Linkuri accesibilitate

 
Londra: Liderii europeni, discuții de criză după întâlnirea dură dintre Zelenski și Trump

Londra: Liderii europeni, discuții de criză după întâlnirea dură dintre Zelenski și Trump


Prim-ministrul britanic Starmer (stânga), ministrul de finanțe Rachel Reeves și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la semnarea unui acord de împrumut în valoare de 2,84 miliarde de dolari.
Prim-ministrul britanic Starmer (stânga), ministrul de finanțe Rachel Reeves și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la semnarea unui acord de împrumut în valoare de 2,84 miliarde de dolari.

Londra va găzdui pe 2 martie discuții de criză între liderii europeni care încearcă să își revină din șocul generat de întâlnirea dezastruoasă de care a avut parte președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, este și el prezent.

În ajunul conferinței, premierul britanic Keir Starmer l-a primit pe Zelenski la reședința sa din Downing Street, după care a fost anunțat un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (2,84 miliarde de dolari) pentru Ucraina.

„Acest împrumut va spori capacitățile de apărare ale Ucrainei și va fi rambursat folosind veniturile din activele rusești înghețate”, a postat Zelenski pe rețelele de socializare după discuții.

Nu este o sumă care să schimbe prea mult datele problemei, dar oferă o oarecare consolare pentru Zelenski după o dispută nervoasă, fără precedent, cu președintele american Donald Trump, care l-a făcut să părăsească Casa Albă pe 28 februarie mai devreme decât era programat- și cu mâinile goale.

Conferința de la Londra a căpătat o nouă semnificație de la confruntarea din Biroul Oval, iar resuscitarea relației Trump-Zelenski va deveni probabil un punct-cheie pe ordinea de zi.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte - care se află la Londra - a declarat că Zelenski trebuie să găsească o modalitate de a restabili relația. Nu este clar dacă aceasta este o perspectivă realistă. Dar Trump a spus că Zelenski ar putea reveni „atunci când va dori pace”.

Înainte de conferință, Starmer va purta discuții bilaterale cu premierul italian Giorgia Meloni. Ea ar putea fi o figură importantă în încercările continue ale Europei de a convinge Washingtonul de necesitatea de a sprijini Ucraina.

Susținătoare fermă a Ucrainei, ea este, de asemenea, ideologic apropiată de Trump, care a lăudat-o călduros.

Chiar înainte de călătoria lui Zelenski la Washington, liderii europeni au căutat să fie cât mai vizibili pentru administrația Trump.

Discuțiile anterioare privind criza, care au avut loc săptămâna trecută la Paris, s-au axat pe posibilitatea ca Europa să poată aduna o forță militară consistentă care să fie desfășurată în Ucraina după o încetare a focului sau un acord de pace, precum și pe un obiectiv pe termen mai lung al promisiunilor de creștere a cheltuielilor pentru apărare.

S-au înregistrat unele progrese, dar nu a fost anunțat niciunul decisiv. Provocarea pentru discuțiile de la Londra, după dezastrul din Biroul Oval, este de a obține ceva mai tangibil și mai impresionant.

Pe lângă aceasta, unii lideri europeni ridică perspectiva că acest lucru merge dincolo de dovedirea valorii lor în fața Washingtonului. În schimb, este vorba despre pregătirea pentru un posibil scenariu în care nu se pot baza pe umbrela de securitate americană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG