Linkuri accesibilitate

 
Zelenski spune că relațiile cu SUA mai pot fi salvate, în ciuda schimbului de replici de la Casa Albă

Zelenski spune că relațiile cu SUA mai pot fi salvate, în ciuda schimbului de replici de la Casa Albă


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește în timpul unui interviu la Fox News, după ședința aprinsă de la Casa Albă cu președintele american Donald Trump, la 28 februarie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește în timpul unui interviu la Fox News, după ședința aprinsă de la Casa Albă cu președintele american Donald Trump, la 28 februarie.

WASHINGTON, D.C. - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că relațiile cu Casa Albă pot fi salvate în ciuda unei ciocniri publice extrem de neobișnuite cu președintele american Donald Trump, care a deraiat discuțiile privind încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Întâlnirea cu Trump din 28 februarie s-a încheiat brusc după un schimb de replici foarte tensionat în Biroul Oval, Zelenski părăsind în grabă biroul, iar Trump spunând că liderul ucrainean a fost lipsit de respect și că ar putea „să revină atunci când este pregătit pentru pace”.

Zelenski, care urmează să se întâlnească în weekend cu liderii europeni la Londra – unde probabil se așteaptă la o primire mai bună – a părăsit Casa Albă fără să semneze cu Trump un acord privind mineralele, care fusese principalul scop al întâlnirii, iar conferința de presă comună a fost anulată.

În primele sale comentarii publice, la doar câteva ore după schimbul aprins de replici, Zelenski a declarat într-un interviu pentru Fox News că îl respectă pe Trump și, „desigur”, crede că relația poate fi remediată, deoarece Ucraina nu dorește să își piardă partenerul.

Secretarul de stat american Marco Rubio s-a alăturat ulterior admonestărilor administrației la adresa lui Zelenski, cerându-i liderului ucrainean să își ceară scuze pentru că a transformat întâlnirea de la Casa Albă într-un „fiasco”.

Rubio a declarat la CNN că Zelenski ar trebui „să își ceară scuze pentru că ne-a irosit timpul pentru o întâlnire care s-a încheiat așa cum s-a încheiat”.

Zelenski a declarat anterior în interviul său pentru Fox News că nu a simțit că are de ce să își ceară scuze pentru această întâlnire.

Evoluțiile remarcabile au ridicat noi întrebări cu privire la continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

„Am avut o întâlnire foarte importantă astăzi la Casa Albă”, a scris Trump într-o postare pe platforma sa socială Adevărul.

„Este uimitor ce iese la iveală prin emoție și am stabilit că președintele Zelenski nu este pregătit pentru Pace dacă America este implicată, pentru că el simte că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri”.

„Nu vreau avantaje, vreau PACE. El nu a respectat Statele Unite ale Americii în scumpul său Birou Oval. Se poate întoarce când este pregătit pentru Pace”.

Zelenski a declarat pentru Fox News că ar fi dificil pentru Ucraina să țină piept puterii militare a Kremlinului fără sprijinul SUA, dar a spus că Kievul nu va intra în discuții de pace cu Moscova până când nu va primi garanții de securitate împotriva unei alte ofensive militare ruse.

„Ucraina vrea pace și vom avea pace”, a declarat el, adăugând, totuși, că trebuie să fie o «pace justă și durabilă» și că «trebuie să fim într-o poziție puternică» pentru a negocia.

În comentariile făcute reporterilor în timp ce părăsea Casa Albă pentru a se îndrepta spre proprietatea sa din Florida, Trump a declarat că Zelenski nu părea a fi un om care dorește pacea și că „și-a jucat prea mult rolul” în cadrul întâlnirii lor de la Casa Albă.

Video | Momentul în care Donald Trump și Volodimir Zelenski se contrează la Casa Albă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:48 0:00

„Vreau o încetare a focului acum ... imediat”, a declarat Trump în timp ce părăsea Casa Albă pentru proprietatea sa din Florida.

„El vrea să continue și să lupte, să lupte, să lupte”, a spus Trump despre Zelenski.

Când a fost întrebat de reporteri dacă ia în considerare tăierea ajutorului militar pentru Ucraina, Trump a spus doar că „nu contează ce iau în considerare”.

În timpul întâlnirii, Zelenski a insistat asupra angajamentelor de securitate ale SUA și a spus că nu ar trebui să existe „compromisuri cu un criminal”, referindu-se în mod clar la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Trump a spus că Ucraina ar trebui să facă concesii și că Kievul ar trebui să fie mai recunoscător pentru sprijinul SUA.

După ce și-au strâns mâinile în timp ce se întâlneau pentru prima dată de la preluarea mandatului de către Trump pe 20 ianuarie, cei doi lideri au avut un schimb de replici glacial în fața camerelor de luat vederi, ridicând vocea și reînviind o dispută pe care Trump a lansat-o în urmă cu o săptămână, când a învinuit în mod fals Ucraina pentru război și l-a numit pe Zelenski „dictator”.

Volodimir Zelenski, Donald Trump și JD Vance, în timpul discuției de la Casa Albă.
Volodimir Zelenski, Donald Trump și JD Vance, în timpul discuției de la Casa Albă.

„Nu te comporți deloc recunoscător. Nu este un lucru frumos”, a spus Trump, care a avut o relație dificilă cu Zelenski de când acesta din urmă a fost ales în 2019. „Va fi foarte greu să faci afaceri în acest fel”.

„Pariați cu viețile a milioane de oameni”, a spus Trump. „Pariați cu Al Treilea Război Mondial, iar ceea ce faceți este o lipsă de respect față de... această țară care v-a sprijinit mult mai mult decât mulți oameni spun că ar fi trebuit”.

În imaginile video din Biroul Oval, Trump și Zelenski s-au întrerupt reciproc, iar președintele american i-a spus vizitatorului său: „Țara ta are mari probleme. Nu ești câștigător.... Aveți o șansă al naibii de mare să ieșiți din asta cu bine din cauza noastră.... Nu aveți cărțile în mână”.

Întâlnirea a fost urmărită îndeaproape pentru a afla dacă Statele Unite se vor angaja să furnizeze ajutor suplimentar Kievului sau dacă vor promite garanții de securitate specifice împotriva unei noi agresiuni rusești, ca parte a oricărui acord de încetare a focului sau de pace.

Era de așteptat ca cei doi să semneze un acord-cadru privind accesul SUA la resursele minerale ale Ucrainei. Acordul, aflat acum cel puțin la a treia versiune, a fost o sursă de dispută între Trump și Zelenski la începutul acestei luni, deoarece aceștia nu au fost de acord cu privire la valoarea acordului și la absența unor garanții de securitate concrete.

Înainte de conflict, Zelenski a declarat reporterilor de la Casa Albă că speră ca acordul privind mineralele să fie un pas înainte pentru Ucraina și a spus că dorește să discute mai detaliat cu Trump despre ceea ce Statele Unite sunt pregătite să facă pentru țara sa.

Trump a declarat că acordul cu Kievul ar fi „foarte corect” și că un armistițiu în războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „destul de aproape”. El a spus că Kievul va trebui să facă compromisuri.

În timp ce respingea apelul lui Trump la compromis, Zelenski i-a arătat președintelui SUA imagini cu presupusele atrocități rusești.

Dincolo de întâlnirea cu președintele, Zelenski s-a întâlnit cu legislatori americani cheie, cu personalități religioase influente și cu un grup de reflecție pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina, în special în cadrul Partidului Republican al lui Trump.

Zelenski s-a întâlnit cu o delegație bipartizană din Senat, unde Ucraina se bucură de un sprijin puternic, pentru a face presiuni în vederea continuării ajutorului militar. El s-a întâlnit, de asemenea, cu Franklin Graham, un lider evanghelic care are influență în cadrul Partidului Republican.

Biden „a vorbit dur”, dar...

Conflictul a început în timp ce întâlnirea cu reporterii prezenți era pe punctul de a se încheia, când vicepreședintele JD Vance a răspuns la o întrebare a unui reporter care a spus că apropierea lui Trump de Putin i-a neliniștit pe europeni. Vance a spus că fostul președinte Joe Biden „a vorbit dur” despre Putin, dar nu l-a oprit pe liderul rus.

„Calea spre pace, calea spre prosperitate, este poate angajarea în diplomație”, a spus Vance. „Ceea ce face din America o țară bună este faptul că America se angajează în diplomație. Asta este ceea ce face președintele Trump”.

Zelenski i-a răspuns lui Vance, spunând că el și liderii europeni au negociat cu Putin și au fost de acord cu o încetare a focului în 2019, când Trump era președinte, dar că Rusia a încălcat-o.

„El a încălcat încetarea focului”, a spus Zelenski despre Putin. „Ne-a ucis oamenii.... Despre ce fel de diplomație, JD, vorbești? Ce vrei să spui?”

Vance a răspuns cu furie aparentă.

„Cred că este lipsit de respect din partea dumneavoastră să veniți în Biroul Oval și să încercați să litigați acest lucru în fața presei americane”, a spus vicepreședintele. Trump a vorbit apoi cu severitate, spunându-i lui Zelenski că nu are cărțile [care pot da avantaj într-unde joc de cărți n.r.].

A fost a doua oară în două săptămâni când Trump și Zelenski au avut un schimb de replici aprins, prima dată fiind un război de cuvinte la distanță.

După ce Trump a dat vina pe Ucraina pentru război, Zelenski a spus că președintele american a fost hrănit cu propagandă rusă. Trump a răspuns furios într-o postare pe rețelele de socializare din 19 februarie, numindu-l pe Zelenski „dictator” care riscă să își piardă țara dacă nu acționează rapid pentru a accepta un acord de pace.

Trump a minimalizat comentariile și a adoptat un ton mult mai blând la o conferință de presă comună cu premierul britanic Keir Starmer, aflat în vizită, în ajunul vizitei lui Zelenski, spunând: „Am spus eu asta? Nu pot să cred că am spus asta”.

Trump a mai spus că are „mult respect” pentru Zelenski, adăugând că ucrainenii „au luptat foarte curajos”.

Analistul ucrainean Serhiy Harmash a declarat pentru Current Time că el crede că Trump a dat înapoi de la comentariile sale anterioare deoarece întâlnirea cu un lider pe care l-a denigrat „ar fi o lovitură pentru credibilitatea sa”.

„Și este interesat să se întâlnească cu [Zelenski] pentru că trebuie să semneze acest acord-cadru privind mineralele, pentru a marca o realizare diplomatică și a-și consolida imaginea de negociator”, a declarat Harmash, care a participat la negocieri anterioare cu Rusia.

Oleksandr Merezhko, deputat ucrainean și președinte al comisiei parlamentare pentru politică externă, a declarat într-o emisiune RFE/RL că Zelenski „nu l-a insultat pe Trump, ci a apărat Ucraina”.

Cu toate acestea, Andriy Veselovskiy, fost reprezentant al Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat pentru RFE/RL că „ridicarea vocii în Biroul Oval la vicepreședinte și la președinte, și întreruperea ambilor, nu servește intereselor Ucrainei. Nu este vorba despre două sau trei persoane. Este vorba despre interesele Ucrainei”.

Diplomație globală

Discuțiile dintre Trump și Zelenski au avut loc în timpul unei săptămâni de diplomație fulger între Europa și Statele Unite.

Întâlnindu-se cu Trump la Casa Albă în încercarea de a remedia o relație transatlantică tensionată provocată de dezacordurile privind Ucraina și comerțul, Starmer l-a îndemnat pe președintele american să garanteze securitatea Ucrainei în cazul în care se ajunge la un acord pentru a pune capăt luptelor.

Zelenski urmează să se deplaseze la Londra, unde Starmer este programat să găzduiască o reuniune a liderilor europeni la 2 martie, pentru a discuta despre Ucraina și chestiuni generale de securitate pentru continent.

După întâlnirea lui Zelenski cu Trump, Downing Street a declarat că Starmer a vorbit la telefon individual cu ambii lideri.

Starmer „își menține sprijinul neclintit pentru Ucraina și face tot posibilul pentru a găsi o cale de urmat pentru o pace durabilă bazată pe suveranitate și securitate pentru Ucraina”, se arată într-o declarație.

„Prim-ministrul așteaptă cu nerăbdare să găzduiască lideri internaționali pe [2 martie], inclusiv pe președintele Zelenski”, a adăugat acesta.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG