace, liderii europeni vor încerca să descurajeze orice invazie viitoare a Rusiei în Ucraina;
- Va exista o „coaliție a celor dispuși” pentru a apăra Ucraina și a garanta pacea în țară.
„Europa trebuie să facă munca grea”, a mai spus el.
Conform acestuia, acordul are nevoie de sprijinul SUA, a continuat el: „permiteți-mi să fiu clar, suntem de acord cu Trump cu privire la nevoia urgentă de o pace durabilă. Trebuie să realizăm împreună acest lucru”.
La summitul de duminică au fost invitați liderii din Franţa, Germania, Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania, Turcia, Finlanda, Suedia, Republica Cehă şi România, dar şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Secretarului General al NATO.
Ilie Bolojan anunță garanții de securitate pentru tot flancul estic
Prezent la summit, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat că s-au convenit mai multe aspecte:
- până la realizarea unui armistițiu, va fi menținut sprijinul militar si financiar pentru Ucraina;
- apoi, se va avea în vedere creșterea bugetelor pentru apărare în perioada următoare;
- de asemenea, că garanțiile de securitate care pot fi acordat Ucrainei nu pot fi asigurate fără sprijin din partea SUA și că ele nu sunt doar pentru Ucraina, ci pentru tot flancul estic.
„În continuarea parteneriatului transatlantic, se va lucra la un plan comun, în așa fel încât garanțiile de securitate să fie asigurate atât cu implicare mare a țărilor europene, dar și bazându-se pe un sprijin pe care Statele Unite l-ar putea asigura”, a declarat Bolojan.
„De asemenea, pentru încheierea unui armistițiu și a unei încetări a focului cât mai repede, o reluare a dialogului între Ucraina și Statele Unite ar contribui la închiderea cât mai rapidă a conflictului”, a adăugat președintele interimar al României.
Pe data de 6 martie va avea loc o adunare a Consiliului European iar pe 7 martie o întâlnire cu țările care nu fac parte din Uniunea Europeană dar care își doresc o abordare a soluției războiului din Ucraina.
Întâlnire Zelenski - regele Charles al III-lea al Marii Britanii
Președintele Ucrainei a fost primit duminică seara de regele Charles al III-lea al Marii Britanii la reședința sa din Sandringham.
Astfel de întâlniri unu-la-unu sunt considerate în întregime private și nu se face o transcriere sau înregistrare scrisă, potrivit The Telegraph.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI